Semne îngrijorătoare privind economia mondială. Pe cine aruncă vina analiștii
Economia mondială continuă să dea semne îngrijorătoare de slăbiciune.
Analiştii dau vina pe tensiunile comerciale şi pe incertitudinea privind Brexitul, care au lăsat urme asupra economiilor chineze şi germane, considerate motoare ale creşterii mondiale.
În schimb, războiul taxelor vamale declanşat de Donald Trump nu i-a adus acestuia satisfacţia scăderii deficitului comercial american. Din contră.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică avertizează că disputele comerciale şi incertitudinile privind Brexitul îşi vor lăsa amprenta asupra afacerilor şi comerţului mondial. Efectele negative se vor vedea în special în Asia şi Europa.
Economia Zonei Euro, de pildă, va creşte doar cu unu la sută, în 2019, nu cu 1,8%, cum era prognozat iniţial.
Cele mai afectate vor fi Germania şi Italia. Economia germană se va contracta cu aproape un procent, iar cea italiană în loc să crească cu 0,8 la sută, va scădea cu 0,2.
Iar situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult în cazul unui Brexit fără acord. Spania de pildă, îşi exporta cea mai mare parte a legumelor şi fructelor în Marea Britanie.
Andres Gongora, fermier din Spania: "Trebuie să luăm în calcul posibilitatea că Marea Britanie va deveni o ţară terţă, şi că va fi ca şi cum am exporta în China, Japonia sau Australia. Ne-ar fi foarte greu, în special din cauza faptului că vorbim de un volum de mărfuri foarte mare."
Pe de altă parte, disputa comercială dintre chinezi şi americani, aflată la originea problemelor din comerţul mondial, nu a reuşit să reducă deficitul uriaş al Statelor Unite. Din contră, diferenţa dintre exporturi şi importuri a atins 621 miliarde de dolari în 2018, un nivel record în ultimul deceniu.
Sam Stovall, analist: "Economia americană se axează pe servicii. Din cauza aceasta importăm foarte multe produse. Creşterea deficitului se datorează faptului că oamenii de afaceri au vrut să se pregătească în eventualitatea unor noi taxe comerciale. Aşa că au importat mai mult pentru a avea marfă la dispoziţie când acestea intră în vigoare."
Vestea nu-i pică bine preşedintelui Donald Trump. În momentul de faţă, administraţia americană negociază cu Beijingul un acord menit să evite impunerea de noi tarife vamale.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, donald trump, Asia, brexit, economie mondiala,
Dată publicare:
07-03-2019 19:28