Papa Francisc, la ONU. Suveranul Pontif a pledat pentru o lume fara arme nucleare si pentru protejarea mediului inconjurator
De la Washington, Papa Francisc a venit la New York, unde americanii l-au intampinat cu aceasi frenezie. Pontiful s-a recules la memorialul dedicat victimelor atentatelor din 11 septembrie, iar peste 5 ore va oficia o slujba in Central Park.
Dupa un discurs rostit de la tribuna ONU, Papa Francisc a participat la o slujba ecumenica la Ground Zero, acolo unde se inaltau Turnurile Gemene pana pe 11 septembrie 2001.
Momentul de maxima intensitate al vizitei se va petrece insa mai tarziu. Dupa un tur cu papamobilul prin New York, papa va oficia o slujba in Central Park.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Masurile de securitate pt vizita Papei la New York sunt drastice. Soferii au fost avertizati ca nu au voie sa circule pe anumite bulevarde, pe strazi sunt sute de mii de politisiti, iar cei care vin sa-l vada in Central Park trebuie sa respecte anumite reguli: nu au voie sa aduca selfie-stickuri si nici baloane.
La catedrala Sf Patrick din New York, Papa a fost asteptat de sute de persoane, inclusiv oameni ai strazii.
Intr-un gest de smerenie, Suveranul Pontif a ajutat la servirea pranzului la o cantina sociala administrata de o organizatie catolica.
Inainte de a pleca spre New York, papa a tinut un discurs istoric in Congresul american, in care n-a ocolit temele delicate - de la pedeapsa cu moartea pana la avort si comertul cu arme, trecand prin criza migratiei sau incalzirea globala.
Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice: "Sa protejam viata umana in toate stadiile dezvoltarii sale."
De obicei, Papa Francisc starneste entuziasm molipsitor ori duiosie, dar discursul de aseara i-a facut pur si simplu sa planga pe mai multi congresmeni, inclusiv pe presedintele republican al Camerei Reprezentantilor.
John Boehner, catolic devotat si fost baiat de altar, a parut coplesit de emotie. Timp de o ora a luptat din greu cu lacrimile. Tulburarea lui Boehner nu se risipise nici cand Papa i-a salutat din balcon pe cei 50.000 de oameni stransi in fata Capitoliului.
Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice: "Rugati-va pentru mine! Va multumesc! Dumnezeu sa binecuvanteze America!"
Discursul Papei Francisc de la ONU: pledoarie pentru mediu si lupta impotriva drogurilor
Papa Francisc a rostit vineri, in plenul Adunarii Generale a ONU, un discurs asteptat cu mare interes, in care s-a axat pe problemele legate de conservarea mediului inconjurator si a abordat teme diverse de actualitate precum proliferarea armelor, lupta contra narcotraficului, combaterea saraciei si a excluziunii sociale, potrivit Agerpres.
Este necesar ca "Reuniunea de la Paris asupra schimbarilor climatice sa ajunga la acorduri fundamentale si eficiente", a spus suveranul pontif, referindu-se la conferinta internationala (COP21) care va avea loc in luna decembrie.
Cel de al patrulea papa care a mers la ONU a opinat ca exista un veritabil 'drept al mediului' si a facut referire la 'limitele etice pe care actiunile omului trebuie sa le recunoasca si respecte'. "Fiecare dauna adusa mediului constituie o dauna adusa omenirii", iar "criza ecologica poate pune in pericol insasi existenta omenirii". Papa argentinian a reamintit unele din prioritatile mentionate in enciclica sa despre mediul inconjurator, difuzata in 18 iunie, 'Laudatio si (Slava tie). Despre ocrotirea casei comune', si a atras atentia asupra folosirii in exces a mijloacelor materiale ale planetei.
Totodata, el a urat succes programului Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila, care urmeaza a fi adoptat la acest summit al ONU.
Suveranul pontif a denuntat "razboiul slab combatut" contra traficului de droguri, "care provoaca, in tacere, moartea a milioane de persoane". "Traficul de droguri se asociaza cu exploatarea oamenilor, spalarea de bani, traficul de arme, exploatarea copiilor si diferite forme de coruptie. Coruptie care s-a infiltrat la diferite niveluri ale vietii sociale, politice, militare, artistice si religioase, generand, in multe cazuri, o structura paralela, care pune in pericol credibilitatea institutiilor noastre", a afirmat papa.
Abordand un subiect extrem de sensibil, asupra caruia exista pozitii diferite in cadrul ONU, Papa Francisc a denuntat "colonizarea ideologica" care impune popoarelor "modele de viata anormale' si, 'in ultima instanta, iresponsabile". AFP considera ca aceasta a fost o aluzie implicita la casatoriile intre persoane de acelasi sex, care au multi aparatori la New York. Papa a cerut ONU sa recunoasca "o lege morala inscrisa in insasi natura umana, care include diferenta naturala intre barbat si femeie".
Suveranul pontif a criticat organismele financiare internationale care "supun tarile, pana la asfixiere, unor sisteme de credit care subjuga popoarele unor mecanisme generatoare de saracie suplimentara, de excludere si dependenta". In acest sens, el a vorbit despre "exploatarea fiintelor umane, comertul de organe, exploatarea sexuala a copiilor, sclavie, traficul de droguri si de arme, terorism si crima organizata".
Pentru a combate excluziunea, Jorge Bergoglio a cerut statelor sa fixeze un "minim absolut" care ar cuprinde, "in plan material, trei lucruri: adapost, loc de munca si pamant, iar in plan spiritual, libertatea de gandire, care inseamna libertate religioasa, dreptul la educatie si alte drepturi civice". Papa a insistat ca dreptul la educatie sa fie valabil si "pentru fete, private de aceasta in unele regiuni" din lume.
Cu o virulenta surprinzatoare, suveranul pontif a apreciat ca ONU ar trebui sa se ocupe de efectele negative ale unei "puteri tehnologice" care depaseste "distantele si granitele". "O reactie este indispensabila fiindca puterea tehnologica, in mainile unor ideologii nationaliste sau fals universaliste, poate duce la atrocitati ingrozitoare".
Papa s-a aratat ingrijorat si de "proliferarea armelor". "Trebuie sa se actioneze pentru o lume fara arme nucleare", a spus el, salutand acordul incheiat intre marile puteri si Iran (fara sa citeze numele acestei tari) in privinta programului nuclear al acestuia.
Suveranul pontif s-a declarat favorabil unei reforme a ONU, care "sa asigure tuturor popoarelor o participare si o implicare reala si echitabila la luarea deciziilor", indeosebi in cadrul Consiliului de Securitate.