Un oficial britanic acuză Rusia că folosește Marea Britanie pe ”post de groapă de aruncat otravă”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 05 Iulie 2018 17:29
Categorie: Internaţional

Ministrul de interne britanic, Sajid Javid, a acuzat Rusia că folosește Marea Britanie pe ”post de groapă de aruncat otravă” după al doilea caz care implică neurotoxina Novichok.

Într-o declarașie făcută în parlament Sajid Javid a spus că: ”Este timpul ca statul rus să ofere explicații despre ce s-a întâmplat. Este complet inacceptabil ca cetățeni britanici să fie țintele unor atacuri deliberate sau accidentale sau ca străzile noastre, parcurile, orașele să ajungă gropi de aruncat otravă”, relatează BBC.

Agentul neurotoxic cu care a fost otrăvit cuplul englez este de acelaşi tip cu cel folosit împotriva fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, însă exte neclar dacă este vorba despre două eşantioane din acelaşi lot.

Cercetători de la laboratorul britanic de cercetare al Apărării sunt siguri că ”acesta este exact acelaşi agent neurotoxic din familia Noviciok” ca cel folosit împotriva familiei Skripal în martie, a declarat Javid în urma unei reuniuni de urgenţă a Comitetului COBRA, reunit joi, relatează AP.

”ISTERIE DE PR ANTIRUSĂ”

Un membru al Comisiei de Politică Externă din cadrul Parlamentului rus, Serghei Jelezniak, a catalogat otrăvirea noului cuplu drept ”o continuare a unei isterii de PR antiruse pe care autorităţile britanice încearcă să o creeze”.

”Asta se întâmplă în contextul unui val emoţional pozitiv al fanilor britanici ce au venit în Rusia să-şi susţină echipa la Campionatul Mondial” de Fotbal, a subliniat el.

În opinia sa, percepţia pozitivă a Rusiei este contrară versiunii oficiale. Jelezniak a acuzat de asemenea autorităţile britanice de faptul că prezintă ceea ce ar fi putut să fie o supradoză de droguri drept o altă otrăvire cu Noviciok

LOCUITORI DIN AMESBURY SE TEM DE O NOUĂ CONTAMINARE

Locuitorii orăşelului din sud-vestul Angliei în care a fost raportat al doilea caz de otrăvire cu Noviciok spun că se tem de o eventuală nouă contaminare

O localnică, Michelle Jordan, deplânge faptul că a fost nevoită să le spună celor doi copii ai săi să nu atingă nimic atunci când se duc în parc şi să se spele pe mâini.

Ea şi-a exprimat speranţa ca autorităţile ”să poată să găsească odată nişte răspunsuri şi să cureţe lucrurile pentru ca noi să ne reluăm o viaţă normală”.

Autorităţile au încercat să elimine orice urmă de armament chimic, după ce fostul spion rus şi fiica sa au fost otrăviţi, în martie, în oraşul vecin Salisbury.

MOSCOVA, ÎNGRIJORATĂ DE AL DOILEA CAZ DE OTRĂVIRE, RESPINGE ORICE IMPLICARE

Rusia este îngrijorată de al doilea caz de otrăvire cu agent neurotoxic, a declarat joi un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, care a subliniat că Moscova nu are nimic a face cu niciunul dintre aceste cazuri.

”Rusia a negat categoric şi continuă să nege posibilitatea vreunei implicări în ceea ce s-a întâmplat acolo”, a subliniat Peskov.

El a amintit că Londra a respins o solicitare rusă cu privire la o anchetă comună. ”Partea britanică nu a prezentat vreo probă a implicării ruse în asta, în afară de acuzaţii nefondate”, a apreciat el.

UN FOST DIRECTOR FSB SPECULEAZĂ

Parlamentari ruşi speculează că al doilea caz de otrăvire cu Noviciok în Anglia ar putea fi urmărit până la o sursă britanică.

Un parlamentar, Nikolai Kovaliov, un fost director al FSB, a declarat pentru Interfax că această nouă otrăvire ar putea fi cauzată de către ”un cercetător britanic instabil psihic”, care ar fi putut să fi furat tixina letală dintr-un laborator chimic.

Kovaliov nu a furnizat vreo probă care să-i susţină afirmaţiile.

Alt parlamentar, Aleksei Puşkov, a arătat cu degetul conducerea britanică. ”Ceva e putred în Regatul Unit”, a scris el pe Twitter.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Papa Francisc
Abuzuri sexuale ale preoților. Papa și lideri catolici au văzut poveștile a 5 victime
Putin, către SUA: Rachetele nucleare rusești pot lovi înaintea celor americane
Președintele unei țări a dat ordin presei să nu îl mai laude încontinuu
Găleţi cu uraniu radioactiv, la unul dintre cele mai populare obiective turistice din lume
Rușii amenință: Noua rachetă hipersonică poate străpunge orice scut de apărare
Liderii pro-europeni din Moldova ar fi fost otrăviţi. Substanţa găsită la analize
Christopher Paul Hasson
Planul unui atac de proporții rar întâlnite în SUA, inspirat de criminalul Anders Breivik
Soarta tristă a 7 frați care au fugit de război, dar au murit arși de vii în casă
Româncă moartă în Italia, abandonată la morgă: ”Ajutaţi-ne să îi găsim familia”
Atac armat la Munchen: 2 morți. Autorități: "Nu mai este niciun pericol"
Rusia, alianță cu China împotriva Vestului: ”Europa ar fi tulburată”
Un român din UK a violat o femeie ca să-și sărbătorească ziua de naștere