Paul Manafort, fostul şef de campanie al lui Trump, condamnat la 47 de luni de închisoare

×
Codul embed a fost copiat

Paul Manafort, fostul şef de campanie al preşedintelui Donald Trump, a fost condamnat joi la 47 de luni de închisoare, aproape 4 ani, pentru infracţiuni financiare scoase la lumină de ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller.

Mueller investighează amestecul Rusiei în alegerile din 2016, transmit vineri agenţiile de presă internaţionale, citând posturile de televiziune CNN şi Fox News.

Judecătorul districtual T.S. Ellis a decis această sentinţă în procesul desfăşurat în Alexandria, statul Virginia, în cazul consultantului politic republican găsit vinovat în luna august a anului trecut pentru cinci capete de acuzare de fraudă fiscală, două capete de acuzare privind fraude bancare şi un capăt de acuzare referitor la ascunderea deţinerii de conturi bancare în străinătate.

Condamnarea primită de Paul Manafort, care în curând va împlini 70 de ani, este mult mai mică decât propunerea procurorilor. Aceştia nu au recomandat judecătorului o sentinţă specifică, ci au sugerat ca pedeapsa să se încadreze între 19 şi 24 de ani de închisoare. Judecătorul Ellis a considerat însă că aceste linii directoare sunt excesive şi ar crea o "discrepanţă nefondată" în comparaţie cu alte cazuri.

T.S. Ellis a remarcat, de asemenea, în timpul procesului, că Manafort nu se află în faţa sa pentru acuzaţii conform cărora el, sau altcineva în subordinea căruia s-a aflat, au colaborat cu guvernul rus pentru a influenţa alegerile din 2016, potrivit Reuters.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Manafort, care a optat să nu depună mărturie în timpul procesului, a mulţumit judecătorului pentru corectitudine şi a menţionat perioada dificilă pe care a traversat-o. "Ultimii doi ani au fost cei mai dificili ani pentru mine şi familia mea", a declarat Manafort în faţa judecătorului T.S. Ellis, potrivit CNN. "A spune că sunt umilit şi ruşinat ar fi o subevaluare grosolană" a adăugat el, potrivit Fox News.

Veteranul republican a fost condamnat după ce procurorii l-au acuzat că nu a declarat milioane de dolari câştigate în calitate de consultant al fostului guvern pro-rus al Ucrainei. Conform acuzaţiilor aduse de procurori, după fuga preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici din Ucraina, Manafort a minţit băncile pentru a-şi asigura împrumuturi şi a menţine un stil de viaţă opulent, cu case de lux, costume de designer şi chiar o jachetă din piele de struţ, care a costat 15.000 de dolari.

Avocaţii apărării au solicitat clemenţă judecătorului, argumentând că Manafort ar trebui să primească o sentinţă mai uşoară deoarece a fost de acord să coopereze cu procuratura după ce a fost acuzat - deşi un alt judecător a constatat că el a încălcat acordul respectiv minţind în mod repetat procurorii - şi pentru că încercarea sa de a obţine în mod fraudulos un împrumut bancar de 5.5 milioane de dolari a eşuat. Judecătorul Ellis a respins însă această solicitare.

Reuters aminteşte că Manafort se va confrunta cu o altă condamnare, într-un caz separat, miercurea viitoare la Washington, în cazul a două acuzaţii de conspiraţie în care a pledat vinovat în septembrie anul trecut.

Deşi se confruntă cu posibilitatea unei condamnări de maximum 10 ani în procesul judecat în Washington, judecătorul districtual Amy Berman Jackson ar putea decide adăugarea unei noi sentinţe celei decise joi în statul Virginia, mai degrabă decât o executarea simultană a pedepselor.

Paul Manafort este singurul judecat din cele 34 de persoane şi 3 companii acuzate de echipa procurorului special Mueller.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Semne îngrijorătoare privind economia mondială. Pe cine aruncă vina analiștii
Semne îngrijorătoare privind economia mondială. Pe cine aruncă vina analiștii

Economia mondială continuă să dea semne îngrijorătoare de slăbiciune.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.