Studiu: 20% din populația Sucevei s-a imunizat natural la Covid-19. Categoriile cele mai expuse

×
Codul embed a fost copiat

Un studiu realizat de MedLife arată că 20% din populația Sucevei s-a imunizat natural la Covid-19. Cele mai expuse au fost cei de peste 45 de ani, în timp ce subiecții cu studii superioare și funcții de conducere au avut cele mai puține îmbolnăviri.

Principalul obiectiv al studiului realizat în Suceava, cel mai mare focar de infecție pentru noul coronavirus din România, a fost măsurarea ratei de imunizare la infecția cu noul coronavirus și, implicit, măsurarea riscului de infectare, ca urmare a relaxării restricțiilor anunțate de către autorități. 

Rezultatele finale arată că rata de imunizare față de SARS CoV 2 în rândul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici.

Cele mai expuse au fost persoanele cu vârstă cuprinsă între 45 și 54 de ani, în rândul cărora testele de laborator au indicat prezența anticorpilor pentru 29% dintre acestea.

Citește și
coronavirus
Numărul real al deceselor provocate de coronavirus în Regatul Unit se apropie de 50.000

 

La polul opus se regăsesc tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani pentru care nivelul de imunizare naturală este de 3 ori mai mic.

În ceea ce privește rata de infectare, studiul arată că din cei 512 suceveni testați 3,7% au fost confirmați pozitiv pentru noul coronavirus, aceștia fiind comunicați către DSP conform protocoalelor în vigoare.

Raportat la numărul de locuitori de peste 25 de ani din municipiul Suceava acest procent indică faptul că la acest moment peste 3.000 de locuitori din Suceava sunt purtători ai virusului.

 

Rata de mortalitate, mult mai mică decât cea estimată anterior

 

Studiul mai arată câteva lucruri interesante. Astfel, ”pentru angajații cu studii superioare, dar și antreprenorii și persoanele cu responsabilități de conducere, rata de infectare a fost semnificativ mai mică comparativ cu restul populației”.

 

Totodată, datele studiului evidențiază că toate persoanele testate al căror test RT-PCR a fost pozitiv nu manifestau niciun simptom la momentul testării.

“Am mers în epicentrul epidemiei din România, Suceava, care conduce de departe topul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, atât în valoare absolută, cât și la mia de locuitori. Conform rezultatelor studiului aproape 4%, respectiv peste 3.000 de locuitori ai municipiului Suceava ar putea fi purtători ai virusului. Totuși, este de remarcat faptul că marea majoritate a celor cu PCR pozitiv aveau un titru relevant de anticorpi deci este posibil să fi avut doar urme de ARN ale virusului și să nu mai fie contagioși. O altă concluzie surprinzatoare, ținând cont de faptul că probabil în conformitate cu anticorpii dobândiți cca 16.500 suceveni au trecut prin boală și că în Suceava au fost înregistrate până în acest moment doar aprox. 200 de decese cauzate de COVID 19, cel mai probabil, la nivel de județ, rata de mortalitate este mult mai mică față de cea estimată, respectiv sub 1% sau chiar între 0,3-0.5% . O astfel de afirmație se poate face ținând cont că numărul de decese se referă la județul Suceava, cu aproximativ 600.000 locuitori, iar studiul evidențiază doar persoanele care s-au infectat cu Sars CoV 2 în municipiul Suceava, care are o populație de cca 100.000 locuitori. Pe de altă parte, se impune a fi menționat că toți cei care au avut rezultate pozitive la virusul Sars-Cov 2 erau asimptomatici. Aceast fapt sugerează că numărul oficial de cazuri de infectare este mai mare decât cel estimat, fapt posibil valabil și pentru alte țări din Europa. O asemenea situație subliniază încă o dată importanţa respectării măsurilor de protecție și menţinerii distanţării sociale chiar dacă aparent suntem sănătoşi”, a spus Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

 

Există date potrivit cărora pacienții asimptomatici nu transmit mai departe virusul

 

Studiul MedLife citează date foarte interesante, potrivit cărora purtătorii asimptomatici de coronavirus nu transmit mai departe virusul.

Dacă informațiile sunt reale se schimbă practic tot ce se știa despre acest virus, precum și metodele de a gestiona pe viitor îmbolnăvirile.

”În conformitate cu datele publicate la nivel internațional, pacienții asimptomatici, depistati la screening cu IgG anti-SARS CoV 2 pozitiv și RT PCR pozitiv din exudatul nazal și faringian, foarte probabil, nu mai prezintă risc infecțios pentru contacți”, se arată în studiu.

Dinamica RT PCR și a anticorpilor de tip IgG arată o scădere semnificativă a încărcăturii virale după primele 7 zile de la debutul bolii, iar anticorpii de tip IgG apar după ziua 14, ceea ce se asociază cu scăderea riscului de contagiozitate.

Potrivit datelor publicate de autorii din Coreea de Sud, un test RT PCR pozitiv după declararea stării de vindecat prin două teste negative, reprezintă mai degrabă material genetic rezidual în celulele epiteliale din nazofaringe și mai puțin virus replicativ.

Pentru acest studiu au fost folosite două metode de testare: metoda moleculară RT- PCR considerată gold standard pentru detectarea virusului Sars CoV 2 și testarea serologică prin metoda Chemiluminiscență pentru determinarea anticorpilor de tip IgG.

 

Sub 2% dintre români aveau anticorpi

 

Totuși, studiul MedLife vorbește în continuare despre pacienții asimptomatici care pot răspândi boala.

 

“Având o privire de ansamblu ca urmare a derulării studiului, credem că situația din Suceava este relevantă și că măsurile de izolare au fost binevenite. Dacă este să ne raportăm la rezultatele primului nostru studiu, derulat la nivel național și care indica faptul că sub 2% dintre români aveau anticorpi în urma cu câteva săptămâni, era firesc să se recurgă la izolarea focarelor. Mai mult, atât rezultatele primului studiu cât și rezultatele celui de al doilea ne arată că populația României este mai rezistentă la virus decât s-a estimat inițial, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm la măsurile de protecție și cele de distanțare socială. Considerăm că toate indicațiile Ministerului Sănătății trebuie urmate în continuare cu atenție deoarece există încă un număr însemnat de pacienți asimptomatici care pot răspândi boala. Este necesar să protejăm în special persoanele în vârstă și cele care au afecțiuni medicale care, asociate infecției cu Sars CoV 2, pot avea consecințe foarte grave”, a mai spus Mihai Marcu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Coronavirus România LIVE UPDATE 2 iunie 2020. Bilanțul oficial al orei 13.00: 119 de noi cazuri de îmbolnăvire
Coronavirus România LIVE UPDATE 2 iunie 2020. Bilanțul oficial al orei 13.00: 119 de noi cazuri de îmbolnăvire

Bilanțul de marți, 2 iunie 2020, în România. Au fost confirmate 19.517 cazuri de persoane infectate și 13.526 au fost declarate vindecate și externate.

Numărul real al deceselor provocate de coronavirus în Regatul Unit se apropie de 50.000
Numărul real al deceselor provocate de coronavirus în Regatul Unit se apropie de 50.000

Aproape 50.000 de persoane au decedat în Regatul Unit în urma infectării cu coronavirus, conform datelor biroului naţional de statistică (ONS).

Țara în care românii vor putea călătorii fără să aibă nevoie de dovada unui test negativ de Covid-19
Țara în care românii vor putea călătorii fără să aibă nevoie de dovada unui test negativ de Covid-19

Cehia a anunțat marți că, începând cu data de 15 iunie, cetățenii din 19 țări, printre care și România, vor ptuea putea intra în țară fără a fi obligaţi să facă dovada unui test negativ la noul coronavirus

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.