Pădurea Amazoniană arde. Proteste la ambasadele Braziliei din întreaga lume
„O criză internaţională" ce merită să fie prima temă pe agenda Summitului G7.
În aceşti termeni vorbeşte Emmanuel Macron despre numărul record de incendii din Pădurea Amazoniană. Pe de altă parte, activiştii pentru mediu au fost chemați la proteste în faţa ambasadelor şi consulatelor Braziliei din întreaga lume.
Declaraţii şi simboluri sunt, aşadar, cu duiumul. Lipsesc însă, cel puţin deocamdată, măsurile eficiente şi ajutorul concret pentru Brazilia, Bolivia şi Venezuela, care sunt total depăşite de amploarea pârjolului.
În ultimele 48 de ore au fost identificate 2500 de noi focare în sectorul brazilian al Pădurii Amazoniene. Cele mai afectate sunt statele Amazonas şi Mato Grosso do Sul.
Incendiile forestiere sunt obişnuite în Amazon în timpul sezonului secetos, din iulie până în octombrie. Adesea, sunt provocate de oameni. Defrişările masive sunt menite să transforme zone împădurite în zone agricole şi de creştere a animalelor. Fermierii şi tăietorii de lemne curăţă terenul dând foc vegetaţiei, iar flăcările scapă de sub control. Potrivit ecologiştilor, retorica anti-mediu a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro a încurajat aceste practici.
Doug Morton, om de știință: „Procesul de despădurire are două faze. Mai întâi sunt tăiaţi copacii şi lăsăţi să se usuce. Iar când vorbesc de despădurire nu mă refer la o familie care se duce cu drujba în pădure. Vorbesc de tractoare legate prin lanţuri groase care smulg simultan mulţi copaci din rădăcini. În această a doua etapă, la care asistăm acum, s-a dat foc mormanelor de lemn tăiat. Deci nu fumegă resturile unei culturi agricole ori ceva iarbă uscată, ci arde o cantitate imensă de buşteni, după ce au fost lăsăţi la soare luni la rând.”
Deşi criticat dur, liderul brazilian insistă să dea vină pe ONG-uri.
Jair Bolsonaro, președintele Braziliei: „Vreţi să dau vina pe populaţia indigenă? Vreţi să dau vina pe marţieni? Din câte înţeleg eu, există o suspiciune solidă legată de ONG-uri, care şi-au pierdut fondurile şi se răzbună.”
Reporter: „Pe ce vă bazaţi bănuielile?”
Jair Bolsonaro: „Pentru numele lui Dumnezeu, nu există dovezi, nimeni nu anunţă în scris: "O să dau foc..". Iar Ministerul Justiţiei a trimis 40 de oameni pentru controale pe teren. Înţelegeţi ce vă spun? 40! Nu avem resurse suficiente. E haos total. N-am acuzat oficial ONG-urile. Am zis că le suspectez.”
Jocul de-a aruncatul răspunderii a inflamat spiritele şi la Săptămâna pentru protejarea Climei în America Latină şi Caraibe, organizată chiar în Brazilia, unde cei prezenți acolo au început să critice liderii, folosind sloganuri precum: „Cei care apără pădurea amazoniană merită toată stima”, „Minţi cum respiri”, „Minciuni, minciuni”.
Cu o suprafaţă de 5,5 milioane de kilometri pătraţi, Pădurea Amazoniană, care găzduieşte peste 3 milioane de specii de plante şi animale şi 1 milion de indigeni, este vitală în reglarea încălzirii globale. Pădurile absorb anual milioane de tone de emisii de carbon.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, emmanuel macron, padure, activisti, ONG, amazon,
Dată publicare:
23-08-2019 19:08