Omagiu adus taximetristilor care au transportat soldatii pe front in Primul Razboi Mondial, la Paris

08-09-2014 08:49


Parizienii le-au adus un omagiu taximetristilor care au sustinut efortul de pe campul de lupta, in Primul Razboi Mondial.

Cu ajutorul taxiurilor care au tranportat soldati pe front, trupele aliate au respins ofensiva germanilor la Marna, in urma cu un secol.

In weekend, mobilizarea fara precedent de atunci a taximetristilor a fost marcata de o parada pe strazile capitalei franceze.

Cu steagul Frantei fluturand in aer, sute de taximetristi au rulat la viteza mica prin fata multimi stranse pe marginea bulevardelor. Copiii au fost entuziasmati sa vada de aproape si cele opt taxiuri ce dateaza din perioada Primul Razboi Mondial.

Parada a pornit de la Domul Invalizilor, locul de unde, in urma cu 100 de ani, taximetristii au plecat spre front.

Giles Boulin, presedinte cooperativa taximentristi: "Au mers la garajele, unde taximetristii isi tineau masinile, intrucat la vremea aceea nu exista o alta modalitate de a-i contacta. Le-au cerut sa se stranga pe esplanada din fata Domului Invalizilor fara sa le dea alte informatii."

Li s-a spus ca Parisul este in periol, daca ofensiva germanilor nu este oprita la Marna. Pentru a duce mai repede soldatii pe front, comandantii militari francezi au rechizitionat taxiurile. In jur de 700 de masini au dus 5.000 de soldati pe campul de lupta. Costul fiecarei curse a fost decontat de Ministerul Apararii.

Herv Charpentier, guvernatorul militar al Parisului: "Taximetristii, intreaga Franta si toti soldatii europeni si-ai dat seama ca o infrangere era foarte aproape, asa ca batalia de la Marna a fost decisiva pentru victoria de patru ani mai tarziu, din 1918."

VIDEO PROTVPLUS.RO