ONU: Iranul a comis crime împotriva umanității în timpul represiunii protestelor din 2022
Încălcările drepturilor omului de către regimul iranian în timpul suprimării brutale a protestelor din 2022 se ridică la crime împotriva umanității, a declarat o misiune a ONU de stabilire a faptelor (FFM), scrie The Guardian.
Înființată de Consiliul pentru drepturile omului al ONU în noiembrie 2022 – la două luni după ce protestele Femeie, Viață, Libertate au măturat țara ca răspuns la moartea în custodia lui Mahsa Amini – FFM a publicat un raport în care concluzionează că regimul a desfășurat pe scară largă și susținut încălcări ale drepturilor împotriva propriului popor, care au încălcat legile internaționale și au vizat în mod specific femeile și fetele.
Raportul a investigat și coroborat, de asemenea, relatările publicate în The Guardian, conform cărora protestatarii au fost vizați în mod special din cauza sexului lor și au fost împușcați de la o distanță apropiată în față, sâni și organe genitale - acțiuni pe care raportul le citează ca dovadă a crimelor comise de stat împotriva populatia civila.
Raportul afirmă: „Misiunea a... stabilit că multe dintre încălcările grave ale drepturilor omului... constituie crime împotriva umanității; pedeapsa cu închisoarea; tortura; viol și alte forme de violență sexuală; persecuţie; dispariția forțată și alte acte inumane – care au fost comise ca parte a unui atac larg și sistematic îndreptat împotriva unei populații civile, și anume femei, fete și alte persoane care își exprimă sprijinul pentru drepturile omului.”
Potrivit Human Rights Watch, peste 500 de persoane, inclusiv 68 de copii, au fost ucise de forțele de securitate în timpul protestelor. Se estimează că peste 20.000 de protestatari au fost arestați.
Echipa FFM a concluzionat că, pe parcursul protestelor, guvernul iranian „a comis o serie de acte extinse, susținute și continue care constituie individual încălcări ale drepturilor omului îndreptate împotriva femeilor, fetelor și persoanelor care își exprimă sprijinul pentru egalitatea de gen și drepturile femeilor și fetelor și, cumulativ, constituie ceea ce misiunea apreciază a fi persecuție de gen în contextul protestelor și al represiunii asociate a drepturilor fundamentale”.
Raportul spunea că a constatat că unii dintre cei arestați și reținuți de autorități au fost supuși unor bătăi și violuri, electrocutări, nuditate forțată și agresiuni sexuale, inclusiv asupra copiilor.
Sursa: The Guardian
Etichete: iran, proteste, ONU, crime împotriva umanităţii,
Dată publicare:
08-03-2024 11:34