Parlamentul European cere suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia. Ce variante mai are Erdogan
Sporirea puterilor presedintelui de la Ankara ar putea compromite definitiv sansele Turciei de a intra in Uniunea Europeana.
Parlamentul European s-a pronuntat joi ca negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeana sa fie suspendate in cazul in care Ankara va pune in aplicare reforma constitutionala aprobata in urma referendumului din aprilie, care extinde practic prerogativele presedintelui Recep Tayyip Erdogan, relateaza Reuters, citata de Agerpres.
Parlamentul European are insa o influenta limitata pe aceasta tema si Turcia a respins joi propunerea de a renunta la negocierile de aderare la UE in schimbul unei cooperari puternice in alte domenii. Liderii UE l-au criticat pe Erdogan si comportamentul sau fata de oponenti atat inainte, cat si dupa puciul esuat din luna iulie anul trecut, dar ei nu doresc sa compromita acordul incheiat anul trecut cu Turcia, in virtutea caruia migrantii care ajung in Grecia din Turcia pot fi trimisi inapoi, ceea ce a atenuat intr-o oarecare masuri criza migrantilor ce ameninta unitatea UE.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Rezolutia adoptata de PE joi "invita Comisia si statele membre, in conformitate cu cadrul de negociere, sa suspende oficial negocierile de aderare a Turciei, fara intarziere, daca pachetul de reforme constitutionale este pus in aplicare neschimbat".
Reforma constitutionala propusa de Erdogan ii extinde considerabil prerogativele, fapt care ar fi necesar, in opinia sa, pentru a asigura stabilitatea Turciei. Partidele de opozitie si organizatiile pentru drepturile omului declara ca aceste reforme ameninta independenta judiciara si ca aceasta concentreaza toata puterea in mainile unui singur om. De asemenea, UE si-a exprimat ingrijorarea in aceasta privinta.
Comisia de la Venetia, precum si un grup de experti juridici din cadrul Consiliului Europei, for din care face parte si Turcia, au avertizat inca din luna martie, inainte de referendumul din Turcia, ca aceasta reforma constitutionala reprezinta un "pas periculos inapoi" pentru democratie. Ankara a respins aceste critici.
Sursa: Agerpres
Etichete: Turcia, ue, erdogan, aderare, parlamentul european,
Dată publicare:
06-07-2017 14:52