Papa Francisc a intermediat negocierile secrete dintre Cuba si SUA. Ce inseamna de fapt decizia istorica anuntata de Obama
Barack Obama a facut miercuri seara un anunt istoric. Presedintele american a declarat ca Statele Unite si Cuba vor relua relatiile diplomatice, intrerupte de mai bine de cinci decenii.
Decizia a venit dupa eliberarea unui american, detinut in Cuba de 5 ani. Statele Unite isi vor deschide o ambasada in Cuba si vor incepe procesul de scoatere a acestei tari de pe lista statelor ce sustin terorismul. In plus, Obama a anuntat ca va cere Congresului sa analizeze ridicarea blocadei comerciale instaurate in 1962 impotriva Cubei.
Anuntul de miercuri al presedintelui american a venit dupa luni de negocieri secrete, in care s-a implicat si Papa Francisc, dar si dupa un schimb de prizonieri. "Este cel mai mare succes diplomatic al Vaticanului in ultimele decenii", a titrat publicatia The Guardian.
"Statele Unite isi vor redeschide ambasada de la Havana si vor relua vizitele la nivel inalt", a declarat Barack Obama.
Dar, pentru ridicarea embargoului este nevoie de schimbarea legislatiei americane, iar dezbaterea din Congres se anunta dificila. De altfel, daca la Havana, vestile au fost primite cu bucurie pe strazi. Reactiile cubanezilor din America au fost impartite. "Era si timpul. Embargoul a fost un fiasco", sustine o persoane. "E tradare. Prizonierii eliberati fusesera trimisi aici sa ucida", a sustinut o alta.
Cei 50 de ani de tacere din relatiile americano-cubaneze au inceput in 1961, cand Washingtonul a pus capat legaturilor cu insula din cauza apropierii revolutionarilor lui Fidel Castro de URSS. Un an mai tarziu, americanii au descoperit ca URSS isi construia baze in Cuba, de unde ar fi putut lansa un atac nuclear impotriva Statelor Unite. Atunci, Razboiul Rece a fost la un pas de a se transforma intr-un razboi nuclear. Scenariul catastrofal a fost evitat, dar Washingtonul a impus Cubei un embargou economic sever.
Ce inseamna "normalizarea relatiilor" dintre Cuba si SUA
Cu toate ca, anual, in jur de 100.000 de americani ajung in Cuba sa-si petreaca vacanta, anuntul lui Barack Obama privitor la relatiile diplomatice dintre Cuba si SUA nu inseamna ca turistii americani vor invada insula din nordul Americii Centrale. Pentru moment Obama a ridicat restrictiile de calatorile in Cuba pentru oficiali guvernamentali, jurnalisti, profesori, cercetatori, activisti umanitari, emisari ai organizatiilor private. Acestia vor putea sa-si foloseasca cardurile in Cuba, iar pe viitor aici vor ajunge echipamente ale companiilor de telecomuncatii pentru a usura comunicarea cu cei din SUA. Oficialii americani sustin insa ca turismul in Cuba este in continuare interzis. Aceasta interdictie nu poate fi ridicata fara o decizie a congresului american.
Pana acum, americanii care isi doreau o vacanta in Cuba, erau obligati sa recurga la tertipuri pentru a nu incalca legea: calatoreau initial intr-o tara care permite zborurile catre Cuba, relateaza CNN. Oficialii cubanezi sunt familiari cu aceasta practica si nu pun viza pe pasaportele americanilor. Potrivit CNN, de acum turistii americani se vor putea intoarce din Cuba cu celebrele trabucuri cubaneze, dar si cu alcool, doar in valoare de 100 de dolari. De asemenea produsele cubaneze cu care intra in tara sunt doar pentru uz personal si nu pentru comert.
Lumea primeste cu entuziasm apropierea istorica intre Statele Unite si Cuba
Anuntul normalizarii relatiilor diplomatice intre Statele Unite si Cuba a fost primit cu entuziasm, miercuri, atat in America, cat si in Europa, unde exista sperante ca acest gest va scoate Cuba din izolare, relateaza Mediafax, citand AFP.Unul dintre principalii artizani ai acestei normalizari, Papa Francisc, a fost primul, miercuri, care a salutat "decizia istorica", anuntata putin mai devreme simultan la Washington si la Havana de catre presedintele american Barack Obama si liderul cubanez Raul Castro.
"Sfantul Parinte doreste sa-si exprime marea satisfactie pentru decizia istorica a Guvernelor Statelor Unite si Cubei privind stabilirea relatiilor diplomatice, cu scopul de a depasi, in interesul propriilor cetateni, dificultatile care au marcat istoria recenta", se arata intr-un comunicat al Vaticanului.Sfantul Scaun a confirmat ca a primit in octombrie delegatii ale celor doua tari, carora le-a oferit "bunele sale oficii pentru a favoriza un dialog constructiv pe teme delicate".
Canada, care a fost, incepand din iunie 2013, "gazda unor oficiali de rang inalt ai Statelor Unite si Cubei", a felicitat, de asemenea, cele doua Guverne "pentru dialogul lor si negocierile (...) care vor conduce la relatii normale", a anuntat premierul Stephen Harper, a carui tara nu a intrerupt niciodata relatiile diplomatice cu Cuba dupa revolutia din 1959. Tarile din America Latina, reunite in Argentina pentru al 47-lea summit Mercosur, au salutat acest pas spre pace pe continent. Chiar si criticul cel mai acerb al Washingtonului, presedintele venezuelean Nicolas Maduro li s-a alaturat pentu a saluta aceasta "rectificare istorica"."Gestul lui Obama este curajos si necesar pentru istorie", a apreciat Maduro, vazand in acesta o "victorie a moralei", o "victorie a lui Fidel" Castro, o victorie "istorica a poporului cubanez".
Lasand la o parte, pentru moment, resentimentul lor fata de marele vecin din Nord, ministrul ecuadorian de Externe a felicitat pe Twitter "Cuba si Statele Unite pentru acordurile obtinute", in timp ce omologul sau chilian si-a exprimat speranta ca acest "inceput al sfarsitului Razboiului Rece pe continentul american" va permite "o normalizare (a relatiilor) care", potrivit lui, "va face bine intregii regiuni".
Mai la sud de Washington, multi spera ca aceasta apropiere cu Cuba, dupa o jumatate de secol de liniste diplomatica, "deschide poarta ca, intr-un viitor, sper, apropiat, sa ne implinim visul de a avea un continent unde predomina pacea totala intre natiuni si in cadrul acestora", a afirmat Juan Manuel Santos, presedintele Columbiei, marele aliat al Statelor Unite in regiune. In Europa, Germania a salutat "o veste foarte buna in aceste vremuri bogate in conflicte", amintind ca, in 2013, Uniunea Europeana a deschis deja un dialog cu Cuba, in special pentru ameliorarea drepturilor omului. Franta, foarte implicata in apropierea Batranului Continent de Havana, si-a exprimat speranta ca aceasta normalizare va conduce la "anularea, in cele din urma, a embargoului impus acestei tari", a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. "Acordul (dintre Washington si Havana) este foarte important. Dupa 50 de ani, cele doua tari restabilesc pe deplin relatiile diplomatice si o parte a embargoului va fi relaxata", a rezumat omologul sau spaniol, José Manuel Garcia-Margallo, salutand o "informatie aducatoare de speranta".
Reactiile cele mai virulente au venit din Statele Unite
Alesi democrati si republicani partizani izolarii regimului cubanez au deplans miercuri decizia lui Barack Obama de a angaja normalizarea relatiilor cu Cuba, promitand sa opuna rezistenta anularii embargoului cerute de presedintele american, relateaza Mediafax, citand AFP.
Senator de Florida, unde traiesc numerosi refugiati cubanezi ostili regimului Raul Castro, republicanul Marco Rubio a denuntat naivitatea initiativei americane. "Casa Alba a cedat totul, dar obtine putine lucruri", a declarat Marco Rubio pentru jurnalisti. Marco Rubio va prezida din ianuarie Subcomisia pentru Externe care va fi insarcinata cu audierea si confirmarea viitorului ambasador american in Cuba. El a sugerat deja ca aceasta confirmare va fi delicata."Acest Congres nu va anula embargoul", a afirmat, intre altele, Marco Rubio, raspunzand indemnului lui Barack Obama de a pune capat embargoului impus inca din 1962. "Voi folosi toate mijloacele aflate la dispozitia mea pentru a contracara cat mai mult posibil schimbarile anuntate", a avertizat el.
Presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner, si-a exprimat regretul in legatura cu "o lunga serie de concesii necugetate facute unei dictaturi care isi brutalizeaza poporul si comploteaza cu dusmanii"."Aceasta va incuraja toate tarile care sprijina terorismul", a declarat el. Democratii nu au ramas datori, in special senatorul Robert Menendez, care prezida pana in prezent Comisia de Externe si face parte din grupul de alesi ostili anularii sanctiunilor care vizeaza Cuba. Normalizarea "cautioneaza comportamentul brutal al Guvernului cubanez", a declarat el, citat intr-un comunicat.
Senatorul si-a exprimat regretul in legatura cu efectuarea schimbului de prizonieri. Trei spioni cubanezi au fost predati autoritatilor de la Havana in schimbul unui cubanez inchis in Cuba pentru ca a spionat pentru Washington. "Acest schimb asimetric nu va face decat sa incite Cuba sa devina mai belicoasa fata de opozitia cubaneza", a avertizat el.
Trei alesi - senatorul democrat Patrick Leahy, senatorul republican Jeff Flake si reprezentantul democrat Chris Van Hollen - s-au dus pentru a-l prelua pe Alan Gross, eliberat de Cuba, miercuri, dupa cinci ani de detentie, in favoarea normalizarii. Patrick Leahy si-a rugat colegii sa nu "se agate de o politica aflata in esec". "Timpul schimbarii a sosit", a declarat el la intoarcerea in Statele Unite.
Casa Alba nu exclude o vizita a lui Barack Obama in Cuba
O vizita a presedintelui american Barack Obama in Cuba nu este "exclusa" dupa anuntul istoric privind normalizarea relatiilor intre Statele Unite si Cuba, a anuntat miercuri Casa Alba.
"Nu s-a stabilit nimic pana la acest stadiu (...), dar nu as exclude o vizita a presedintelui" Barack Obama in Cuba, a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Executivului american. "Daca va avea ocazia de a se duce la fata locului (...), presedintele nu va rata aceasta oportunitate", a adaugat el.
Papa Francisc reda Vaticanului greutate pe scena internationala prin succesul reconcilierii Cuba-SUA
Noul succes obtinut de catre Francisc prin reconcilierea americano-cubaneza este ultimul dintr-o serie de succese ale unui papa popular la nivel mondial, care stie sa se foloseasca de acest prestigiu pentru a consolida greutatea Vaticanului pe scena internationala, comenteaza AFP.
Primul papa latino-american din istorie urmarea indeaproape dosarul cubanez de cand a fost ales in functie, in 2013, dupa vizitele la Havana ale predecesorilor sai Ioan Paul al II-lea (in 1998) si Benedict al XVI-lea (in 2012).Ambii au ales pragmatismul, fara sa refuze vreodata dialogul cu regimul comunist. Succesul prezent al diplomatiei Vaticanului este rezultatul unei lungi medieri a Sfantului Scaun si Bisericii Catolice din Cuba in recentul proces de democratizare de pe insula.
Vaticanul a confirmat ca Jorge Bergoglio a trimis doua scrisori presedintilor american Barack Obama si cubanez Raul Castro, si ca dupa aceea Secretariatul de Stat a primit delegatii din ambele tari, in octombrie, intr-o misiune ale carei bune oficii le-a asigurat.Acest succes al lui Francisc, salutat de catre Barack Obama, permite diplomatiei de la Vatican sa-si recapete vizibilitatea de care se bucura pe vremea Papei Ioan Paul al II-lea, la caderea Cortinei de Fier.
Secreta si tacuta, ea nu a incetat sa actioneze, reteaua diplomatica a nuntilor papali fiind una dintre cele mai extinse din lume. Insa, odata cu Papa teolog Benedict al XVI-lea, mai retras, mai putin inclinat spre mediatic si cu luari de pozitie mai putin puternice, aceasta diplomatie si-a pierdut din vigoare.Stilul diplomatiei lui Francisc este destul de diferit de al lui Ioan Paul al II-lea, un papa polonez foarte deschis din punct de vedere politic si aflat in prima linie a prabusirii comunismului in Europa de Est.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, papa francisc, relatii, cuba, barack obama,
Dată publicare:
18-12-2014 08:56