Oamenii așteptau revenirea la normalitate, dar numărul infecțiilor a crescut din nou. Singura speranță este vaccinarea
După o iarnă în care au fost consemnați în case, europenii așteptau cu înfrigurare o revenire graduală la normalitate. Dar pandemia le spulberă speranțele.
De la est la vest, pe continent, țară după țară raportează creșteri dramatice ale numărului de infectări. Spitalele s-au umplut, iar afacerile agonizează, după un an de restricții. Singura speranță vine dinspre vaccinare, dar - din păcate - campania de imunizare depinde de ritmul limitat al producției.
Guvernul francez este în dilemă: pe de o parte în regiunea pariziană, numărul de spitalizări şi decese este în scădere, pe de altă parte, la terapie intensivă erau internaţi luni seară 1.152 de pacienţi, mai mulţi decât la apogeul valului al doilea al pandemiei. Mai rău, vârsta medie a bolnavilor este în continuă scădere. De asemenea, în Île-de-France incidența la 100.000 de locuitori a depăşit iarăşi 400, aşadar s-ar impune intrarea în carantină.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Emmanuel Macron, președintele Franței: „În următoarele zile, va trebui, fără îndoială, să luăm noi decizii în privinţa restricţiilor. Am cerut guvernului să pregătească un set de măsuri, astfel încât să pot oferi francezilor o oarecare perspectivă pentru viitorul apropiat. Din păcate, virusul este Stăpânul aici.”
În altă ordine de idei, experţii francezi studiază o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2 detectată în Bretania.
Imad Kansau, specialist în boli infecțioase: „În jurul datei de 20 februarie, am descoperit pacienţi simptomatici, iar Agenţia de Sănătate din Bretania a început monitorizarea acestora, pacienţi care aveau simptome dar teste PCR negative.”
În Germania, infecțiile cu SARS COV-2 se înmulţesc din nou în mod exponențial, săptămâna trecută crescând cu 20%. Asociaţia medicilor germani specializaţi în terapie intensivă a cerut introducerea unor restricţii severe. Germania tocmai a redeschis şcolile.
Eike Schulz, director de școală: „Îmi bat două inimi în piept. Una se bucură că primim din nou elevi, care au nevoie de normalitate, de socializare. Cealaltă inimă se stresează pentru respectarea condiţiilor de igienă, astfel încât să nu apară vreun focar în şcoală.”
Şi cehii se pregătesc să celebreze Paștele catolic în carantină.
Jan Blatny, ministrul ceh al Sănătății: „Nu cred că vor fi relaxări semnificative după 21 martie, poate doar să fie extins perimetrul în care oamenii pot ieşi să facă mişcare.Nu prea pot face alte prognoze din cauza situaţiei grave din spitale. În acest moment, în cel mai bun caz situaţia stagnează.”
Aşa stând lucrurile, se înmulţesc şi protestele împotriva restricţiilor. Patronii şi angajaţii din restaurantele belgiene au manifestat zgomotos în centrul capitalei Bruxelles.
Şi industria ospitalităţii din Lituania a organizat "o ultimă cină" în fața sediului guvernului din Vilnius . Din recuzita protestulu, n-au lipsit paturi şi mese de care se sprijineau coroane mortuare.
În mijlocul acestui haos, companiile farmaceutice caută noi soluții pentru a lărgi accesul la vaccinurile anti-COVID. Moderna a anunțat că lucrează la o variantă îmbunătățită a serului, care să fie administrat într-o doză unică şi să poată fi păstrat la temperaturi mai ridicate. De asemenea, tot americanii de la Moderna au început testarea vaccinului anti-COVID pe copii. La studiu participă 6.700 de copii din SUA şi Canada, cu vârste între 6 luni şi 11 ani.