O femeie din Rusia și fiul ei au fost condamnați la închisoare pentru că fac parte din secta Martorii lui Iehova
Un tribunal din Akaban, capitala Republicii Hakasia din Federaţia Rusă, a condamnat-o miercuri pe o femeie în vârstă de 69 de ani la doi ani de închisoare în Siberia pentru apartenenţă la secta Martorii lui Iehova, transmite AFP.
Valentina Baranovskaia este prima femeie condamnată de la începutul campaniei împotriva cultului respectiv în Rusia. Fiul ei, Roman Baranovski, a primit o pedeapsă de şase ani închisoare pentru organizarea activităţilor sectei.
Martorii lui Iehova, care au făcut cunoscută sentinţa, afirmă că detenţia unei femei bătrâne, pentru credinţa ei, este o "pedeapsă de o cruzime fără precedent".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Decizia de azi (...) duce represiunea împotriva martorilor lui Iehova la un nou nivel. O astfel de cruzime nu are nicio justificare", a declarat un purtător de cuvânt al sectei neoprotestante. "Rusia modernă, ca nivel de persecuţie religioasă nemotivată, se apropie de Uniunea Sovietică", a adăugat un purtător de cuvânt al acestei secte, Iaroslav Sivulski, citat într-un comunicat.
Martorii lui Iehova susţin că până acum au fost condamnaţi în Rusia 71 de coreligionari ai lor, dintre care nouă se află în prezent în închisori. Secta a fost interzisă în 2017, fiind considerată "extremistă" de ministerul rus al justiţiei.
AFP apreciază că eticheta oficială de extremism este vagă şi se poate aplica atât unor organizaţii teroriste, cât şi unor culte religioase sau grupări de opoziţie. Biserica Ortodoxă Rusă, apropiată de Kremlin, se opune Martorilor lui Iehova, iar autorităţile ruse promovează o politică de identitate naţională, conservatoare într-o anumită măsură, cu rădăcini în ortodoxie, afirmă agenţia. Biserica urmăreşte foarte atent prozelitismul altor culte creştine.