Părea posibil doar în filme: jurnalul unui ofițer nazist, păstrat de masoni, dezvăluie o comoară de miliarde de euro

Părea posibil doar în filme: jurnalul unui ofițer nazist, păstrat de masoni, dezvăluie o comoară de miliarde de euro
wikimap

Un jurnal ce s-a aflat în posesia unei societăţi secrete timp de mai multe decenii, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, conţine o hartă ce dezvăluie locaţia unde au fost ascunse de nazişti peste 30 de tone de aur.

 

Scris în urmă cu 75 de ani de un ofiţer din cadrul temutei Waffen Schutzstaffel (S.S.) care folosea pseudonimul ”Michaelis”, acest jurnal descrie planurile comandantului Wafen-SS Heinrich Himmler de a ascunde comorile furate din muzeele şi proprietăţile private europene - artefacte, opere de artă şi aur - conform site-ului polonez de ştiri The First News (TFN).

Jurnalul menţionează 11 locaţii în care naziştii ar fi ascuns aur, bijuterii, pânze ale unor pictori renumiţi şi obiecte religioase. 

Una dintre locaţii este un puţ abandonat care coboară până la 60 de metri adâncime, sub Palatul Hochberg, din secolul XVI, din satul Roztoka, în sud-vestul Poloniei.

Citește și
Goar Vartanian
A murit spioana care a oprit asasinarea lui Stalin, Churchill şi Roosevelt de către naziști

Aurul ascuns acolo se crede că provine de la o filială Reichsbank din oraşul polonez Breslau (acum Wrocław) şi se estimează că valorează miliarde de euro, conform TFN.

Timp de decenii după război, jurnalul lui ”Michaelis” a fost ţinut în secret, ascuns în oraşul german Quedlinburg.

 

S-a aflat în posesia unei loje masonice vechi de peste 1.000 de ani

 

Documentul se afla în posesia unei loje masonice vechi de peste 1 mileniu, în rândurile căreia se aflau şi ofiţeri nazişti în perioada celui de-al Treilea Reich.

Unul dintre membri ar fi fost chiar ”Michaelis”, care era responsabil de transporturile naziste în regiunea de sud-vest a Poloniei, conform TFN.

În prezent, unii membri ai lojei masonice sunt descendenţii ofiţerilor SS din trecut, mai susţine sursa poloneză.
Însă în 2019, loja a oferit jurnalul unei fundaţii poloneze denumite Silesian Bridge. Fundaţia a anunţat în luna martie a anului trecut că a primit un jurnal de la ”partenerii” săi germani - membrii lojei din Quedlinburg - care au oferit jurnalul poporului polonez ca pe un gest reparatoriu după ororile războiului, notează TFN.

În jurnal se află o hartă care se pare că indică locul fântânii de pe terenul Palatului Hochberg, unde naziştii au ascuns o comoară, conform lui Roman Furmaniak, reprezentant al fundaţiei Silesian Bridge, citat de TFN.

Documente adiţionale indică faptul că, după ce au ascuns comoara, naziştii i-au ucis pe martori, le-au aruncat trupurile în fântână şi apoi au închis puţul dinamitându-l.

Experţii au determinat că jurnalul a fost scris într-adevăr în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, însă autenticitatea sa trebuie să fie confirmată şi de Ministerul polonez al Culturii.

Comoara a fost ascunsă în Silezia Inferioară, o regiune din Polonia ce a căpătat notorietate în timpul dar şi după cel de-al Doilea Război Mondial pentru cantitatea impresionantă de bunuri furate pe care naziştii le-au ascuns acolo, conform Ministerului polonez de Externe.

Silezia Inferioară era împânzită de peşteri, mine şi tuneluri, precum şi de castele şi palate cu catacombe adânci şi vechi, ce le ofereau naziştilor ascunzători ideale pentru operele de artă şi aurul furat.

 

Naziștii au jefuit 5 milioane de opere de artă

 

După război, Art Looting Intelligence Unit (ALIU) - biroul înfiinţat de guvernul american pentru a da de urma comorilor furate şi ascunse de nazişti - l-a identificat pe directorul Muzeului Sileziei, pe nume Günther Grundmann, ca având legătură cu operele de artă ascunse în Silezia Inferioară.

Grundmann a creat o listă cu 80 de locaţii din Silezia Inferioară - dintre care una este Palatul Hochberg - unde au fost ascunse aceste comori, însă multe dintre ele sunt considerate definitiv pierdute după ce ar fi fost descoperite de Armata Roşie aflată în ofensivă la sfârşitul războiului, conform MAE polonez.

Naziştii au jefuit aproximativ 5 milioane de opere de artă de la familii înstărite de evrei, muzee şi colecţii particulare, iar o echipă de 350 de ofiţeri aliaţi, curatori şi experţi în artă, denumiţi generic ”Monuments Men” (unitatea de investigaţii din cadrul ALIU), a fost însărcinată să găsească aceste opere de artă după capitularea Reich-ului.

Într-o singură astfel de ascunzătoare folosită de nazişti, în minele de sare din Altaussee, Austria, au fost găsite mii de tablouri furate, cărţi rare, statuete şi tapiserii.

O încărcătură de explozibili urma să fie detonată pentru a surpa definitiv accesul în minele de sare în eventualitatea în care Reich-ul pierdea războiul, însă nu a fost detonată, conform unei ştiri prezentată de ABC News în 2013.

În prezent, aproximativ 63.000 de opere de artă şi obiecte de valoare furate de nazişti de la evreii polonezi sunt în continuare dispărute, iar autorităţile poloneze le caută în continuare pentru a le returna urmaşilor.

În ceea ce priveşte comoara ascunsă în fântâna palatului Hochberg, proprietarii din prezent doresc să renoveze palatul care este căzut în ruină, iar aceste lucrări de renovare vor include şi căutarea acestei fântâni şi a comorii pe care se presupune că o ascunde.

 

Citește și...
Ultimul mesaj secret al naziştilor, dezvăluit abia acum.
Ultimul mesaj secret al naziştilor, dezvăluit abia acum. "Închidem pentru totdeauna"

Ultimul mesaj cifrat al Germaniei naziste interceptat şi decriptat de britanici în al Doilea Război Mondial a fost dezvăluit abia acum.

A murit spioana care a oprit asasinarea lui Stalin, Churchill şi Roosevelt de către naziști
A murit spioana care a oprit asasinarea lui Stalin, Churchill şi Roosevelt de către naziști

Spioana sovietică Goar Vartanian, care a dejucat împreună cu soţul său o tentativă de asasinat a naziştilor care i-a vizat pe Stalin, Churchill şi Roosevelt în 1943, a murit la Moscova, la vârsta de 93 de ani, au anunţat serviciile de informaţii ruse.

Un fost deţinut de la Auschwitz a murit la 106 ani.
Un fost deţinut de la Auschwitz a murit la 106 ani. "Mi-au spus că mai trăiesc 2 luni"

Cel mai bătrân supravieţuitor austriac al lagărelor morţii, Marko Feingold, a murit joi la vârsta de 106 ani, a anunţat vineri comunitatea evreiască din Viena (IKG), relatează AFP.

Recomandări
Explozii la gazoductele Nord Stream. Ucraina acuză un ”atac terorist” al Moscovei. Cum ar putea fi afectată Europa
Explozii la gazoductele Nord Stream. Ucraina acuză un ”atac terorist” al Moscovei. Cum ar putea fi afectată Europa

Ucraina denunță un ”act terorist” al Moscovei, în timp ce oficialii atestă deja un act de sabotaj, după exploziile care au făcut nefuncționale gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Cum arată și cât costă Iron Dome, sistemul pe care-l dorește România. Ar fi prima țară din Europa care îl cumpără | VIDEO
Cum arată și cât costă Iron Dome, sistemul pe care-l dorește România. Ar fi prima țară din Europa care îl cumpără | VIDEO

România are mari șanse de a deveni prima țară din Europa dotată cu Iron Dome, sistemul de apărare israelian considerat unul dintre cele mai performante din lume. O singură baterie mobilă a Domului de Fier costă 150 de milioane de dolari.

Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile
Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni.