Obama, despre Trump: "Sper ca nu va ajunge la intelegeri cu Rusia". Semnificatia vizitei presedintelui american in Europa

×
Codul embed a fost copiat

Barack Obama a avut ultima sa intrevedre bilaterala in calitate de presedinte al Statelor Unite cu Angela Merkel, pe care o descria recent drept "cel mai apropiat partener international" al sau din ultimii opt ani.

Cu opriri deloc intamplatoare in leaganul democratiei, Atena si Berlin, ultimul turneu internațional al lui Obama este menit sa calmeze spiritele dupa victoria lui Donald Trump. In opinia analistilor, Obama ii lasa in grija lui Merkel valorile euro-atlantismului.

Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Este minunat sa o intalnesc din nou pe buna mea prietana si aliata, Angela Merkel. Gandindu-ma la ultimii opt ani, imi dau seama ca nu as fi putut cere pentru un partener mai loial si mai de incredere pe scena mondiala, adesea in vremuri pline de provocari."

Barack Obama a sosit in Germania dupa o prima escala la Atena, unde a vizitat Acropole si a tinut un discurs-testament politic. Pe un ton serios spre grav, presedintele american a inchinat o oda democratiei.

Barack Obama a facut referire si la Donald Trump.

Citește și
obama
Obama, discurs de adio adresat Europei: "Nu putea exista o diferenta mai mare intre viitorul presedinte american si mine"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"A dus o campanie extraordinar de neconventionala si a reusit, poate, cea mai mare surpriza din istoria Americii moderne.

I-am spus ca lucrurile pe care le-a folosit pentru a genera entuziasm si pasiune ar putea sa nu ajute asa mult la unificarea tarii. A parut ca a inteles si ca se gandeste la asta. Nu va fi numai presedintele SUA, persoana spre care se uita toata tara pentru ghidare, ci va stabili agenda internationala.

Rusia este o tara importanta. Este o superputere militara. Are influenta in regiune si in lume. Pentru a rezolva marile probleme, este necesar sa lucram cu Rusia.

Am incercat sa am o relatie constructiva, dar am constatat ca sunt diferente mari cu privire la cum vede Rusia lumea si cum o vedem noi.

Sper ca Donald Trump va avea tot o abordare constructiva, dar va lua si masuri atunci cand Rusia incalca valorile noastre sau legile internationale. Sper ca Trump nu va ajunge la intelegeri cu Rusia care incalca legile internationale sau pune intr-o pozitie vulnerabila statele mici."

Convingerea celui care isi va incheia curand al doilea mandat la Casa Alba este ca reducerea inegalitatii in lumea globalizata este cheia salvarii democratiei.

Barack Obama: "Cand vedem ca elitele mondiale, marile corporatii, par sa traiasca dupa reguli diferite, nu platesc taxe, acumuleaza bogatii, in timp ce clasa de mijloc abia se descurca, asta alimenteaza un profund sentiment de inechitate sociala.

Impulsul de a te retrage din fata lumii globalizate este de inteles. Cand oamenii simt ca pierd controlul propriului lor viiitor, dau inapoi. Am vazut asta in Grecia, dar si in SUA. Am vazut asta in votul pro-Brexit. In fata acestei noi realitati a socurilor culturale, e inevitabil ca unii sa se refugieze in nationalism, tribalism, etnicitate ori sectarism."

In pofida imperfectiunilor sale, democratia ramane insa cea mai buna optiune posibila, a spus raspicat Obama.

Barack Obama: "Uniunea Europeana ramane una dintre cele mai grozave reusite politice si economice din istoria umanitatii si astazi mai mult ca oricand lumea are nevoie de o Europa puternica, prospera si democrata."

Miercuri seara, Barack Obama a luat o cina privata de 3 ore cu Angela Merkel, la Hotelul Adlon, la o aruncatura de bat de Poarta Brandenburg. Au discutat probabil pe indelete de succesorul lui la Casa Alba, Donald Trump.

Potrivit comentatorilor, vizita lui Obama este "o predare a stafetei", iar cancelarul ar fi fost catapultat in pozitia de lider al lumii libere.

Impresia e intarita de editorialul comun semnat Obama- Merkel intr-o revista germana, in care cei doi apara legatura transatlantica si liberul schimb, in conditiile in care Trump este tentat de protectionism si izolationism.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Donald Trump nu va putea folosi Biroul Oval un an din mandatul sau. Ce legatura are Barack Obama
Donald Trump nu va putea folosi Biroul Oval un an din mandatul sau. Ce legatura are Barack Obama

Donald Trump s-ar putea sa fie nevoit sa caute un alt loc de unde sa lucreze, dupa ce Biroul Oval ar urma sa intre in renovari.

Obama, discurs de adio adresat Europei:
Obama, discurs de adio adresat Europei: "Nu putea exista o diferenta mai mare intre viitorul presedinte american si mine"

 Presedintele in exercitiu al SUA, Barack Obama, si-a reiterat joi asigurarile catre aliatii sai europeni, in contextul temerilor ca succesorul sau, populistul de dreapta Donald Trump, reprezinta o amenintare la adresa democratiei, transmite DPA.

Obama, primit cu proteste violente la Atena:
Obama, primit cu proteste violente la Atena: "Nu ma simt responsabil de ceea ce spune sau face presedintele ales"

Barack Obama a ajuns marti la Atena, in ultimul sau turneu in Europa ca presedinte al Statelor Unite. Intr-o conferinta de presa, a incercat sa pregateasca tarile europene pentru venirea la putere a lui Donald Trump.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.