Peste 30 de persoane gasite fara "semne vitale" langa vulcanul care a erupt in Japonia. Mobilizare impresionanta de forte

Dată publicare: 28-09-2014 11:50
Dată actualizare: 01-10-2014 07:03


Peste 30 de persoane care se aflau in drumetie au fost gasite duminica de echipele de salvare in "stop cardiac" in apropiere de vulcanul care a erupt in centru Japoniei, a anuntat politia, citata de AFP, scrie Mediafax.

Ei au fost gasiti in apropiere de varful Ontake, cu altitudinea de 3.067 de metri intre prefecturile Nagano si Gifu. Vulcanul a inceput sa erupa sambata. Echipele de salvare vorbesc despre "stop cardiac" in cazul victimelor care nu prezinta niciun semn vital, iar acest termen este folosit in mod curent de autoritati in Japonia in asteptarea certificatului de deces emis de medici.

"Avem confirmarea ca peste 30 de persoane cu stop cardiac au fost gasite in apropiere de creasta", a declarat pentru AFP, scrie Mediafax, un purtator de cuvant al prefecturii Nagano, fara alte precizari.

Aproximativ 550 de militari, politisti si pompieri participau la operatiunile de salvare pentru a le veni in ajutor zecilor de persoane blocate pe munte de vulcan.

Aproximativ 300 de persoane se indreptau spre varf in momentul in care vulcanul Ontake a inceput sa erupa sambata la pranz, proiectand in jur nori de cenusa, pietre si vapori.

Majoritatea au fugit dar cateva zeci - intre 45 si 49, potrivit estimarilor autoritatilor locale - nu au mai putut cobori si au petrecut noaptea in refugii.


VIDEO PROTVPLUS.RO