Moment istoric: SUA si Cuba au decis restabilirea relatiilor diplomatice, intrerupte acum 54 de ani

Ultima actualizare: 20-12-2014 08:25

Statele Unite si Cuba au decis restabilirea relatiilor diplomatice, intrerupte in anul 1961, afirma surse citate de AFP, potrivit Mediafax.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat prin telefon, miercuri, cu omologul sau cubanez, Raul Castro. Conversatia telefonica a durat aproximativ 50 de minute.

Administratia Statelor Unite va anunta miercuri masuri in vederea normalizarii relatiilor cu statul cubanez.

Americanul Alan Gross, detinut cinci ani in Cuba pentru spionaj, a fost eliberat miercuri, in schimbul a trei cubanezi condamnati in SUA.

Papa Francisc a jucat un rol crucial in negocierile dintre Statele Unite si Cuba, a explicat un oficial american de rang inalt. Suveranul Pontif a trimis scrisori presedintilor celor doua tari, Barack Obama si Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegatiile celor doua tari.

Barack Obama: Statele Unite si Cuba au decis normalizarea relatiilor diplomatice

"Am luat aceasta decizie pentru crearea de noi oportunitati la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol in relatia dintre Statele Unite si Cuba", a declarat Obama, notand ca istoria relatiilor dintre cele doua tari este una "complicata".

"Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au aparat cu mandrie democratia si drepturile omului in Cuba. Avem o relatie unica", a spus Obama.

Printre masurile luate, Obama a anuntat eliminarea restrictiilor de calatorie intre cele doua tari, reluarea relatiilor diplomatice la nivel de ambasade, reluarea unor schimburi comerciale.

De asemenea, Cuba va elibera un agent american care a efectuat misiuni de spionaj si care era detinut de aproape 20 de ani, a anuntat presedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de CNN.

"Am obtinut eliberarea unui agent american care a efectuat misiuni de spionaj si care era in detentie de aproape doua decenii", a declarat Barack Obama, refuzand sa dezvaluie numele agentului.

In plus, Cuba l-a eliberat pe un alt american, Alan Gross, detinut cinci ani pentru spionaj.

In schimb, Statele Unite au eliberat trei cetateni cubanezi condamnati tot pentru spionaj.

"Izolarea Cubei nu a functionat; este necesara o noua abordare", a adaugat Obama, precizand ca va solicita, ulterior, masuri pentru normalizarea relatiilor la nivel medical si pentru eliminarea Cubei de pe lista tarilor care sustin terorismul.

Presedintele Statelor Unite i-a multumit Papei Francisc pentru rolul jucat in negocierile cu statul cubanez. Suveranul Pontif a trimis scrisori presedintilor celor doua tari, Barack Obama si Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegatiile celor doua tari.

La incheierea discursului, Obama a transmis poporului cubanez in limba spaniola: "Todos somos americanos" ("Suntem toti americani").

Raul Castro confirma normalizarea relatiilor Cubei cu Statele Unite

"Am decis normalizarea relatiilor, dar acest lucru nu inseamna ca a fost rezolvata problema principala, cea a embargoului economic", a spus Raul Castro, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO