Papa Francisc cere anularea datoriilor țărilor sărace și vorbește despre o ”epidemie a speranței”

×
Codul embed a fost copiat

Papa Francisc a cerut în tradiționalul său mesaj de Paște ”Urbi et Orbi” anularea datoriilor țărilor sărace, solidaritate în Uniunea Europeană și încetarea conflictelor în lume.

 

Spre deosebire de ceilalți ani, când papa binecuvânta mulțimi de zeci de mii de credincioși adunați în noaptea Învierii în Piața Sfântul Petru, Suveranul Pontif a vorbit de această dată în bazilica Sfântul Petru goală.

”Paștele singurătății” din acest an trebuie să fie o ”epidemie a speranței”, a spus Papa Francisc, care a lăudat cadrele medicale și pe toți ceilalți care își riscă viețile pentru a-i salva pe cei bolnavi de Covid-19, precum și pe cei care continuă să muncească în domeniile esențiale.

“Nu este o vreme a indiferenţei, pentru că întreaga lume suferă şi are nevoie să fie unită în faţa pandemiei”, a spus papa.

Citește și
regina elisabeta a II-a
Discursul neașteptat al Reginei Elisabeta a II-a: ”Paștele nu este anulat”

Suveraul Pontif şi-a exprimat compasiunea pentru cei care nu şi-au putut lua adio de la cei iubiţi din cauza restricţiilor.

Papa a adăugat că este momentul ca politicienii şi guvernele să ia măsuri ferme pentru a ajuta popoarele să treacă de criză şi a-şi relua în cele din urmă viaţa normală.

”Nu este timpul indiferenței”

“Îi încurajez pe cei care au răspunderi politice să lucreze activ în favoarea binelui comun al cetăţenilor, furnizând mijloacele şi instrumentele necesare pentru a permite tuturor să ducă o viaţă demnă şi a favoriza, atunci când circumstanţele o vor permite, reluarea obişnuitelor activităţi de fiecare zi. Nu acesta este timpul indiferenţei, pentru că toată lumea suferă şi trebuie să se regăsească unită pentru a înfrunta pandemia”, a spus papa.
”Isus a înviat să dea speranţă tuturor celor săraci, celor care trăiesc în periferii, refugiaţilor şi celor fără adăpost. Să nu fie lăsaţi singuri aceşti fraţi şi surori mai slabi, care locuiesc în oraşele şi periferiile din orice parte a lumii. Să-i facem să nu ducă lipsă de bunurile de primă necesitate, mai greu de găsit acum, când multe activităţi sunt închise, de medicamente şi, mai ales, de posibilitatea unei adecvate asistenţe sanitare. Luând în considerare circumstanţele, să se reducă totodată sancţiunile internaţionale care frânează posibilitatea ţărilor destinatare să ofere un sprijin adecvat propriilor cetăţeni, iar toate statele să fie puse în condiţia de a face faţă necesităţilor mai mari ale momentului, reducând, dacă nu chiar anulând, datoria care apasă asupra bilanţului statelor mai sărace”, a spus Papa Francisc.

Papa s-a declarat îngrijorat de viitorul Europei, menţionând că este vital ca rivalităţile care existau înaintea celui de-al doilea război mondial să nu recapete forţă ca urmare a pandemiei.

”Uniunea Europeană are în față o provocare epocală”

“Dintre numeroasele regiuni ale lumii lovite de coronavirus, îndrept un gând special spre Europa. După al Doilea Război Mondial, acest iubit continent a putut să învie graţie unui concret spirit de solidaritate, care i-a permis să depăşească rivalităţile trecutului. Este mai urgent ca niciodată, mai ales în circumstanţele actuale, ca atare rivalităţi să nu prindă din nou vigoare, ci ca toţi să se recunoască drept parte a unei singure familii şi să se susţină reciproc. Astăzi, Uniunea Europeană are în faţă o provocare epocală, de care va depinde nu doar viitorul ei, dar şi al lumii întregi. Să nu se piardă ocazia de a da o ulterioară dovadă de solidaritate, făcând recurs chiar la soluţii inovatoare. Alternativa este doar egoismul intereselor particulare şi tentaţia unei întoarceri la trecut, cu riscul de a pune la grea încercare coexistenţa paşnică şi progresul următoarelor generaţii”, a afirmat Suveranul Pontif.

Papa a făcut şi un apel pentru încetarea conflictelor, condamnând producţia şi traficul de arme, dar a avut şi un gând pentru migranţi şi pentru toţi ceilalţi care suferă în lume.

”Nu acesta este timpul dezbinărilor”

“Nu acesta este timpul dezbinărilor. Cristos, pacea noastră, să-i lumineze pe cei care au responsabilităţi în conflicte, ca să aibă curajul de a adera la apelul privind o încetare a focului globală şi imediată în toate colţurile lumii. Nu acesta este timpul în care să se continue producţia şi traficul de arme, cheltuind capitaluri imense care ar trebui să fie folosite pentru îngrijirea persoanelor şi salvarea de vieţi omeneşti. Să fie, în schimb, timpul în care să se pună, în sfârşit, capăt îndelungului război care a însângerat Siria, conflictului din Yemen şi tensiunilor din Irak, precum şi din Liban. Să fie acesta timpul în care israelienii şi palestinienii să reia dialogul pentru a găsi o soluţie stabilă şi durabilă, care să permită ambelor părţi să vieţuiască în pace. Să înceteze suferinţele populaţiei care trăieşte în regiunile răsăritene ale Ucrainei. Să se pună capăt atacurilor teroriste comise împotriva atâtor persoane nevinovate din diverse ţări ale Africii. Nu acesta este timpul uitării. Criza pe care o înfruntăm să nu ne facă să uităm de atâtea alte stări de urgenţă care poartă cu sine suferinţa multor persoane. Stăpânul vieţii să se arate aproape de populaţiile din Asia şi Africa ce trec prin grave crize umanitare, precum în regiunea Cabo Delgado, în nordul Mozambicului. Să încălzească inimile atâtor persoane refugiate şi evacuate, din cauza războaielor, secetei şi foametei. Să dea protecţie atâtor migranţi şi refugiaţi, printre care sunt mulţi copii, care trăiesc în condiţii intolerabile, mai ales în Libia şi la graniţa dintre Grecia şi Turcia; nu vreau să uit de Insula Lesbos. Să permită Venezuelei să ajungă la soluţii concrete şi imediate, menite să permită ajutorul internaţional pentru populaţia care suferă din cauza gravei conjuncturi politice, socio-economice şi sanitare”, a spus papa.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ce putem și ce nu putem face în perioada Paștelui. Răspunsurile oferite de autorități
Ce putem și ce nu putem face în perioada Paștelui. Răspunsurile oferite de autorități

Grupul de Comunicare Strategică a oferit mai multe răspunduri la întrebări legate de perioada Sărbătorilor Pascale, respectiv la situații punctuale privind respectarea măsurilor de distanțare socială în acest interval de timp.

Discursul neașteptat al Reginei Elisabeta a II-a: ”Paștele nu este anulat”
Discursul neașteptat al Reginei Elisabeta a II-a: ”Paștele nu este anulat”

”Noul coronavirus nu ne va învinge”, a declarat Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Monarhul în vârstă de 93 de ani, care conduce în mod simbolic şi Biserica Angliei, a rostit primul ei discurs din istorie în care marchează Paștele.

Ministerul Sănătăţii ia în calcul prelungirea măsurilor de izolare a persoanelor în vârstă încă 10-14 săptămâni
Ministerul Sănătăţii ia în calcul prelungirea măsurilor de izolare a persoanelor în vârstă încă 10-14 săptămâni

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că se ia în calcul prelungirea măsurilor de izolare a persoanelor în vârstă, cel puţin pentru 10-14 săptămâni, în funcţie de evoluţia pandemiei COVID-19 în România.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.