O nouă veste tristă pentru francezi. Faimoasa baghetă tradițională se scumpește de la 1 noiembrie

Ultima actualizare: 28-10-2021 10:20

După scumpirile la carburanți și energie, francezii mai primesc o veste proastă: de la 1 noiembrie plătesc mai mult și pentru faimoasele baghete.

Prețul unei baghete nu crește cu mult, dar suficient cât să-i neliniștească și pe brutari, și pe clienții lor.

Baghetele sunt considerate de mulți francezi un adevărat barometru al sănătății economice din Hexagon.

În toate colțurile Franței, multe brutării au început să-și avertizeze clienții fideli că faimoasele baghete se vor scumpi de la 1 noiembrie, cu până la 5 eurocenți. Acum, un astfel de produs costă în jur de 90 de eurocenți. La prima vedere, nu e o creștere prea mare a prețului, însă pentru brutari și clienții lor e una alarmantă, spune președintele Confederației Brutarilor și Cofetarilor.

Dominique Anract, de la Confederația franceză a brutăriilor și patiseriilor:Prețul baghetei a crescut cu doar 23 de cenți în ultimii 20 de ani. Asta ne arată cât de drag ne e acest produs, pentru că bagheta e prețioasă și pentru brutari, și pentru francezi, în general”.

De vină pentru creșterea prețului sunt mai mulți factori, cum ar fi o recoltă slabă de grâu, dar și scumpirea energiei electrice și a gazelor, care sunt resimțite în mai toate țările.

Dominique Anract, de la Confederația franceză a brutăriilor și patiseriilor:Este o situație excepțională. La bursa mondială de la Chicago, prețul grâului a crescut cu 30%, iar asta are un impact semnificativ asupra noastră”.

Cu gândul la clienții lor, unele brutării caută soluții pentru a nu scumpi baghetele, atât de iubite de francezi.

Clement Buisson, proprietar brutărie:Noi am decis să nu creștem prețul baghetelor, ca să nu-i afectăm pe clienții noștri. Vom crește, însă, prețurile la celelalte specialități”.

Pe termen lung, însă, brutarii știu că nu vor rezista prea mult fără scumpească toate produsele.

Clement Buisson: Nu știm ce ne rezervă viitorul, așa că nu știm când se va termina totul. A început cu baghetele, dar nu știm încotro ne îndreptăm poimâine sau peste șase luni, mai ales din punct financiar”.

Francezii sunt mari consumatori de baghete. Potrivit cifrelor oficiale, în Franța sunt consumate câte 320 în fiecare secundă. Asta înseamnă, în medie, o jumătate de baghetă pe zi, pentru fiecare dintre cele 76 de milioane de francezi și un total de 10 miliarde pe an. Deși este zilnic pe mesele francezilor, bagheta a fost inventată de un austriac.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO