OMS a revizuit cronologia pandemiei. De unde a aflat primele informații despre coronavirus
Organizația Mondială a Sănătății a modificat cronologia pandemiei de coronavirus afișată pe site-ul său, care acum arată că organizația a aflat de primul caz din China dintr-un comunicat de presă și nu de la autoritățile chineze, scrie Business Insider.
OMS susține acum că pe 31 decembrie 2019, biroul său din China a preluat un comunicat al Comisiei Municipale pentru Sănătate din Wuhan privind o "pneumonie virală" în Wuhan.
În aceeași zi, platforma OMS a preluat și o știre în limba chineză de la publicația Finance Sina, despre același cazuri din Wuhan, atribuite unei „pneumonii apărute dintr-o de cauză necunoscută”, se mai arată în nou cronologie publicată de instituție.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
OMS transmite că a solicitat informații suplimentare de la autoritățile din China în următoarele două zile - la 1 ianuarie și 2 ianuarie 2020 - dar a primit doar un răspuns pe 3 ianuarie.
Cronologia revizuită arată acum că biroul OMS din China - și nu autoritățile chineze - a dat alerta privind noul virus.
Directorul OMS, Michael Ryan, a declarat reporterilor vineri că statele au la dispoziție de la 24 până la 48 de ore pentru a verifica un eveniment și pentru a informa OMS și că autoritățile chineze au contactat OMS imediat ce agenția a solicitat informații.
Într-o declarație oferită duminică pentru Business Insider, un purtător de cuvânt al OMS a declarat că noua cronologie „oferă mai multe detalii” cu privire la contactul inițial al OMS cu China și „ilustrează acșiunile OMS pentru a opri transmisia și a salva vieți”.
Acesta nu a explicat de ce Organizației Mondiale a Sănătății i-a luat atâtea luni pentru a clarifica aceste detalii de la începutul pandemiei.
China a fost acuzată că a ascuns informații cheie față de cetățenii săi și de OMS.