Papa Francisc, îngrijorat de incendiile din pădurea amazoniană: „Plămân vital pentru planetă”
Papa Francisc și-a exprimat, duminică, îngrijorarea legată de incendiile izbucnite în pădurea amazoniană, pe care a numit-o „plămânul vital al planetei”.
„Suntem îngrijoraţi de incendiile vaste din Amazonia. Acest plămân format din păduri este vital pentru planeta noastră", a spus pontiful argentinian, în faţa unei mulţimi de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.
Papa Francisc, care va organiza în toamnă o conferinţă mondială privind Amazonia, le-a cerut celor 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume „să se roage ca, datorită angajamentului tuturor, aceste incendii să fie stinse cât mai curând".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Suveranul pontif, ales în martie 2013, s-a întâlnit în luna mai cu liderul indigen Raoni, care a venit să avertizeze Europa în legătură cu defrişările din pădurea amazoniană. Liderul populaţiei nomade kayapo a încercat de asemenea să strângă un milion de euro pentru protejarea rezervaţiei Xingu din Brazilia.
În enciclica sa „Laudato si" (mai 2015) privind ocrotirea pământului, papa Francisc a denunţat exploatarea pădurii amazoniene din „interese economice internaţionale enorme".
În ianuarie 2018, pontiful argentinian, în vârstă de 82 de ani, a vizitat Puerto Maldonado, un sat din sud-estul Peru, înconjurat de jungla amazoniană, unde a fost întâmpinat de mii de indigeni peruani, brazilieni şi bolivieni. El a criticat atunci „presiunea enormă a marilor interese economice care râvnesc petrolul, gazul, lemnul, aurul şi monoculturile agroindustriale".
În Amazonia se găseşte 20% din apa dulce lichidă a planetei, 34% din pădurile primare şi 30-50% din fauna şi flora lumii. Acest plămân verde se află în nouă dintre cele 12 ţări din America de Sud, în principal în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).A
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!