Organizatia "Reporteri fara Frontiere" a publicat raportul anual al libertatii presei. Papua Noua Guinee, deasupra Romaniei

Dată publicare: 22-10-2014 14:04
Dată actualizare: 25-10-2014 06:54


Raport

Organizatia Reporteri Fara Frontiere a dat publicitatii indexul anual al libertatii presei, care prezinta nivelul libertatii jurnalismului in 160 de tari din toata lumea.

Pe primul loc se afla Finlanda, pentru a 4-a oara consecutiv, urmata de Olanda si Norvegia. Statele Unite au cazut cu 13 locuri, ajungand pe pozitia 46 si inregistrand astfel "cel mai semnificativ declin" din lume, in 2013, conform Huffington Post. Mai exact, America a cazut la fel de mult ca si Paraguay-ul, unde "presiunea exercitata asupra jurnalistilor continua sa fie accentuata".

Autorii acestui raport pe 2014 citeaza presiunile Departamentului de Justitie asupra "surselor" din interior ale jurnalistilor, inclusiv interceptarea secreta a telefoanelor agentiei Associated Press si subliniaza faptul ca "libertatea informatiei este de prea multe ori sacrificata sub pretextul interpretarii abuzive a intereselor de securitate nationala". In acest sens, este edificator cazul reporterului James Risen de la New York Times care ar putea fi condamnat la inchisoare pentru ca refuza sa isi dezvaluie sursele.

O mentiune interesanta este si faptul ca, in luna mai, Edward Snowden a declarat pentru Washington Post ca isi doreste sa obtina azil politic in Islanda sau in alta tara "cu un internet puternic si libertatea a presei".

In ceea ce priveste Romania, tara noastra se afla pe locul 45 (dintr-un total de 180). Deasupra noastra, in ordine crescatoare, se afla Papua Noua Guinee, Trinidad Tobago, Africa de Sud, Botswana, Samoar, Franta si El Salvador.

Cum se explica faptul ca o tara precum Papua Noua Guinee are o libertate a presei mai buna ca a Romaniei? O posibila explicatie poate fi si faptul ca, in aceasta tara cu o populatie de doar 5 milioane de locuitori, exista doar 3 statii de televiziune si 4 publicatii scrise (doua care apar zilnic si doua saptamanale - sursa). De asemenea, nu exista o agentie de presa nationala.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO