Oamenii de știință descoperă un fenomen surprinzător în Himalaya care ar putea încetini efectele schimbărilor climatice
Ghețarii din Himalaya se topesc rapid, dar un nou raport a arătat că un fenomen uimitor din cel mai înalt lanț de munți din lume ar putea ajuta la încetinirea efectelor crizei climatice globale, scrie CNN.
Când temperaturile de încălzire lovesc anumite mase de gheață de mare altitudine, declanșează o reacție surprinzătoare care suflă vânturi reci puternice pe pante, potrivit studiului publicat pe 4 decembrie în jurnalul Nature Geoscience.
Clima care se încălzește creează un decalaj de temperatură mai mare între aerul înconjurător de deasupra ghețarilor himalayeni și aerul mai rece în contact direct cu suprafața maselor de gheață, a explicat Francesca Pellicciotti, profesor de glaciologie la Institutul de Știință și Tehnologie din Austria și autorul principal al studiului.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
„Acest lucru duce la o creștere a schimbului de căldură turbulent la suprafața ghețarului și la o răcire mai puternică a masei de aer de suprafață”, a spus ea într-un comunicat de presă.
Pe măsură ce aerul rece și uscat de la suprafață devine mai rece și mai dens, se scufundă. Masa de aer curge în jos pe versanți în văi, provocând un efect de răcire în zonele inferioare ale ghețarilor și ecosistemele învecinate.
Cu gheața și zăpada din lanțul muntos care se alimentează în 12 râuri care furnizează apă dulce pentru aproape 2 miliarde de oameni din 16 țări, este important să aflăm dacă ghețarii din Himalaya pot menține acest efect de răcire care se auto-conservă, deoarece regiunea se confruntă cu o creștere probabilă a temperaturiu în următoarele câteva decenii.
Sursa: CNN
Etichete: oameni de stiinta, himalaya, topirea ghetarilor,
Dată publicare:
13-12-2023 09:50