Pe Marte a existat viata. Cercetatorii au dovada
Oamenii de stiinta au fost extrem de entuziasmati de noile descoperiri facute cu ajutorul datelor transmise prin satelit. Au constatat ca la 6.400 de metri adancime, sub scoarta planetei Marte, exista cantitati insemnate de dioxid de carbon.
Aceasta este, in opinia cercetatorilor, o dovada destul de buna ca pe Marte au fost candva forme de viata.
Oamenii de stiinta cred ca dioxidul de carbon gasit provine din apa sub forma gazoasa, ceea ce sugereaza ca acum sute de milioane de ani Planeta Rosie a fost mai calda, mai umeda si implicit un mediu favorabil dezvoltarii vietii.
Dioxidul de carbon din atmosfera, pe seama caruia se pune efectul de incalzire globala de pe Terra, ar fi fost cel care ar fi mentinunt constanta caldura pe suprafata inghetata a lui Marte.
Stratul de roca in care s-a gasit dioxidul de carbon se presupune ca a fost ulterior ars de lava, intr-un moment in care atmosfera lui Marte se tot subtia. De altfel, stratul de roca respectiv se afla chiar langa un vulcan care se intinde pe 1.200 de kilometri si care se numeste Syrtis Mayor.
Expertii americani cred ca ipoteza existentei conditiilor propice pentru viata este plauzibila in acest context, cu atat mai mult cu cat se stie ca exista si metan in atmosfera de atunci a plantei Marte.
Cu toate ca oamenii de stiinta au fost incantati sa aiba inca o dovada ca Marte nu este o planeta pe care sa nu se fi dezvoltat vreodata forme de viata, ei au ajuns totusi la concluzia ca actualmente suprafata lui Marte este prea rece, uscata si acida pentru a gazdui viata.