Oamenii de știință au descoperit în Cambodgia lilieci care purtau încă din 2010 un virus ”aproape identic” cu Covid-19

28-01-2021 20:58


Oamenii de știință au descoperit în Cambodgia lilieci care purtau încă din 2010 un virus ”aproape identic” cu Covid-19

Oamenii de știință au descoperit într-o peșteră din Cambodgia lilieci care purtau încă din 2010 un virus ”aproape identic” cu cel care provoacă boala Covid-19.

 

Cercetătorii spun că descoperirea ar putea fi crucială pentru a afla de unde a început boala și pentru a preveni alte pandemii, scrie Sky News.

Liliecii care locuiau într-o peșteră cambodgiană în 2010 purtau un agent patogen „aproape identic” cu virusul care provoacă Covid-19.

Probele pe care oamenii de știință le-au testat au fost depozitate într-un congelator la Institutul Pasteur din Phnom Penh, Cambodgia, din decembrie 2010, în urma unui studiu realizat de Muzeul de Istorie Naturală din Paris și mandatat de UNESCO.

Prin secvențierea eșantioanelor de la 430 de lilieci adunați cu mai mult de un deceniu în urmă, au găsit viruși „aproape identici” cu cel care provoacă Covid-19 la doi lilieci Rhinolophus shameli, cunoscuți ca lilieci potcoavă ai lui Shemal, care se găsesc în Cambodgia, Laos, Myanmar, Thailanda și Vietnam.

Într-un raport publicat săptămâna aceasta, care nu a fost încă evaluat de către alți oameni de știință, autorii au declarat că liliecii au împărtășit 92,6% din aceeași identitate cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19.

Liliecii locuiseră într-o peșteră din provincia Steung Treng din nord-estul Cambodgiei, care se învecinează cu Laos.

Cercetătorii au făcut descoperirea în noiembrie, dar nu au secvențiat încă genomul pentru a vedea cât de apropiată era de virusul care provoacă Covid-19.

În această săptămână, aceștia au declarat că descoperirile lor ar putea fi cruciale pentru a descoperi de unde provine virusul, în timp ce supravegherea ulterioară a liliecilor și a altor animale sălbatice din regiune ar putea însemna că lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie.

Mai multe secțiuni ale genomului liliecilor „sunt genetic mai aproape de SARS-CoV-2 decât orice alt virus descoperit până în prezent”, au scris cercetătorii.

Anul trecut, oamenii de știință din Yunnan, China, au descoperit viruși într-un eșantion de lilieci potcoavă din 2013 și un altul din 2019 care erau strâns înrudite.

Doi viruși strâns legați de SARS-CoV-2 au fost, de asemenea, găsiți în februarie anul trecut în pangolinii Sunda din Malaezia care au fost introduși prin contrabanda în sudul Chinei.

 

”Supravegherea liliecilor este crucială”

 

Oamenii de știință ai Institutului Pasteur, finanțați de guvernele din SUA și Franța, au declarat că descoperirea lor „indică faptul că virusurile legate de SARS-CoV-2 au o distribuție geografică mult mai largă decât s-a înțeles anterior și probabil circulă prin mai multe specii de Rhinolophus”.

Anchetatorii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se află în prezent la Wuhan, China, pentru a determina exact unde și cum a început pandemia după ce virusul a apărut acolo la sfârșitul anului 2019.

Oamenii de știință ai Institutului Pasteur au declarat că Asia de Sud-Est, și nu doar China, „poate reprezenta un domeniu cheie de luat în considerare în căutarea continuă a originilor SARS-CoV-2 și, cu siguranță, în eforturile mai largi de supraveghere a coronavirusului”.

Ei au adăugat că regiunea găzduiește o mare diversitate de animale sălbatice și că există un "comerț extins și contact uman cu gazdele sălbatice ale coronavirusurilor asemănătoare SARS".

De asemenea, regiunea suferă „schimbări dramatice de utilizare a terenului care pot crește contactele dintre lilieci și oameni”.

„Supravegherea continuă a liliecilor și a altor animale sălbatice cheie din Asia de Sud-Est este deci crucială, nu numai pentru a găsi rezervorul SARS-CoV-2, ci și pentru a fi mai bine pregătiți pentru următoarea pandemie”, au concluzionat aceștia.

 

Sursa: Sky News


VIDEO PROTVPLUS.RO