OMS a anuntat sfarsitul epidemiei de Ebola, care a ucis 11.300 de oameni in Africa de Vest. Avertismentul lansat de ONU
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat joi sfarsitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizand ca Guineea, Liberia si Sierra Leone raman cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii.
Cu o zi inainte, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a avertizat, insa, cu privire la riscul de reaparitie a maladiei Ebola care a facut ravagii in Africa de Vest si a subliniat necesitatea de a trage invataminte din aceasta criza, informeaza agentia France Presse (AFP).
El a sustinut in fata Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite ca "raman provocari importante". "Ne putem astepta sa ne intoarcem la noi focare de Ebola in anul care vine", a estimat el, subliniind ca Liberia s-a confruntat cu doua noi focare ale bolii dupa ce fusese declarata libera de virus. "Insa amploarea si frecventa acestor focare ar trebui sa scada cu timpul", a nuantat Ban Ki-moon.
Anuntul OMS cu privire la sfarsitul transmiterii maladiei Ebola in Liberia, marcheaza epilogul epidemiei in Africa de Vest, cea mai grava de la identificarea virusului acum 40 de ani, care a provocat peste 11.000 de morti.
Ban Ki-moon a laudat liderii celor trei tari afectate (Liberia, Guineea, Sierra Leone) si a subliniat mobilizarea ONU care a stabilit prima misiune din istoria sa dedicata luptei impotriva unei boli.
"Organizatia noastra a facut un test fundamental pentru soliditatea si vointa sa de a se mobiliza", a apreciat el. Trebuie adaugate acum, potrivit secretarului general ONU, consolidarea structurilor medicale si sanitare nationale si asigurarea ingrijirii medicale pentru circa 10.000 de persoane din Africa de Vest, care au fost infectate si recuperate. "De asemenea, trebuie trase invataminte din aceasta experienta", a mai spus inaltul oficial international.
Directorul OMS, Margaret Chan, a declarat in cadrul aceleiasi sedinte de miercuri ca, din martie 2015, s-au produs zece reaparitii minore ale infectiei. "Credem ca inainte de sfarsitul acestui an, toti supravietuitorii - toti - vor scapa de virus", care poate persista in organism dupa vindecarea completa, a mai spus Margaret Chan.
In cursul acestei cele mai recente epidemii de Ebola, peste 28.600 de persoane au fost infectate in Africa de Vest dintre care 11.300 au murit. Potrivit opiniei sale, urmatoarele trei luni vor fi "cele mai critice", deoarece infrastructura medicala nationala din Africa de Vest, fragilizata de epidemie, va fi preluata de asistenta internationala. Redresarea celor trei tari cele mai afectate de Ebola va lua timp, a recunoscut Margaret Chan.
Dar ea a exclus o revenire in forta a epidemiei: "nimeni nu va mai lasa acest virus sa apara si sa se raspandeasca in mod liber".
Tot cu o zi inainte de anuntul oficial privind sfarsitul epidemiei, presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat ca Rusia a produs doua vaccinuri impotriva Ebola.
"Avem o veste buna. Am patentat un medicament impotriva febrei Ebola care (...) pare foarte eficient, chiar mai eficient decat medicamentele utilizate anterior in lume" a indicat Putin, citat de RIA Novosti, in timpul unui consiliu de ministri la resedinta sa din apropiere de Moscova.
Unul dintre vaccinuri a fost proiectat special pentru persoanele infectate cu virusul HIV, "crescand de 35 de ori imunitatea celulara" a pacientului, a declarat in cadrul intalnirii ministrul sanatatii, Veronika Skvortsova.
Celalalt vaccin, "unic in lume", neutralizeaza in proportie de 100% virusul si "nu are niciun analog in lume", a adaugat aceasta.
Potrivit ministrului, Guineea, tara in care epidemia s-a declansat inainte de a ajunge in Liberia si, ulterior, Sierra Leone, a cerut Rusiei sa ii ofere vaccinurile in urmatoarele luni, iar Moscova este "gata" sa raspunda cererii.
Printre vaccinurile in curs de dezvoltare impotriva Ebola, VSV-EBOV - elaborat de Agentia de Sanatate Publica din Canada, a carui licenta este detinuta de laboratoarele americane NewLink Genetics si Merck - a fost primul care s-a dovedit eficace, potrivit literaturii medicale.