Paștele catolic în 2020. Ce se va schimba anul acesta, din cauza pandemiei

Dată publicare: 10-04-2020 13:32
Dată actualizare: 10-04-2020 13:45


Paste

Este cu adevărat săptămâna patimilor pentru mai bine de două miliarde de credincioşi romano-catolici şi reformaţi, din toată lumea.

În timp ce în jur pare că este loc numai de moarte, oamenii încearcă să se pregătească sufleteşte de Învierea Domnului.

Anul acesta, Sfântul Părinte îi îndeamnă însă pe toţi să rămână acasă, pentru că nu vor avea acces la slujbe.

Toţi credincioşii îşi vor face rugăciunile acasă. Nici o biserică nu va oficia slujbe cu enoriaşi, însă toate ceremoniile vor fi transmise video.

Ar fi trebuit să aibă loc şi un ritual, spălarea picioarelor, însă nu va mai fi făcut din cauza pandemiei. Preoţii ar fi trebuit să slujească şi uleiurile pentru tot restul anului cu care să miruiască enoriaşii, însă nici acest lucru nu va mai fi făcut decât după pandemie.

Francisc Doboş, purtător de cuvânt Ahiepiscopia Romano-Catolică: "Se pune accentul acum, aşa cum spuneam şi Sfântul Părinte Papa, să celebrăm cu simplitate şi cu creativitate. Putem dărui credincioşilor lumina Învierii lui Hristos din morţi în forma ei spirituală. Adică să-l lăsăm pe Dumnezeu să intre în casele şi în familiile noastre şi să fie El lumina. Noi să primimim lumina, nu să o luăm."

Unii dintre credincioşi şi-au amenajat chiar în locuinţe câte un altar simbolic.

Maria Popovici, credincioasă: "Abia acum, în seara asta, începe ce e mai culminant şi emoţionant, fapt pentru care simt aşa, un regret, o distanţă enormă ca nu ne putem apropia de persoanele consacrate."

Dincolo de latura spirituală oamenii se pregătesc aşa cum pot de sărbătoare.

Daniel Iacobuț, preot: "Eu i-aş invita să privească această perioadă că o întoarcere la rădăcinile creştinismului. Când Isus a celebrat ultima cina cu apostolii săi, a celebrat-o într-o casă."

Şi la Vatican, slujbele vor fi ţinute doar online, fără enoriaşi. Imaginea de anul trecut, când Papa Francisc a spălat picioarele a 12 deţinuţi, în Joia mare, va rămâne deocamdată doar o amintire. Suveranul Pontif le-a recomandat credincioşilor să profite de timpul liber şi să se roage mai mult, din sânul familiei.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO