Obama, despre Trump: "Sper ca nu va ajunge la intelegeri cu Rusia". Semnificatia vizitei presedintelui american in Europa
Barack Obama a avut ultima sa intrevedre bilaterala in calitate de presedinte al Statelor Unite cu Angela Merkel, pe care o descria recent drept "cel mai apropiat partener international" al sau din ultimii opt ani.
Cu opriri deloc intamplatoare in leaganul democratiei, Atena si Berlin, ultimul turneu internațional al lui Obama este menit sa calmeze spiritele dupa victoria lui Donald Trump. In opinia analistilor, Obama ii lasa in grija lui Merkel valorile euro-atlantismului.
Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Este minunat sa o intalnesc din nou pe buna mea prietana si aliata, Angela Merkel. Gandindu-ma la ultimii opt ani, imi dau seama ca nu as fi putut cere pentru un partener mai loial si mai de incredere pe scena mondiala, adesea in vremuri pline de provocari."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Barack Obama a sosit in Germania dupa o prima escala la Atena, unde a vizitat Acropole si a tinut un discurs-testament politic. Pe un ton serios spre grav, presedintele american a inchinat o oda democratiei.
Barack Obama a facut referire si la Donald Trump.
"A dus o campanie extraordinar de neconventionala si a reusit, poate, cea mai mare surpriza din istoria Americii moderne.
I-am spus ca lucrurile pe care le-a folosit pentru a genera entuziasm si pasiune ar putea sa nu ajute asa mult la unificarea tarii. A parut ca a inteles si ca se gandeste la asta. Nu va fi numai presedintele SUA, persoana spre care se uita toata tara pentru ghidare, ci va stabili agenda internationala.
Rusia este o tara importanta. Este o superputere militara. Are influenta in regiune si in lume. Pentru a rezolva marile probleme, este necesar sa lucram cu Rusia.
Am incercat sa am o relatie constructiva, dar am constatat ca sunt diferente mari cu privire la cum vede Rusia lumea si cum o vedem noi.
Sper ca Donald Trump va avea tot o abordare constructiva, dar va lua si masuri atunci cand Rusia incalca valorile noastre sau legile internationale. Sper ca Trump nu va ajunge la intelegeri cu Rusia care incalca legile internationale sau pune intr-o pozitie vulnerabila statele mici."
Convingerea celui care isi va incheia curand al doilea mandat la Casa Alba este ca reducerea inegalitatii in lumea globalizata este cheia salvarii democratiei.
Barack Obama: "Cand vedem ca elitele mondiale, marile corporatii, par sa traiasca dupa reguli diferite, nu platesc taxe, acumuleaza bogatii, in timp ce clasa de mijloc abia se descurca, asta alimenteaza un profund sentiment de inechitate sociala.
Impulsul de a te retrage din fata lumii globalizate este de inteles. Cand oamenii simt ca pierd controlul propriului lor viiitor, dau inapoi. Am vazut asta in Grecia, dar si in SUA. Am vazut asta in votul pro-Brexit. In fata acestei noi realitati a socurilor culturale, e inevitabil ca unii sa se refugieze in nationalism, tribalism, etnicitate ori sectarism."
In pofida imperfectiunilor sale, democratia ramane insa cea mai buna optiune posibila, a spus raspicat Obama.
Barack Obama: "Uniunea Europeana ramane una dintre cele mai grozave reusite politice si economice din istoria umanitatii si astazi mai mult ca oricand lumea are nevoie de o Europa puternica, prospera si democrata."
Miercuri seara, Barack Obama a luat o cina privata de 3 ore cu Angela Merkel, la Hotelul Adlon, la o aruncatura de bat de Poarta Brandenburg. Au discutat probabil pe indelete de succesorul lui la Casa Alba, Donald Trump.
Potrivit comentatorilor, vizita lui Obama este "o predare a stafetei", iar cancelarul ar fi fost catapultat in pozitia de lider al lumii libere.
Impresia e intarita de editorialul comun semnat Obama- Merkel intr-o revista germana, in care cei doi apara legatura transatlantica si liberul schimb, in conditiile in care Trump este tentat de protectionism si izolationism.