Patru nave rusesti se indreapta spre coastele unei tari aliata cu SUA. Vladimir Putin va ajunge la fata locului

13-11-2014 10:07


nave de razboi rusesti

 Australia monitorizeaza patru nave rusesti care se indreapta catre nordul tarii, printre care un crucisator si un distrugator

Australia supravegheaza joi patru nave rusesti, in largul coastelor sale nordice, intr-un context tensionat intre cele doua tari de la catastrofa MH17 in Ucraina, anunta AFP, citata de Mediafax. Majoritatea analistilor considera aceasta prezenta navala un semn al vointei lui Vladimir Putin de a-si "netezi calea" inaintea reuniunii G20 din weekend, la Brisbane, oras in estul Australiei, unde este asteptat sa soseasca

Participarea lui Putin a fost contestata de guvernul australian, furioasa dupa doborarea in iulie a zborului MH17. Catastrofa a fost provocata, acuza statelor occidentale, de un tir de racheta de tip Scud furnizata de catre Rusia, ceea ce Moscova dezminte, si s-a soldat cu 298 de morti, inclusiv 38 de australieni.

Primul raport asupra cauzelor prabusirii zborului MH17: A fost strapuns de numeroase obiecte cu mare viteza

"Armata monitorizeaza navele rusesti, care traverseaza apele internationale catre nordul Australiei", au anuntat fortele armate australiene intr-un comunicat. Este vorba despre un crucisator "puternic inarmat", un distrugator, un remorcher si o nava de aprovizionare.

John Blaxland, un expert in securitate internationala de la Universitatea nationala australiana, a declarat ca Putin vrea sa-si arate muschii si sa-si consolideze imaginea de "dur", in contextul in care prezenta sa provoaca reticenta. "Este o demonstratie in forta, organizata ca spectacol", a declarat el pentru AFP. "Faci asta doar atunci cand nu esti pe deplin sigur si cand simti nevoia sa te faci remarcat", a adaugat el.

Premierul australian Tony Abbott a promis sa-l interpeleze in mod direct pe Putin, la Brisbane, cu privire la doborarea avionului malaysian de tip Boeing 777. Cei doi s-au intalnit saptamana aceasta la Beijing, cu ocazia Summitului APEC, fara sa aiba loc vreun incident.

Australia si SUA sunt unite intr-o alianta militara, ANZUS (Tratatul de Securitate Australia – Noua Zeelanda – SUA).

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO