Natiunile Unite confirma utilizarea armelor chimice in Siria. "Este o crima de de razboi"
Natiunile Unite au confirmat, "fara echivoc si in mod obiectiv", ca in Siria au fost utilizate arme chimice pe 21 august. Casa Alba considera ca regimul Bashar al-Assad este responsabil de acest atac.
Update 21:15:
Raportul Natiunilor Unite privind utilizarea armamentului chimic in Siria demonstreaza responsabilitatea regimului Bashar al-Assad, afirma Casa Alba, citata de AFP.
"Informatiile din acest raport, care arata ca gazul sarin a fost lansat cu rachete sol-sol, detinute doar de catre regim, demonstreaza clar cine este responsabil de acest atac", a reactionat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Presedintiei Statelor Unite.
ora 20:12
Potrivit raportului ONU, in atacul din 21 august a fost folosit gaz sarin, insa nu se stie de catre cine.
"Este o crima de razboi", a reactionat secretarul general ONU, Ban Ki-moon.
Comisia Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anuntat luni ca ancheteaza 14 presupuse cazuri de atacuri cu arme chimice produse in Siria in ultimii doi ani. In precedentul raport, Comisia de ancheta anuntase doar patru presupuse atacuri cu arme chimice comise in Siria.
Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international si de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale care ar urma sa fie distruse, sub supravegherea Natiunilor Unite, pâna la jumatatea anului 2014.
Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 100.000 de morti.
ora 16:30
Comisia Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anuntat luni ca ancheteaza 14 presupuse cazuri de atacuri cu arme chimice produse in Siria in ultimii doi ani, informeaza AFP.
"Anchetam 14 presupuse cazuri de utilizare a armelor chimice, dar nu am stabilit cine este responsabil", de aceste crime, declara presedintele Comisiei ONU pentru Drepturile Omului, Paulo Pinheiro.
“Am vizionat inregistrari, avem expertize ale specialistilor militari", a adaugat oficialul ONU.
In precedentul raport, Comisia de ancheta anuntase doar patru presupuse atacuri cu arme chimice comise in Siria.
Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international si de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale care ar urma sa fie distruse, sub supravegherea Natiunilor Unite, pana la jumatatea anului 2014.
Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 100.000 de morti.