Papa a oficiat slujba din Vinerea Mare în absența credincioșilor. Mesajul inedit transmis într-o emisiune tv
Catolicii şi protestanţii din întreaga lume se pregătesc pentru celebrarea celui mai important moment al creştinătăţii, Învierea lui Iisus Hristos.
La Vatican şi la Ierusalim s-au oficiat slujbe, ieri, în Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului, în biserici goale, din cauza pandemiei de coronavirus. Totuşi, credincioşii au putut urmări ceremoniile pe internet.
Papa Francisc a oficiat slujba din Vinerea Mare în Catedrala Sfântul Petru din Vatican doar în prezenta câtorva preoți. Suveranul Pontif s-a conformat restricțiilor impuse din cauza pandemiei, mai ales că luna trecută a avut mici probleme de sănătate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sfântul Părinte nu a ezitat însă să ia legătura cu credincioșii. A intrat în direct prin telefon în cadrul unei emisiuni a postului național de televiziune din Italia, RAI Uno, spre surprinderea tuturor:
"- Alo...
- Alo, Lorena, ce faci?
- Papa Francisc, bine aţi venit!
- Mi-ai recunoscut vocea?
- Da, da, am recunoscut vocea şi vă mulţumim în mod special pentru că sunteţi alături de noi, pentru că participaţi într-un mod atât de patern la suferinţele noastre...
-Sunt alături, sunt aproape...
-Sfinte Părinte, cum petreceţi dumneavoastră aceste zile?
-Acum mă gândesc la Domnul Nostru crucificat şi la multele poveşti ale oamenilor crucificaţi de către această pandemie. Mă gândesc la doctori, la asistente, la măicuţe, la preoţii care au murit pe front ca nişte soldaţi. Ei şi-au dat vieţile din dragoste."
Italienii își petrec anul acesta Paștele în casă și mulți dintre ei urmăresc slujbele la televizor sau pe internet. Ieri, în Vinerea Mare, străzile Romei erau pustii, pentru că toate ceremoniile publice sunt anulate.
Doar câțiva preoți și Patriarhul Latin al Ierusalimului au participat și la slujba din Vinerea Mare din Orașul Sfânt. Și acolo sunt închise pentru public toate bisericile, inclusiv Biserica Sfântului Mormânt.
În deznădejdea generală, la Ierusalim, în orașul vechi, călugării franciscani s-au rugat și au reconstituit simbolic Drumul Crucii, după ce tradiționala procesiune a fost anulată în plină criză pandemică.
La Catedrala Notre Dame din Paris, încă în curs de restaurare după incendiul distrugător de acum un an, s-a oficiat ieri o slujbă în prezența a doar șapte credincioși, pentru că oamenilor li s-a cerut insistent să rămână în case. Prelații s-au închinat în fața relicvariului în care, potrivit tradiției creștine, s-ar afla cununa cu spini pusă în batjocură pe capul Mântuitorului acum mai bine de două milenii.
Și credincioșii anglicani sunt invitați în mediul online. Slujbele oficiate de pastorul unei biserici din Londra sunt transmise pe o rețea socială și pe site-ul lăcașului de cult. Preotul este ajutat de familia sa.
"Clădirea bisericii este închisă, dar familia bisericii este foarte deschisă. Poate că suntem în izolare, dar nu suntem izolaţi, încercăm să rămânem conectaţi. Cred că a fi conectat este mult mai important acum că niciodată", a spus preotul Graham Hunter.
Și preoții unei parohii catolice din sudul Statelor Unite s-au adaptat vremurilor. Preotul îi binecuvântează pe credincioșii care trec prin dreptul său cu mașinile și doar încetinesc pentru câteva secunde. Polițiștii locali au dat și ei o mână de ajutor. Oamenii legii au supravegheat traficul din zonă.