Revolta impotriva interlopilor romi din Bulgaria. 100 de retineri, casa "Regelui Kiro", incendiata

Ultima actualizare: 13-09-2012 08:59
Regele Kiro

Aproximativ 100 de persoane au fost retinute in orasul bulgar Katunita (sud), cu o importante comunitate de romi, in urma unor noi atacuri impotriva liderului local al romilor, a anuntat duminica Ministerul de Interne, citat de AFP.

"Au fost retinute 101 persoane si 28 au fost plasate in arest" pentru ca au participat la incendierea, in noaptea de sambata spre duminica, a trei case ale lui Kiril Raskov, supranumit "Regele Kiro", potrivit unui comunicat al ministerului.

Doi tineri au murit si cinci persoane au fost ranite la Katunita, dupa un accident rutier care a degenerat in scandal in noaptea de vineri spre sambata.

Locuitorii din Katunita, atat bulgari cat si romi, care considera familia Raskov responsabila de accident, au protestat fata de impunitatea "Regelui Kiro".

Ei au cerut autoritatilor sa verifice originea averii lui Kiril Raskov, cunoscut pentru productia ilegala de alcool si care "are milioane, fara a plati impozite", potrivit lor.

In total, aproximativ 2.000 de persoane au participat la tulburarile de sambata seara.

Tensiunea inca persista duminica la Katunita, unde urmeaza sa se desfasoare, in cursul dupa-amiezii, funeraliile unui bulgar in varsta de 19 ani, victima accidentului rutier provocat de nepotii lui Kiril Raskov. Acestia din urma au fugit dupa accident.

Mame cu copii vor manifesta la pranz in sat pentru a cere sustinerea autoritatilor.

O petitie a locuitorilor din Katunita care cere expulzarea familiei Raskov a fost predata duminica unui oficial din cadrul Ministerului de Interne.

Organizatia neguvernamentala "Cetateni impotriva rasismului", a apreciat ca tulburarile au fost provocate nu de problemele etnice dintre bulgari si romi, ci de tratamentul inegal in fata justitiei a cetatenilor, in functie de conditia lor sociala".

Contactat de postul de televiziune bTV, "Regele Kiro" s-a declarat "increzator intr-un tratament echitabil al justitiei" si a dat asigurari ca va ramane la Katunita.

Ineficienta sistemului judiciar bulgar in fata figurilor centrale ale lumii interlope este deseori criticata de Comisia Europeana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO