O femeie transforma craniile umane luate de la morga Facultății de Medicină Harvard în păpuși înfiorătoare, apoi le vindea
O artistă a fost acuzată că lua cranii umane de la managerul unei morgi și apoi le transforma în „opere de artă” înfiorătoare, pe care le vindea mai apoi pe Instagram.
Creatoarea de păpuși Katrina Maclean, care pretindea că realizează „creații care șochează mintea și zguduie sufletul”, a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu un „craniu uman” pe care se presupune că l-a achiziționat de la managerul unei morgi - Cedric Lodge, scrie Daily Star.
Maclean, care administrează magazinul online Kat's Creepy Creations, a pus o legendă la postarea de pe pagina sa de Instagram: „Această păpușă a fost vândută și da, acela este un craniu uman real. Dacă ești în căutare de oase umane, dă-mi un telefon!”.
Maclean, în vârstă de 44 de ani, și Lodge, în vârstă de 55 de ani, s-au numărat printre cele șapte persoane acuzate, miercuri, pentru presupusa lor implicare într-o rețea clandestină care făceau trafic cu părţi de cadavre la Facultatea de Medicină Harvard.
Lodge ar fi conspirat împreună cu soţia sa, Denise, în vârstă de 63 de ani, pentru a vinde rămăşiţele umane altor persoane, printre care Katrina Maclean, în vârstă de 44 de ani, şi Joshua Taylor, în vârstă de 46 de ani, potrivit actului de acuzare.
Procurorii susțin că Lodge, în vârstă de 55 de ani, ar fi dus părțile de cadavre - care includeau cranii, creiere, piele și oase - la locuința sa din Goffstown, New Hampshire, înainte de a le vinde cumpărătorilor pe care îi găsea pe Facebook.
Acesta ar fi furat chiar și cadavrele a doi copii născuți morți.
Maclean, proprietara Kat's Creepy Creations, un magazin din Peabody, Massachusetts, ar fi vândut părţile de corp furate altor persoane, se arată în documentele instanţei.
Un raport al poliției susține că Pauley și Lampi au cumpărat și vândut părți de cadavre unul de la celălalt de mai multe ori pe o perioadă lungă de timp.
Maclean este acuzată, de asemenea, că a vândut părţi de cadavre şi altor cumpărători, din mai multe state. De pildă, ar fi vândut piele umană unui bărbat din Pennsylvania care a tăbăcit-o pentru a crea un material din piele, se arată în rechizitoriu.
Se crede că schema, care ar fi funcționat timp de cinci ani, între 2018 și 2022, face parte dintr-o piață neagră mai mare de rămășițe umane.
Decanii Școlii de Medicină de la Harvard, George Daley și Edward Hundert, au criticat presupusele afaceri ale lui Lodge ca fiind „reprobabile din punct de vedere moral”.
„Suntem îngroziți să aflăm că ceva atât de tulburător s-a putut întâmpla în campusul nostru - o comunitate dedicată vindecării și slujirii celorlalți”, au spus ei într-un comunicat.
„Incidentele raportate sunt o trădare a HMS și, cel mai important, a fiecăruia dintre indivizii care au ales în mod altruist să își doneze trupurile către HMS prin Programul de donații anatomice pentru a avansa educația și cercetarea medicală”, se mai arată în comunicat.
Un client a cumpărat piele umană pentru a o tăbăci. Cât a costat capul numărul 7
Potrivit procurorilor, soţii Lodge ar fi furat, vândut şi transportat rămăşiţele - uneori prin intermediul Serviciului Poştal al SUA - din 2018 până la începutul lunii martie 2023. Ei sunt acuzaţi că au comunicat cu clienţii, inclusiv cu Maclean şi Taylor, prin intermediul telefoanelor mobile şi al reţelelor sociale, se arată în rechizitoriu, scrie Știrile PRO TV, care citează News.ro.
De asemenea, Cedric Lodge le-ar fi permis lui Maclean şi Taylor să intre în morga Şcolii de Medicină Harvard pentru a putea alege ce rămăşiţe să cumpere, potrivit actului de acuzare. Maclean i-ar fi plătit lui Cedric Lodge 600 de dolari pentru două feţe disecate, în octombrie 2020, se arată în rechizitoriu. Taylor a plătit peste 37.000 de dolari prin 39 de plăţi efectuate prin PayPal către soţii Lodge.
Atât Maclean, cât şi Taylor sunt acuzaţi că au acceptat aproape 50.000 de dolari în plăţi PayPal în 2021 şi 2022 de la acelaşi bărbat din Pennsylvania pentru rămăşiţele umane furate.
La 19 mai 2019, Taylor ar fi trimis o plată de 1.000 de dolari către Denise Lodge cu menţiunea „capul numărul 7”.
În noiembrie 2020, Taylor ar fi trimis 200 de dolari cu menţiunea: „braiiiiiins” (creieeeeer - n.r.), arată documentele judiciare.
Reacția Universității Harvard
Oficialii Universităţii Harvard au declarat miercuri că sunt „îngroziţi să afle că ceva atât de tulburător s-a putut întâmpla în campus - o comunitate dedicată vindecării şi servirii celorlalţi”.
„Incidentele raportate sunt o trădare a HMS (Şcolii de Medicină Harvard) şi, cel mai important, a fiecăruia dintre oamenii care au ales în mod altruist să-şi doneze trupurile către HMS prin intermediul programului de donaţii anatomice, pentru avansul educaţiei şi al cercetării medicale”, au scris decanii Şcolii de Medicină Harvard, George Daley şi Edward Hundert, într-o scrisoare adresată comunităţii.
„Ne pare foarte rău pentru durerea pe care această veste o va provoca familiilor şi celor dragi, iar HMS se angajează să le fie alături în această perioadă profund dureroasă”, au transmis decanii.
Facultatea a declarat că lucrează cu autorităţile federale pentru a examina înregistrările şi pentru a determina care dintre corpurile donate au fost afectate.
Biroul procurorului american va continua să lucreze pentru a identifica victimele şi a contacta familiile acestora, potrivit universităţii.
De asemenea, Harvard a numit un grup extern pentru a-şi evalua programul de donatori anatomici şi politicile morgii „cu scopul de a oferi un feedback constructiv şi recomandări pentru a îmbunătăţi securitatea programului şi a donaţiilor generoase de corpuri pe care le primeşte”, se arată în scrisoare.