UE a lansat o procedură de infringement împotriva Regatul Unit pentru încălcarea acordului Brexitului

Dată publicare: 15-03-2021 17:32
Dată actualizare: 15-03-2021 18:50


Brexit

UE a lansat luni, în mod oficial, o procedură de infringement împotriva Regatului Unit, pe care-l acuză de încălcarea acordului Brexitului prin modificări unilaterale ale unor dispoziţii comerciale privind Irlanda de Nord, relatează Reuters.

Această procedură ar putea să conducă la aplicarea unei amenzi - după un an de zile. Până atunci, cele două părţi ar putea negocia o soluţie.

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) însărcat cu relaţiile cu Marea Britanie Maros Sefcovic i-a trimis o scrisoare omologului său britanic David Frost, prin care îndeamnă Londra să nu pună în aplicare măsura respectivă şi prin care invită Londra la dialog, potrivit News.ro.

Guvernul britanic a hotărât luna aceasta, în mod unilateral, să prelungească până la 1 octombrie ”perioada de graţie” a anumitor controale vamale la produse alimentare destinate Irlandei de Nord. Această perioadă de graţie urma să expire la sfârşitul lui martie.

Londra susţine că nu încalcă Protocolul cu privire la Irlanda de Nord, care impune anumite controale unor schimburi comerciale cu restul Regatului Unit, cu scopul de a evita reimpunerea unei frontiere fizice între cele două Irlande.

Bruxellesul a avertizat Londra că că urmează să recurgă la recursuri juridice prevăzute prin acordul Brexitului şi prin acordul comercial post-Brexit în vederea contestării acestei iniţiative.

Comisia denunţă iniţiativa britanică drept cea de a doua încălcare a dreptului internaţional în decurs de o jumătate de an.

Loondra a recunoscut în septembrie că legea sa privind piaţa internă britanică încalcă acordul Brexitului, încheiat în ianuarie 2020, când Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea.

Guvernul lui Boris Johnson a retras clauzele vizate din această lege în decembrie, chiar înainte de încheierea acordului cu UE privind viitoarrea lor relaţie după Brexit.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO