Presedintele Recep Erdogan se pregateste sa trimita avioane de lupta, nave si soldati in Qatar: "Nu ne vom abandona fratii!"

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE. Presedintele Recep Tayyip Erdogan a aprobat legislatia privind desfasurarea de trupe turce in Qatar.

Astfel, Turcia arata ca sprijina statul din Golf care este izolat de alte monarhii arabe din jur, care il acuza de sustinerea terorismului, relateaza Reuters, potrivit News.ro.

Parlamentul turc a aprobat proiectul de lege miercuri, iar aprobarea rapida de catre Erdogan, anuntata joi noapte, a fost urmata de publicarea in Monitorul Oficial vineri, ceea ce incheie procesul legislativ.

Dupa o desfasurare initiala de trupe turce la o baza din Doha, avioane de lupte si nave turce vor fi trimise de asemenea in tara, scrie vineri cotidianului Hurriyet.

Numarul avioanelor de lupta turce si vaselor de lupta turce care vor merge la baza va deveni clar dupa pregatirea unui raport pe baza evaluarii initiale de la baza”, afirma cotidianul.

Citește și
qatar
Ce se ascunde in spatele blocadei economice a Qatarului: "Rascumpararea" de un miliard de dolari care a suparat lumea araba
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

O delegatie turca va merge in Qatar in urmatoarele zile, pentru a evalua situatia de la baza, unde se afla in prezent aproximativ 90 de militari.

Potrivit Hurriyet, exista planuri pentru a trimite aproximativ 200-250 de militari in urmatoarele doua luni, in faza initiala. Informatia nu a fost confirmata oficial.

Erdogan a aprobat si un alt acord dintre Turcia si Qatar, privind antrenamente militare. Ambele acorduri au fost puse la punct inainte de izbucnirea disputei dintre Qatar si restul monarhiilor din Golf.

Erdogan a insistat ca izolarea Qatarului nu va rezolva problemele si a propus medierea crizei.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri ca tara sa va fi alaturi de Qatar in conflictul diplomatic din Golf, transmite Anadolu, potrivit Agerpres.

"Nu ne vom abandona fratii din Qatar", le-a spus Erdogan unor membri ai partidului de guvernamant Justitie si Dezvoltare.

Referitor la o lista de fundatii caritabile sustinute de Qatar si acuzate de legaturi teroriste, presedintele turc a afirmat: "Nu exista asa ceva. Cunosc acele fundatii".

Lista cu 59 de persoane si 12 organizati din Qatar care ar fi legate de terorism a fost publicata vineri printr-un comunicat comun al Arabiei Saudite, Bahrainului, Egiptului si Emiratelor Arabe Unite, tari care au rupt relatiile diplomatice cu Doha. in aceeasi zi, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a cerut insistent Qatarului sa inceteze finantarea terorismului.

Erdogan a afirmat ca Arabia Saudita ar trebui sa renunte la sanctiunile impotriva Qatarului si sa reia dialogul diplomatic si a adaugat: "Vom continua sa acordam Qatarului toate tipurile de sprijin".

Anadolu reaminteste ca parlamentul de la Ankara a ratificat doua acorduri, unul privind desfasurarea de trupe turce in Qatar, semnat an 2016, si altul pentru instruirea jandarmeriei acestui stat din Golful Persic.

SUA cere tarilor din Golf sa relaxeze blocada impusa Qatarului

Secretarul de stat american Rex Tillerson le-a cerut tarilor din Golf sa relaxeze, pe temei umanitar, blocada impusa Qatarului.

"Au aparut lipsuri alimentare, vedem familii destramate si copii retrasi de la scoala", a declarat Rex Tillerson.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe, Egiptul si Bahrainul au taiat relatiile diplomatice cu Qatarul, pe care-l acuza ca finanteaza grupari teroriste.

De asemenea, au impus restrictii aeriene dure si si-au inchis frontierele terestre si maritime cu micul emirat bogat in gaze naturale.

Tillerson a laudat eforturile emirului din Qatar de a limita finantarile catre teroristi, in timp ce Donald Trump i-a cerut sa opreasca definitiv astfel de actiuni.

Arabia Saudita si aliatii sai, care si-au rupt relatiile diplomatice cu Doha, au publicat vineri o lista cu numele unor persoane si organizatii care ar fi legate de activitati ”teroriste” sustinute, in opinia lor, de Qatar, relateaza AFP.

Persoanele si organizatiile ale caror nume figureaza pe aceasta lista ”au legaturi cu Qatarul si se afla in serviciul unui program politic suspect al Qatarului”, se arata in comunicatul comun al Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite (EAU) si Bahrainului - tari de la Golful Persic vecine cu Qatarul - si Egiptului.

Acest lucru demonstreaza ca Doha ”afirma pe de o parte ca lupta impotriva terorismului, in timp ce, pe de alta parte, finanteaza si gazduieste organizatii teroriste”, adauga aceeasi sursa.

”De comun acord, cele patru tari au repertoriat pe aceasta lista 50 de persoane si 12 entitati”, se precizeaza in comunicatul comun, in care semnatarii afirma ca ”nu-si vor menaja eforturile” in a le urmari.

Pe aceasta lista se afla cel putin doua nume citate deja pe plan international ca fiind finantatori ai terorismului si impotriva carora Qatarul a luat masuri, potrivit unui raport recent al Departamentului de Stat american.

Alaturi de cetateni ai Qatarului desemnati pe aceasta lista se afla persoane sau organizatii originare din Egipt, Bahrain sau Libia.

Criza a izbucnit luni, cand Arabia Saudita, EAU, Bahrainul si Egiptul si-au intrerupt relatiile diplomatice cu Doha, pe care o acuza ca intretine legaturi cu ”organizatii teroriste si grupari sectare care cauta sa destabilizeze regiunea, intre care Fratii Musulmani, Daesh (acronimul arab al gruparii Statul Islamic) si Al-Qaida”.

Aceste tari, care-i reproseaza totodata Qatarului apropierea sa fata de Teheran, marele rival regional al Riadului, au impus de asemenea restrictii aeriene dure si si-au inchis frontierele terestre si maritime cu micul emirat bogtat in gaze naturale.

Dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 in Statele Unite, Arabia Saudita a fost de asemenea vizata de acuzatii potrivit carora a tolerat si chiar a sustinut grupari extremiste.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
FBI: Criza din Golf ar fi fost provocata de hackerii rusi. Stirea falsa despre emirul din Qatar care l-a convins si pe Trump
FBI: Criza din Golf ar fi fost provocata de hackerii rusi. Stirea falsa despre emirul din Qatar care l-a convins si pe Trump

Conflictul dintre Qatar si statele arabe ar fi pornit de la o actiune a piratilor cibernetici ai Kremlinului, sustin investigatorii americani.

Ce se ascunde in spatele blocadei economice a Qatarului:
Ce se ascunde in spatele blocadei economice a Qatarului: "Rascumpararea" de un miliard de dolari care a suparat lumea araba

Intr-o mutare fara precedent, Arabia Saudita, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Yemen au inghetat relatiile diplomatice cu Emiratul Qatar si au sistat toate legaturile aeriene, terestre si maritime cu acest stat.

Trump sugereaza ca se afla in spatele deciziei tarilor arabe de a izola Qatar-ul:
Trump sugereaza ca se afla in spatele deciziei tarilor arabe de a izola Qatar-ul: "E inceputul sfarsitului pentru terorism"

Donald Trump a lasat de inteles intr-o serie de mesaje publicate pe Twitter ca s-ar afla in spatele deciziei tarilor arabe de a izola Qatar-ul.

Cum a devenit Qatarul cel mai bogat stat din lume si de ce si-a suparat vecinii. Istoria unui razboi care inspaimanta planeta
Cum a devenit Qatarul cel mai bogat stat din lume si de ce si-a suparat vecinii. Istoria unui razboi care inspaimanta planeta

Excomunicarea Qatarului de catre Arabia Saudita isi are radacinile intr-un conflict inceput inca din 1995.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.