O înregistrare VIDEO veche de 25 de ani ar putea demonstra că Arabia Saudită a fost complice la atacurile din 11 septembrie
O înregistrare video veche de 25 de ani, în care un bărbat identificat de FBI drept agent al serviciilor secrete saudite filmează locații din Washington cu 3 luni înainte ca Al-Qaida să comită atentate din 11 septembrie, a fost dată publicității.
Înregistrarea, filmată în vara anului 1999 și aflată în posesia FBI, a fost desecretizată în cadrul unei acțiuni în instanță a familiilor victimelor atentatelor de la 11 septembrie, care susțin că guvernul Arabiei Saudite a fost complice la eveniment, ceea ce conducătorii acestei țări neagă.
Potrivit The Guardian, înregistrarea a fost obținut de CBS și prezentată în cadrul emisiunii 60 Minutes.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Clipul video include comentarii ale bărbatului, Omar al-Bayoumi, cu privire la diverse locații din oraș, inclusiv monumentul Washington și punctele de intrare și măsurile de securitate ale clădirii Capitoliului SUA, referindu-se la un moment dat la un "plan".
Se crede că, în Washington, Capitoliul a fost ținta unuia dintre avioane, înainte ca pirații aerului să fie atacați de pasageri, provocând prăbușirea avionului în zona rurală din Pennsylvania.
Autoritățile saudite au negat îndelung și cu tărie complicitatea sau sprijinul pentru 11 septembrie, la fel ca Bayoumi. Avocații guvernului saudit au solicitat respingerea cauzei familiilor, argumentele orale urmând să fie prezentate în această vară.
Filmul a fost găsit inițial de anchetatorii britanici în apartamentul lui Bayoumi în zilele de după atacul din 2001, când acesta era doctorand la Universitatea Aston din Birmingham. Apartamentul conținea, de asemenea, o agendă de adrese care, potrivit avocaților familiilor, conține datele de contact ale unor oficiali din guvernul saudit de la acea vreme.
Scotland Yard a dat imaginile FBI-ului.
Arabia Saudită a negat întotdeauna că Bayoumi ar fi fost agentul său. Acesta a fost mult timp subiect de speculații datorită legăturilor sale cu doi dintre pirații aerului din 11 septembrie 2001, Nawaf al-Hazmi și Khalid al-Mihdhar. Un raport FBI declasificat în martie 2022 a prezentat dovezi ale "unei șanse de 50/50 ca [Bayoumi] să fi știut în avans că atacurile de la 11 septembrie urmau să aibă loc" din relația sa cu Hazmi și Mihdhar.
Un alt raport al FBI, declasificat cu un an înainte, afirmă că acesta i-a ajutat semnificativ pe cei doi după sosirea lor în SUA și că a comunicat cu un facilitator logistic cheie pentru Osama bin Laden de fiecare dată când i-a ajutat.
Înregistrarea video a fost filmată pe parcursul mai multor zile și este de o calitate oarecum granulată. El îl începe în arabă, spunând: "O, iubiți, stimați frați, vă salut din partea lui Omar al-Bayoumi", apoi adaugă: "Vă salutăm, stimați frați, și vă urăm bun venit din Washington - Washington, capitala americană".
Arătând monumentul Washington, el vorbește despre faptul că va merge acolo și "vă va raporta în detaliu ce se află acolo" oamenilor cărora li se adresează în film. El remarcă, de asemenea, apropierea aeroportului.
Concentrându-se pe mașinile din fața unei clădiri neidentificate, el spune: "Mașinile lor, ați spus asta în plan".
FBI susține că, în momentul în care Bayoumi filma videoclipul, se afla împreună cu doi diplomați saudiți care, potrivit FBI, aveau legături cu Al-Qaida.
Guvernul saudit a refuzat să comenteze pentru 60 Minutes conținutul raportului.
Raportul oficial al Comisiei 9/11, un document de 585 de pagini publicat în 2004 din concluziile unei anchete înființate de guvernul SUA, a concluzionat că eșecurile serviciilor de informații din partea CIA și FBI au fost principalele vinovate pentru atac.
Referindu-se la Bayoumi, raportul spunea: "Nu am văzut nicio dovadă credibilă că el ar fi crezut în extremismul violent sau că ar fi ajutat cu bună știință grupuri extremiste".
Comisia a raportat că atunci când Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierul atacului, a fost întrebat în timpul interogatoriului dacă îl cunoștea pe Bayoumi, acesta a spus că nu.
Sursa: The Guardian
Etichete: arabia saudita, atentat, terorism, 11 septembrie,
Dată publicare:
22-06-2024 09:47