Parlamentul European a aprobat acordul comercial între UE şi Regatul Unit

Dată publicare: 28-04-2021 10:44
Dată actualizare: 28-04-2021 13:48


Brexit

Parlamentul European a votat covârşitor în favoarea acordului comercial post-Brexit încheiat de Regatul Unit şi Uniunea Europeană, depăşindu-se astfel ultimul obstacol în calea ratificării depline a documentului, transmit Reuters.

Acordul a fost adoptat cu 660 voturi pentru, cinci voturi împotrivă şi 32 de abţineri.

Informaţia a fost confirmată şi de eurodeputatul Guy Verhofstadt.

''@Europarl aprobă acordul comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit! Primul acord comercial din istorie ce ridică bariere & elimină libertăţi? Un eşec pentru ambele părţi, dar mai bun decât nimic'', a scris pe Twitter fostul premier belgian.

Procedura de votare s-a desfăşurat marţi, dar restricţiile impuse de coronavirus au făcut ca rezultatul să nu fie cunoscut imediat.

Votul Parlamentului European pune capăt unei perioade de peste patru ani de negocieri şi dezbateri dificile legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, organizaţie din care ţara a făcut parte timp de 47 de ani.

Acordul a fost aplicat în mod provizoriu de la începutul acestui an, pentru a oferi timp pentru ratificarea acordului. Această perioadă de graţie expiră la 30 aprilie.

În luna martie, Uniunea Europeană a lansat o acţiune în justiţie contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca Acordul Brexit.

Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Boris Johnson: Londra aşteaptă cu nerăbdare viitorul

 

Regatul Unit ''aşteaptă cu nerăbdare viitorul'', după ce Uniunea Europeană a ratificat acordul comercial post-Brexit cu Londra, a afirmat miercuri premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP şi dpa.

''Această săptămână este pasul final dintr-o lungă călătorie, oferind stabilitate noii noastre relaţii cu UE ca parteneri comerciali vitali, aliaţi apropiaţi şi egali suverani. Acum este timpul să aşteptăm cu nerăbdare viitorul şi construirea unei Marii Britanii mai globale'', a declarat Johnson miercuri.

''Anul trecut, ambele părţi au lucrat neobosit pentru a conveni un acord bazat pe cooperare amicală şi comerţ liber între egali suverani'', a susţinut la rândul său negociatorul-şef britanic pentru Brexit, David Frost.

''Votul de astăzi aduce certitudine şi ne permite să ne concentrăm asupra viitorului.Vom avea mult lucru împreună, noi şi UE, prin intermediul noului Consiliu de parteneriat şi suntem decişi să lucrăm pentru a găsi soluţii care funcţionează pentru ambele părţi'', a adăugat David Frost.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO