Noua tulpină de coronavirus care îngrijorează cercetătorii. Coronavirusul porcilor se poate transmite la om
Noua tulpină de coronavirus ar putea să se transmită la om. Coronavirusul porcilor a pornit tot de la lilieci, consideră cercetători, care se luptă deja cu el în fermele din SUA.
La fel ca și coronavirusul de acum care a creat pandemia care afectează întreaga planetă, coronavirusul porcilor a pornit tot din China, se numește SADS-CoV și are ca simptome diareea severă și vărsăturile, care duc la deces în rândul porcinelor, relatează Daily Star.
Riscul mare de infectare este pentru purcei, iar dacă ar izbucni un focar, efectele asupra pieții cărnii de porc ar fi devastatoare, arată sursa citată. SUA ar fi direct afectată, pentru că în 2019 a fost al treilea producător de carne de porc la nivel mondial. O criză pe piața alimentelor a fost înregistrată în 2012, când a apărut gripa porcină. Primele cazuri de coronavirus la porci au apărut în 2016.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Este îngrijorător însă acum că în cazul noii tulpini de coronavirus, cercetătorii din Carolina de Nord au demonstrat că SADS-CoV se transmite la om iar coronavirusul porcilor se poate multiplica în căile respiratorii umane, ficatul și celulele din intestine.
SADS-CoV aparține aceleiași familii de viruși ca și SARS-CoV-2 - agentul patogen din spatele pandemiei COVID-19.
SADS-CoV, care până acum s-a răspândit doar la porci, este un „alfacoronavirus” iar SARS-CoV-2 este un „betacoronavirus”, arată sursa citată.
Posibilitatea ca noua tulpină de coronavirus să treacă la om a fost verificată în cadrul unui studiu coordonat de profesorul Ralph Baric de la Universitatea din Carolina de Nord.
„Mulți cercetători se concentrează pe potențialul emergent al betacoronavirusurilor precum SARS și MERS. De fapt, alfacoronavirusurile se pot dovedi la fel de importante – și pot ridica probleme mai mari pentru sănătatea umană, având în vedere potențialul lor de a sari rapid între specii” a spus profesorul Baric.
Noua tulpină de coronavirus, deosebirea de SARS-COV-2
În cadrul studiului au fost infectate mai multe celule sintetice cu coronavirusul porcilor și apoi au fost urmărite reacțiile.
Cercetătorii au descoperit că o gamă largă de celule de mamifere - inclusiv celule pulmonare și intestinale umane - pot fi infectate cu SADS-CoV.
Spre deosebire de SARS-CoV-2, coronavirusul porcilor este capabil să se multiplice mai rapid în celulele intestinale, mai degrabă decât în plămâni.
Expertul în sănătate publică Caitlin Edwards, de la Universitatea din Carolina de Nord, a declarat: „SADS-CoV este derivat din coronavirusurile de lilieci numite HKU2, care este un grup eterogen de viruși cu o distribuție la nivel mondial. Este imposibil de prezis dacă acest virus, sau o tulpină de lilieci HKU2 strâns legată, ar putea să apară și să infecteze populațiile umane”.