O nouă lege. Poliția din Spania poate aresta proprietarii de animale de companie care își lasă animalele nesupravegheate
Poliția din Spania are acum puterea de a aresta proprietarii de animale de companie care își lasă animalele nesupravegheate, ca urmare a adoptării unei noi legi privind bunăstarea animalelor, care a intrat în vigoare săptămâna trecută.
Potrivit Euronews, legea îi vizează pe cei care maltratează animalele, prin aplicarea unor amenzi de până la 200.000 de euro.
Cu toate acestea, legislația a lăsat pe dinafară taurii de luptă, câinii de vânătoare și delfinii care din parcurile marine.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aceste contradicții din lege au fost explicate de grupurile pentru drepturile animalelor, care spun că prima legislație pentru drepturile animalelor din Spania este o adevărată realizare.
Legea interzice cumpărarea de animale de companie în magazine și online, dar oferă magazinelor o perioadă de grație pentru a găsi case pentru aceste animale. De acum înainte, animalele de companie vor fi vândute numai de crescătorii înregistrați și vor putea intra în restaurante și baruri, în condițiile în care, până acum, erau ținute legate afară.
Animalele sălbatice, precum leii sau tigrii, au fost interzise în circuri, iar proprietarii acestor animale au la dispoziție șase luni pentru a se conforma. Parcurile marine pot folosi în continuare delfini, până la moartea acestor mamifere.
Coridele, considerate de unii spanioli o parte integrantă a culturii țării, dar considerate de alții ca fiind crude, nu au fost incluse în lege.
O propunere de a include câinii de vânătoare a fost, de asemenea, exclusă de guvernul socialist aflat la putere, după ce a stârnit proteste din partea vânătorilor și a conservatorilor din zonele rurale.
Aproximativ 29 de milioane de animale sunt ținute ca animale de companie în Spania, marea majoritate fiind câini, potrivit statisticilor guvernamentale. Cu toate acestea, aproximativ 300.000 de animale sunt abandonate în fiecare an, iar aproximativ o treime dintre acestea sunt eutanasiate.
Asigurarea și înregistrarea obligatorie a animalelor de companie, precum și instruirea proprietarilor de animale de companie reprezintă una dintre noutățile legii.
Cu toate acestea, aceste cerințe și unele aspecte juridice au fost amânate, deoarece Spania nu are un guvern eficient. Alegerile neconcludente din iulie au lăsat țara cu un parlament fără majoritate.
Dacă premierul socialist interimar Pedro Sanchez reușește să formeze un guvern de coaliție, aceste măsuri ar putea fi adoptate.
AnimaNaturalis, un grup de apărare a drepturilor animalelor, a făcut o campanie intensă pentru includerea câinilor de vânătoare în noua lege, dar a fost învinsă.
În fiecare februarie, după încheierea sezonului de vânătoare, sute de câini sunt abandonați sau chiar spânzurați dacă nu sunt de folos stăpânilor lor, susțin militanții.
"În ceea ce privește câinii de vânătoare, este o bătălie pe care am pierdut-o, din păcate, pentru câinii de vânătoare. Proprietarii acestor câini nu au vrut ca ei să fie înregistrați. Dar, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, este o veste bună faptul că toți câinii ar trebui să fie înregistrați", a declarat pentru Euronews Aida Gascon, de la Animanaturalis.
"Simpla existență a acestei legislații de pionierat la nivel de stat este o realizare pentru mișcarea pentru drepturile animalelor, care a reușit să plaseze drepturile animalelor în centrul agendei politice în mod permanent."
Drepturile animalelor stârnesc discuții aprinse în Spania, unele persoane din zonele rurale afirmând că vânătoarea de mistreți, vulpi, cerbi și alte animale este o parte esențială a stilului lor de viață.
Sergio García Torres, directorul general pentru drepturile animalelor din cadrul Ministerului spaniol al Drepturilor Sociale, a declarat că a primit amenințări și că acum are pază personală.
El a declarat că "mai devreme sau mai târziu" câinii de vânătoare vor fi incluși în viitoarea legislație privind drepturile animalelor.
Cu toate acestea, vânătorii au promis că vor lupta împotriva oricărei încercări de a include în aceeași legislație animalele care sunt folosite pentru muncă alături de animalele domestice.
"Această lege reprezintă o amenințare directă la adresa viabilității vânătorii din Spania", a declarat pentru Euronews Manuel Gallardo, de la Federația Regală Spaniolă de Vânătoare, care reprezintă 337.000 de vânători.