Pentagonul, somat să predea documente în ancheta privind destituirea lui Trump

Ultima actualizare: 07-10-2019 22:01
Donald Trump
AP

Aleşii democraţi care efectuează ancheta în cadrul procedurii de destituire a lui Donald Trump au cerut Pentagonului şi biroului de buget al Casei Albe să le pună la dispoziţie documente privind afacerea ucraineană.

Aceste documente, pe care ei cer să le primească până la 15 octombrie, sunt "necesare" pentru a ancheta asupra "motivelor din spatele deciziei Casei Albe de a suspenda un ajutor militar crucial pentru Ucraina, care a fost autorizat de Congres pentru a lupta împotriva agresiunii ruse", explică, luni, într-un comunicat, preşedinţii democraţi ai celor trei comisii care efectuează ancheta în Camera Reprezentanţilor, informează Agerpres.

Opoziţia îl suspectează pe preşedintele american că a făcut presiune în această vară asupra omologului ucrainean pentru ca acesta să caute informaţii compromiţătoare despre rivalul său democrat Joe Biden, punând în balanţă această alocare. Ajutorul pentru Ucraina a fost în cele din urmă deblocat în septembrie.

În luna iulie, Trump a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi i-a cerut "favoarea" de a-l investiga pe Joe Biden, în prezent principalul candidat democrat pentru învestitura partidului în vederea participării la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Preşedintele american a spus că nu a promis ceva la schimb, dar mesajele text dintre diplomaţi americani făcute publice săptămâna trecută arată că cel puţin unul dintre ei era alarmat că Trump încearcă să obţină ajutor de la Ucraina în campania electorală internă în detrimentul obiectivelor de politică externă ale SUA, notează dpa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO