Peste 100.000 de soldați au dezertat din armata ucraineană în ultimii doi ani. Adevărul pe care Kievul îl ține ascuns
Peste 100.000 de soldați au fost acuzați în temeiul legilor privind dezertarea din Ucraina de la invadarea pe scară largă a Rusiei în 2022, potrivit procurorului general al țării.
Peste 100.000 de soldați au fost acuzați în temeiul legilor privind dezertarea din Ucraina de la invadarea pe scară largă a Rusiei în 2022, potrivit procurorului general al țării.
Dezertările lipsesc armata ucraineană de forța de muncă extrem de necesară și îi paralizează planurile de luptă într-un moment crucial al războiului cu Rusia.
Confruntați cu toate lipsurile imaginabile, zeci de mii de soldați ucraineni, obosiți și disperați, au părăsit pozițiile de luptă și de linia întâi pentru a aluneca în anonimat, potrivit soldaților, avocaților și oficialilor ucraineni. Unități întregi și-au abandonat posturile, lăsând vulnerabile liniile defensive și accelerând pierderile teritoriale, potrivit comandanților militari și soldaților.
Mulți dintre soldații ucraineni își iau concediu medical și nu se mai întorc, fiind afectați de traumele războiului și demoralizați de perspectivele sumbre de victorie. Alții intră în conflict cu comandanții și refuză să execute ordinele, uneori în mijlocul schimburilor de focuri.
„Această problemă este critică. Acesta este al treilea an de război, iar această problemă nu va face decât să crească”, a declarat Oleksandr Kovalenko, un analist militar din Kiev.
Deși Moscova s-a confruntat și cu dezertările, ucrainenii care au dezertat au scos la iveală problemele profund înrădăcinate ale armatei lor și modul în care Kievul gestionează războiul, de la campania de mobilizare defectuoasă la suprasolicitarea și golirea de conținut a unităților din prima linie.
Associated Press a vorbit cu doi dezertori, trei avocați și o duzină de oficiali și comandanți militari ucraineni. Oficialii și comandanții au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a divulga informații clasificate, în timp ce un dezertor a făcut acest lucru deoarece se temea de urmărire penală.
„Este clar că acum, sincer vorbind, am scos deja maximum din oamenii noștri”, a declarat un ofițer din Brigada 72, care a menționat că dezertarea a fost unul dintre principalele motive pentru care Ucraina a pierdut orașul Vuhledar în octombrie.
„Este un număr uimitor de mare, în condițiile în care se estimează că, înainte de începerea mobilizării, existau aproximativ 300 000 de soldați ucraineni angajați în luptă. Iar numărul real al dezertorilor ar putea fi mult mai mare. Un deputat cunoscător al problemelor militare a estimat că ar putea ajunge la 200 000”, mai scrie sursa citată.