Cum ar fi apărut de fapt noul coronavirus. ”Asta schimbă tot ce credeam că știam despre Covid-19”
Covid-19 ar fi apărut în 2012 la câțiva muncitori care curățau o mină abandonată din provincia Yunnan de excremente de lilieci, iar pandemia a pornit după ce probele de țesut au dispărut din laboratorul din Wuhan unde erau ținute pentru cercetare.
Șase mineri au dezvoltat simptome asemănătoare noului coronavirus după ce au curățat de excremente de liliac în 2012 mina Mojian din suv-vestul Chinei, în provincia Yunnan, scrie Daily Star.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trei dintre ei au murit mai târziu, iar mostre din țesutul lor au fost trimis la Institutul de Virologie din Wuhan.
Oamenii au ieșit din mină cu o boală asemănătoare pneumoniei, cu febră mare, tuse seacă și dureri de cap.
Virusologul Jonathan Latham și biologul molecular Allison Wilson au tradus o teză a medicului chinez care i-a tratat atunci minerii și a trimis mostrele la Wuhan pentru teste.
Într-un articol publicat pe site-ul Independent Science News pe 15 iulie, cei doi oameni de știință americani spun că „dovada pe care o conține această teză ne-a determinat să reconsiderăm tot ce am crezut că știm despre originile pandemiei COVID-19”.
În prezent, cea mai răspândită variantă este că noul coronavirus a apărut în decembrie 2019, la o piață de fructe de mare din Wuhan.
Latham și Wilson susțin însă că toate simptomele pe care le-au avut minerii în 2012 sunt specifice Covid-19.
Muncitorii au fost chiar tratați într-o manieră similară cu pacienții de acum cu coronavirus, cu ventilare mecanică și medicamente acre includ steroizi și diluatori de sânge.
Virusul a suferit mutații în organismul minerilor infectați și a scăpat apoi din laborator
După ce a făcut mai multe teste, medicul care îi trata pe mineri a luat legătura și cu virusologul Zhong Nanshan, un om de știință faimos, care a ajutat la gestionarea focarului de SARS din 2003.
„Întâlnirea la distanță cu Zhong Nanshan este semnificativă. Indică faptul că boala celor șase mineri era motiv de mare îngrijorare și, în al doilea rând, că un coronavirus asemănător cu SARS a fost considerat o cauză probabilă”, mai spun Latham și Wilson.
Ulterior, cercetătorii de la laboratorul din Wuhan au descoperit că sursa de infecție a fost un coronavirus asemănător cu SARS de la un liliac chinezesc, potrivit tezei.
Latham și Wilson consideră că virusul a suferit mutații în organismul minerilor și că probele au scăpat cumva din laborator anul trecut, declanșând pandemia.
Oficialii chinezi au negat în repetate rânduri afirmațiile că virusul își are originea în laborator.