Afla care e legatura dintre vremea rece si gaura din stratul de ozon
Aceasta vreme mohorata care ne cam strica planurile in toiul primaverii are totusi partea ei buna. Ne fereste de efectele periculoase ale radiatiilor ultraviolete, provocate de rarefierea stratului de ozon.
Romania este traversata chiar in acest moment de imensa masa de aer saraca in ozon, iar specialistii spun ca nu vom fi afectati tocmai datorita plafonului gros de nori. Altfel, ne-ar fi "ars" radiatii puternice ca in iulie-august.
Doua statii ale Agentiei de Mediu, una din Constanta, alta de la Cernavoda, monitorizeaza 24 de ore din 24 nivelul de radiatii solare in zona.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Masuratorile sunt cu atat mai importante cu cat, incepand de ieri si pana maine seara, imensa masa de aer saraca in ozon traverseaza Romania. Institutul de Cercetari Polare confirma traiectoria gaurii de ozon.
Cea mai mare gaura de ozon din istorie vine spre Romania
Asadar, noroc cu norii. Dar, chiar si asa masuratorile meteorologilor arata ca indicele de radiatie ultravioleta a atins, in sud-estul tarii, limita maxima admisa. Vorbim despre valoarea 7 pe o scara de la 0 la 15, peste valorile normale de primavara.
Masa saraca in ozon a pornit acum aproape o luna de la Polul Nord catre zona continentala. Specialistii vorbesc despre un fenomen unic pana acum in emisfera nordica. Cauza este in primul rand poluarea, insa si faptul ca am avut o iarna lunga si geroasa. In urma ei s-au format asa numitii nori polari care au dus la aceasta rarefiere a stratului de ozon.