Cercetătorii au descoperit 6 noi tipuri de coronavirus la lilieci
Oamenii de știință au descoperit șase noi tipuri de coronavirus în timp ce studiau liliecii din Myanmar, potrivit Live Science.
Cercetătorii spun că acești noi viruși au fost depistați în timpul unui studiu desfășurat între 2016 și 2018 și precizează cu nu cred că au legătură cu SARS-CoV-2, sindromul respirator acut sever (SARS) sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).
Pandemiile virale ne amintesc că sănătatea oamenilor e strâns legată de cea a vieţii sălbatice şi a mediului înconjurător. La nivel global, oamenii interacționează tot mai des cu viaţa sălbatică, deci cu cât aflăm mai multe despre acești viruși - ce provoacă mutațiile și cum se răspândesc la alte specii - cu atât mai bine putem reduce potențialul lor pandemic”, a explicat autorul principal al studiului Marc Valitutto.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetătorii au adunat peste 750 de mostre de salivă și materie fecală de la 464 de lilieci, din 11 specii diferite. Cele șase noi virusuri au fost descoperite la doar trei dintre aceste specii.
Cele şase coronavirusuri au fost denumite astfel: PREDICT-CoV-90 (depistat la Scotophilus kuhlii), PREDICT-CoV-47 şi PREDICT-CoV-82 (depistate la Chaerephon plicatus) şi PREDICT-CoV-92, -93 şi -96(depistate Phyllostomidae).
Cercetătorii mai spun că mii de coronaviruri sunt prezente la lilieci - dintre care multe nu au fost descoperite încă.
„Multe coronavirusuri ar putea să nu prezinte un risc pentru oameni, dar când identificăm din timp aceste boli la animale, avem o oportunitate valoroasă de a investiga o potenţială ameninţare”, a adăugat Suzan Murray, unul dintre coautorii studiului.