Catolicii sărbătoresc Învierea Domnului. Mesajul Papei Francisc pentru credincioși
Catolicii și protestanții din întreaga lume se pregătesc să celebreze în noaptea de sâmbătă spre duminică Învierea Domnului, în condiții de izolare de neînchipuit cu doar câteva luni în urmă.
Va fi un Paște pe care creștinii îl vor trăi pe internet sau în fața televizoarelor, unde vor fi transmise ceremoniile din biserici. Preoții ii îndeamnă pe credincioși să stea în case, unde cu lumânările aprinse să primească, în suflete, binecuvântarea celei mai mari sărbători creștine.
Credincioșii pot urmări slujba de Înviere pe internet sau la televizor
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ușile bisericilor vor fi închise în această noapte, iar credincioșii vor privi pe internet sau la televizor Învierea Domnului.
La Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, slujba va începe la ora 23 și va fi transmisă în direct pe canalul de YouTube al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.
Francisc Doboș, purtător de cuvânt Biserica Catolică: „Biserica de aici se transformă sau ajunge în biserica de acasă. Noi o numim biserica domestică. De aceea celebrările din orice biserică transmise prin televiziune sau online ajung în familiile noastre. Aceasta este legătura, se face. Fiecare aprinde acasă o lumină.”
Preoții îi îndeamnă pe creștini să nu aseze credința împotriva rațiunii
Preoții îi îndeamnă pe creștini să nu așeze credința împotriva rațiunii și să stea în case.
Francisc Doboș, purtător de cuvânt Biserica Catolică: „În această perioadă putem trăi învierea având grijă de viața celuilalt. Să fim mai implicați, mai activi, mai prudenți și responsabili față de viața bătrânilor noștri, de aceea rămânem în casele noastre."
Președintele Klaus Iohannis va petrece Paștele acasă, cu soția sa
De confesiune evanghelic luteran, președintele Klaus Iohannis și-a petrecut Paștele, în ultimii ani, la Sibiu, dar anul acesta va rămâne în București, alături de soția sa, romano-catolică.
Nu vor primi pe nimeni la masă și nu vor merge în vizite. Președintele Iohannis a transmis un mesaj pentru credincioși.
Klaus Iohannis: „Chiar dacă aceste sfinte sărbători ne găsesc departe de cei pe care ni i-am dori alături, puterea credinței noastre ne unește sufletește și ne dă speranța că în curând vom putea fi împreună din nou. Dragi români, fie că sărbătorile Pascale să ne aducă tuturor alinare și puterea de a trece cu bine peste orice provocări. Sunt convins că uniţi şi încrezători în viitor vom ieşi întăriţi din această grea încercare.”
Vaticanul, în carantină. Mesajul Papei Francisc
Vaticanul și întreaga Romă sunt în carantină. Anul acesta, procesiunea "Calea Crucii" din Vinerea Mare, a fost mutată de la Colosseum, locul obișnuit de desfășurare în ultimii 55 de ani, în piața aproape pustie a bazilicii Sfântul Petru. În fața papei Francisc, doar 12 credincioși au refăcut, simbolic, traseul marcat cu candele aprinse.
Papa Francisc: „O, Doamne, ne-ai dat dreptate și mântuire, așezându-ȚI unicul Fiu pe tronul crucii. Te rog, umple-ne inimile cu speranță pentru a putea recunoaște prezența Ta în momentele cele mai întunecate ale vieții.”
Aflat în izolare, papa Francisc a intrat în direct prin telefon în cadrul unei emisiuni a postului național de televiziune din Italia, RAI Uno, spre surprinderea tuturor.
Reporter: „Sfinte Părinte, cum petreceţi dumneavoastră aceste zile?”
Papa Francisc: „Acum mă gândesc la Domnul Nostru crucificat şi la multele poveşti ale oamenilor crucificaţi de către această pandemie.”
În întreagă lume sunt peste 2 miliarde de credincioși catolici și protestanți, iar în România, în jur de 1 milion.
Anul acesta, nu putem merge să luăm noi lumină, însă putem primi lumina în noi. Putem folosi această perioadă în care suntem separați fizic să ne apropiem sufletește unii de alții.
Lumina aprinsă e doar un simbol. Și de mai bine de două milenii, creștinii poartă Biserica în suflet, care nu are ziduri, nici lacăt.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, paste, papa francisc, catolici, slujbe, credinciosi, inviere,
Dată publicare:
11-04-2020 17:55