Autoritatile americane au emis mandate de arestare pentru 12 dintre agentii de securitate ai presedintelui turc Erdogan
Este vorba despre cei care au agresat luna trecuta manifestanti kurzi, langa ambasada Turciei de la Washington.
Masura l-a indignat pe Recep Erdogan, iar ambasadorul american a fost convocat la Ministerul de Externe turc.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Incidentul din 16 mai a determinat autoritatile americane sa emita mandatele arestare pe numele a 12 membri ai aparatului de securitate al lui Recep Erdogan.
Barbati in costume negre au lovit manifestantii adunati langa ambasada, inainte, dar si dupa ce politistii americani au intervenit sa-i apere. 12 persoane au fost ranite atunci, printre care si un politist.
Peter Newsham, seful politiei din Washington: "Am vazut toti violentele comise impotriva manifestantilor pasnici aici, in Washington si nu avem de gand sa le toleram. Pentru noi, dreptul de a protesta pasnic este un drept sacru."
In total, 18 persoane au fost inculpate pentru acest incident. Doua persoane, cetateni americani, au fost arestate in aceeasi zi, iar pentru doi canadieni si 12 turci au fost emise mandate de arestare. Recep Erdogan s-a aratat indignat de aceasta masura si a spus ca oamenii sai au actionat pentru ca politia americana n-a facut nimic sa-l apere.
Recep Erdogan, presedintele Turciei: "Ce fel de legislatie e aceasta? Nu i-am luat cu mine in America sa ma apere? Evident ca vom contesta masura din punct de vedere legal si politic."
Incidentul tensioneaza si mai mult relatiile turco-americane. Turcia solicita Statelor Unite extradarea clericului Fethullah Gulen, pe care il acuza de organizarea tentativei de lovitura de stat de vara trecuta. Statele Unite refuza sa il extradeze in lipsa de dovezi.