Planul de dezvoltare al ONU pentru urmatorii 15 ani. Cat va costa anual eradicarea saraciei extreme si accesul la sanatate
Liderii lumii, reuniti in summit la ONU, au adoptat vineri un plan ambitios de dezvoltare durabila pentru urmatorii 15 ani, ale carui costuri sunt estimate la mai multe mii de miliarde de dolari anual.
Planul stabileste, pentru orizontul anului 2030, 17 obiective de dezvoltare durabila, printre care eradicarea saraciei extreme, accesul universal la educatie si la sanatate, promovarea femeilor, reducerea inegalitatilor, combaterea incalzirii climatice.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat 'un program care reflecta aspiratiile tuturor, de pretutindeni, de a-si duce viata in pace, in securitate si demnitate, pe o planeta sanatoasa', cerand, pentru un prim pas, 'tuturor guvernelor sa adopte la Paris, in decembrie, un acord solid si universal privind schimbarile climatice'.
La randul sau, in discursul de vineri in Adunarea Generala a ONU, Papa Francisc a salutat in avans acest plan, considerandu-l 'un semn important de speranta', dar a avertizat ca 'munca birocratica de redactare a unor liste lungi de bune intentii' si 'angajamentele asumate solemn nu sunt suficiente'.
Noul plan urmeaza Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, care au vizat perioada 2000-2015 si ale caror rezultate sunt mai degraba contradictorii.
Noul plan, mai ambitios, se va aplica, pe baze voluntare, atat statelor dezvoltate, cat si celor in curs de dezvoltare, si include obiective sensibile politic, precum buna guvernare.
Potrivit expertilor, costurile sale ar urma sa se situeze la cel putin 3.500-5.000 de dolari pe an, pe parcursul unui deceniu si jumatate.
La Natiunile Unite, summitul dezvoltarii, la care sunt asteptati peste 150 de sefi de stat si de guvern, va continua la acest sfarsit de saptamana