Orașe întregi din Mexic refuză vaccinarea împotriva Covid-19
În Mexic, campania de vaccinare anti-Covid este privită cu neîncredere. Unele orașe au anunțat autoritățile federale că refuză imunizarea.
În Aldama, un orășel de aproximativ 7.000 de persoane situat în zonele muntoase centrale din sudul statului mexican Chiapas, mulți oameni spun că nu se vor vaccin.
”De ce m-aș vaccina? Nu sunt bolnavă. Nu ar fi bine dacă ar încerca să ne forțeze să ne vaccinăm. Nu știu”, a declarat, pentru CNN, María Magdalena López Santís, o localnică din Aldama.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Comunitățile indigene precum Aldama au un trecut marcat de neîncredere față de guvernul federal. De cele mai multe ori, spun liderii comunității, oamenii au fost ignorați. În cele mai nefericite situații, ei au fost supuși atacurilor, discriminării și abuzului. Acum, din câte se pare, lipsa de informații și teoriile conspirației au generat acestă situație.
Tomás López Pérez, secretarul orașului Aldama, a declarat, pentru CNN, că oamenii de acolo, inclusiv el însuși, cred cu tărie că vaccinurile pot face mai mult rău decât bine.
"Oamenii nu sunt bine informați cu privire la acest lucru. Deoarece nu știm cu adevărat din ce sunt făcute vaccinurile, credem că acestea conțin virusul (Covid-19) și acesta este principalul motiv pentru care oamenii nu vor să se vaccineze", a spus López.
Deoarece mulți oameni din aceste orașe comunică în dialectele lor native, informațiile guvernamentale despre strategia pentru pandemia de Covid-19 se pierd, în multe cazuri, în traducere.
Dar, într-un fel, Aldama a avut noroc. Locuitorii săi, în special mayașii Tzotzil, călătoresc rar în orașele mari și foarte puțini oameni din exterior îi vizitează, scutind orașul de cele mai grave pandemii.
Niciun caz de Covid-19 în Aldama
Oficialii locali afirmă cu mândrie că nimeni de aici nu a fost infectat de coronavirus, deși oficialii din domeniul Sănătății nu au putut confirma această afirmație.
Cu toate acestea, orașul s-a închis timp de câteva luni, atunci când guvernul federal a impus restricții în toată țara.
Primarul din Aldama, Adolfo Victorio López Gómez, a spus, pentru CNN, că, în opinia sa, medicina tradițională a avut în rol important în ceea ce privește impactul redus al Covid-19 asupra orașului.
"Din fericire, avem modul nostru de în ceea ce privește medicina tradițională și am cerut îndrumarea bunicilor și a străbunicilor noștri, iar asta ne-a ajutat foarte mult", a spus López.
Orașele indigene, precum Aldama, sunt autonome. Constituția mexicană permite orașelor ca acestea să se conducă singure sub principiul "tradițiilor și obiceiurilor".
Începând cu 2018, în Mexic existau 421 de municipalități construite pe acest principiu, dintr-un total de 2.469 (17%). Și nu este singurul oraș din sudul Mexicului în care oamenii refuză să se vaccineze.
Refuz în scris al oamenilor din San Juan Cancuc
Recent, José López López, primarul din San Juan Cancuc, un alt oraș indigen situat în zona centrală a Chiapas, a trimis o scrisoare autorităților de Sănătate de stat, informându-le despre decizia municipalității sale de a refuza orice vaccin.
În scrisoarea respectivă, López a spus că municipalitatea de 24.000 de oameni, compusă din 45 de comunități, a ținut o întâlnire la sfârșitul lunii ianuarie în care bătrânii din oraș au decis că „campania de vaccinare nu va fi permisă”.
Întrebat despre refuzul comunităților indigene de a se vaccina, președintele Mexicului, López Obrador, a afirmat că nimeni nu va fi obligat să se vaccineze împotriva Covid-19.
"Totul este voluntar. Repet: nimic nu este forțat, ci totul se face prin rațiune și drepturi", a spus președintele.