Noul presedinte din Iran vrea sa intermedieze negocieri intre Bashar al-Assad si rebelii din Siria

×
Codul embed a fost copiat

Noul presedinte iranian Hassan Rohani s-a declarat joi "pregatit sa (...) faciliteze dialogul" in Siria intre regimul presedintelui Bashar al-Assad si opozitie, relateaza AFP.

Cronologia evenimentelor, 20 septembrie 2013:

"Guvernul meu este pregatit sa ajute la facilitarea dialogului intre guvernul sirian si opozitie", afirma presedintele Rohani intr-un articol publicat joi pe site-ul de Internet al cotidianului american Washington Post.

Presedintele iranian, care a multiplicat in ultimele zile declaratiile conciliatoare la adresa Statelor Unite si a comunitatii internationale, afirma ca vrea sa urmeze o politica de "intalniri constructive".

Liderul iranian, care a cerut sa se intalneasca cu presedintele francez Francois Hollande in cursul Adunarii Generale a ONU saptamana viitoare, apreciaza ca omologii sai trebuie sa "profite de ocazia" recentei sale alegeri la conducerea Iranului.

Citește și
Musulmani
Washington Post: Schema simpla prin care se poate explica situatia critica din Orientul Mijlociu

In opinia lui Rohani, o "abordare constructiva a diplomatiei nu inseamna renuntarea la pretentile fiecaruia".

"Asta inseamna intalniri cu omologii, pe picior de egalitate si in respect reciproc, pentru a raspunde preocuparilor impartasite si a atinge obiective comune", a scris el.

Propunerea presedintelui iranian risca sa fie primita cu prudenta de Statele Unite, care au acuzat de mai multe ori Teheranul ca sustine financiar, cu arme si soldati regimul sirian. Washingtonul si Teheranul nu intretin relatii diplomatice de aproape 35 de ani si se infrunta, intre altele, in dosarul nuclear iranian.

Francois Hollande sustine livrarea de armament catre Armata de liberare a Siriei

Presedintele francez Francois Hollande a asigurat joi la Bamako ca Franta va livra arme Armatei de liberare a Siriei (ASL) insa "intr-un cadrul controlat" si "alaturi de mai multe state", relateaza AFP.

Exprimandu-se in cadrul unei conferinte de presa la Bamako, Hollande a declarat: "rusii livreaza regulat (arme regimului) insa noi o vom face intr-un cadrul mai extins alaturi de mai multe state si intr-un cadru care poate fi controlat deoarece nu putem accepta ca arme sa mearga catre jihadisti" si nu catre "ASL".

"Am spus mereu ca vrem sa controlam furnizarea de arme daca o vom face, pentru ca acestea sa mearga la ASL", a mai declarat presedintele francez.

Cronologia evenimentelor, 19 septembrie:

Presedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat ca tara sa nu este "in razboi civil", ci este atacata de "zeci de mii de jihadisti", majoritatea Al-Qaida, intr-un interviu pentru postul de televiziune american FoxNews difuzat miercuri seata, relateaza AFP.

Assad, al carui interviu a fost realizat marti la Damasc, s-a adresat printre altele indirect omologului sau american Barack Obama cerandu-i sa "asculte bunul simt al poporului (sau)".

In acest interviu extins realizat de doi jurnalisti americani ai FoxNews, presedintele sirian a asigurat ca tara sa nu este "in razboi civil". "Avem un razboi, un nou fel de razboi" cu "zeci de mii de jihadisti" de peste 80 de nationalitati diferite.

"Ceea ce va pot spune este ca 80 la suta - unii zic 90 la suta, nu avem date precise - din acesti teroristi sunt membri ai Al-Qaida si ai ramurilor sale" a declarat seful statului, care a vorbit in engleza.

Conform acestuia, de la declansarea conflictului in urma cu doi ani si jumatate "zeci de mii de sirieni" si 15.000 de soldati guvernamentali au fost ucisi, majoritatea in "atacuri teroriste, asasinate si atentate sinucigase".

Acesta a mai afirmat ca atacul cu arme chimice de la 21 august a fost realizat de rebeli si nu de fortele sale armate.

Un grup de combatanti Al-Qaida a cucerit un oras din nordul Siriei

Un grup de combatanti Al-Qaida a capturat miercuri orasul sirian Azaz, in apropiere de frontiera turca, dupa lupte violente impotriva rebelilor, au declarat militanti pentru AFP. "Statul islamic in Irak si Levant (EIIL) a preluat controlul total asupra Azaz. Acesta detine intrarile in oras", a explicat Abou Ahmad, un militant prezent in Azaz.

Un alt militant, care locuieste la Azaz, a confirmat aceasta informatie. "EIIL controleaza complet (orasul). Acestia opresc oamenii in casele lor si controleaza toate punctele de control", a declarat el pe internet pentru AFP, aflat sub anonimat.

Confruntarile continua in jurul Azaz.

Abou Ahmad a declarat ca dupa ce au cucerit orasul, luptatorii EIIL se indreapta catre punctul de trecere cu Turcia de la Bab al-Salameh, care este controlat de mai multe luni de rebeli.

Semn al complexitatii conflictului in Siria, in anumite regiuni s-au intensificat luptele intre EIIL si rebelii non-jihadisti in ultimele saptamani, in timp ce in alte zone acestia lupta impreuna impotriva trupelor regimului.

Rusia va oferi Natiunilor Unite probe ca atacul chimic din Siria ar fi fost comis de insurgenti

Rusia va oferi Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite probe care ar demonstra ca atacul chimic din 21 august este o "provocare" a rebelilor sirieni, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP. "Avem suficiente probe ca opozitia recurge frecvent la provocari pentru a atrage o interventie militara in Siria. Le vom prezenta Consiliului de Securitate ONU", a declarat Lavrov.

"Este vorba de probe care demonstreaza caracterul provocator al atacului chimic din 21 august", a subliniat Lavrov.

"De asemenea, avem informatii conform carora au existat mai multe incidente similare celui de la Al-Ghouta", din 21 august, a precizat seful diplomatiei ruse.

Pentagonul mentine mijloacele militare in Mediterana pentru un eventual atac contra Siriei

Mijloacele militare americane in estul Marii Mediterane raman mobilizate pentru o eventuala interventie in Siria in cazul esecului diplomatiei, avertizeaza secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, citat de AFP. "Este evident ca amenintarea cu o interventie militara americana a condus la acest proces diplomatic. Trebuie sa mentinem optiunea militara", a avertizat Hagel, precizand ca mijloacele militare americane vor ramane in largul coastelor siriene.

"Suntem pregatiti sa avem orice optiune pe care presedintele Barack Obama ar dori sa o utilizeze", a adaugat Hagel.

Statele Unite au patru distrugatoare in Marea Mediterana, navele militare fiind echipate cu rachete Tomahawk.

Chuck Hagel si seful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, au anuntat ca Administratia Obama analizeaza posibilitatea de a acorda Pentagonului misiunea inarmarii insurgentilor sirieni, ceea ce ar conduce la cresterea volului de armament trimis in Siria. in momentul de fata, aceasta misiunea revine CIA.

Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international si de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale care ar urma sa fie distruse, sub supravegherea Natiunilor Unite, pana la jumatatea anului 2014.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 100.000 de morti.

Cronologia evenimentelor, 16 septembrie:

ora 14:36 Secretarul american de stat John Kerry a declarat, luni, ca SUA si Rusia sunt perfect capabile sa elimine arsenalul chimic al Siriei.

Oficialul a precizat ca daca Bashar al-Assad nu se va supune intelegii de plasare a armelor chimice sub control international, atunci SUA va interveni in forta.

"Amenintarea de atac in forta este reala, nu putem accepta cuvinte goale in ceea ce priveste chestiuni internationale", a spus Kerry.

ora 12:27: Pentagonul insista ca nu va trimite soldati americani in Siria si ca punerea sub control international a arsenalului chimic sirian cade in sarcina Damascului, potrivit The Hill.

"Presedintele Bashar al-Assad datoreaza macar atat comunitatii internationale", a explicat un oficial al Pentagonului.

Cronologia evenimentelor, 15 septembrie:

ora 14:51 Regimul Bashar al-Assad a salutat acordul privind plasarea armelor chimice sub control international, considerand ca acest lucru reprezinta o victorie a Siriei.

"Salutam acest acord. Pe de o parte, ii ajuta pe sirieni sa iasa din criza, pe de alta, a permis evitarea unui razboi impotriva Siriei desfiintand argumentele celor care voiau sa il declanseze", a spus ministrul sirian al Reconcilierii, Ali Haidar.

Acesta a tinut sa multumeasca Rusiei pentru solutia gasita si pentru evitarea unei lovituri militare impotriva Siriei.

"Este o victorie a Siriei obtinuta gratie prietenilor nostri rusi", a mai spus ministrul.

Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international si de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale care ar urma sa fie distruse, sub supravegherea Natiunilor Unite, pana la jumatatea anului 2014.

Cronologia evenimentelor, 14 septembrie:

ora 15:33 "Exista probabil 45 de locatii asociate programului sirian de arme chimice", precizeaza oficialul american, sub protectia anonimatului.

"Rusia si Statele Unite estimeaza cantitatea de arme chimice la aproximativ 1.000 de tone", adauga oficialul citat. Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international si de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale care ar urma sa fie distruse, sub supravegherea Natiunilor Unite, pana la jumatatea anului 2014.

ora 13.20: Statele Unite si Rusia sunt de acord cu adoptarea unei rezolutii ONU care sa prevada recurgerea la forta daca Siria nu va respecta planul de predare a armelor chimice, afirma secretarul de Stat american, John Kerry, citat de AFP.

"Statele Unite si Rusia sunt de acord cu o rezolutie a Natiunilor Unite care va face referire la Capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forta", a declarat John Kerry dupa intrevederea pe care a avut-o la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Nu va exista spatiu de manevra, ci doar pentru aplicarea in totalitate a planului de catre regimul Bashar al-Assad", a spus Kerry.

"Intalnirea cu secretarul de Stat american, John Kerry, a fost excelenta", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

ora 13.00 Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale.

Statele Unite si alte tari occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul sustinand ca incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morti.

Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat ca intentioneaza sa plaseze sub control international arsenalul chimic sirian. Siria a anuntat intentia de a semna Conventia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internationala, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control international si distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuala interventie militara occidentala.

ora 08.00 Oficiali americani de rang inalt au anuntat vineri seara ca Siria are la dispozitie doua-trei saptamani pentru a se conforma solicitarilor internationale. "Solicitarea Statelor Unite de plasare in termen de doua sau trei saptamani a arsenalului chimic sirian sub control international pur si simplu nu este profesionista", a reactionat Aleksei Puskov, presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului rus.

"In Siria, exista cel putin 42 de locatii unde sunt depozitate aceste arme, iar unele se afla in zone de lupta", afirma oficialul rus.

Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat joi ca intentioneaza sa plaseze sub control international arsenalul chimic sirian, conform unui interviu acordat unui post de televiziune rus. Siria anuntase de marti ca este pregatita sa prezinte arsenalul chimic comunitatii internationale si sa inceteze fabricarea acestui tip de armament, fara insa a vorbi de distrugerea armamentului neconventional.

Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internationala, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control international si distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuala interventie militara occidentala.

Marea Britanie, Franta si Statele Unite intentioneaza sa prezinte in Consiliul de Securitate al ONU o rezolutie pe tema situatiei din Siria, in contextul planului rus privind arsenalul chimic sirian. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.

Cronologia evenimentelor, 13 septembrie

ora 21:11 Jurnalistii de la Wall Street Journal sustin ca Bashar al-Assad ar incerca sa ascunda stocurile de arme chimice, pentru a ingreuna depistarea lor.

Serviciile de spionaj americane si israeliene cunosc, in mare, localizarea depozitelor de armament chimic sirian, insa dispersarea acestora risca sa complice demersul de plasare sub control international.

Potrivit surselor citate, Unitatea 450 - apartinand Centrului sirian pentru cercetari militare - a inceput sa mute stocurile de armament chimic de cateva luni, dar manevrele au fost intensificate de circa o saptamana.

ora 19:11 Un distrugator rus, care se afla in Marea Neagra, a traversat stramtoarea Bosfor si se indreapta spre Marea Mediterana, potrivit Mediafax.

Distrugatorul-lansator de rachete de tip Smetlivii a trecut prin stramtoarea care traverseaza metropola turca Istanbul, fiind insotit de o nava a Pazei de Coasta a Turciei.

Rusia avea deja trei nave de razboi in Marea Mediterana, in apropiere de Siria.

Conform unei surse din armata rusa, prezenta navelor moscovite in regiune ar permite Rusiei sa reactioneze la orice evolutie a tensiunilor din Siria.

Cronologia evenimentelor, 12 septembrie

ora 15:52 Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat ca intentioneaza sa plaseze sub control international arsenalul chimic sirian, conform unui interviu acordat unui post de televiziune rus, informeaza AFP.

ora 11:10 Navele de razboi americane din Mediterana sunt pregatite pentru un "atac puternic" impotriva regimului sirian daca presedintele Barack Obama da ordin in acest sens, a declarat miercuri un oficial civil din cadrul US Navy, relateaza AFP.  Citeste mai multe aici!

ora 07:30 Statele Unite au inceput sa livreze arme si echipamente tehnice rebelilor sirieni, scrie ziarul The Washington Post (WP) in editia de miercuri, relateaza AFP.

Citand surse americane si siriene, cotidianul american scrie ca CIA a inceput sa livreze incarcaturi cu "ajutor material letal" in ultimele 15 zile.

Ziarul adauga, pe site, ca Departamentul de Stat a trimis vehicule si alte materiale, inclusiv echipamente de comunicatii sofisticate si kituri medicale de lupta.

CIA, contactata de AFP, a declarat ca nu are de facut vreun comentariu cu privire la informatiile publicate de Washington Post.

Incarcaturile de armament care, potrivit cotidianului, se limiteaza la arme usoare si munitie, sosesc intr-un moment crucial in confruntarea sangeroasa dintre rebeli si Guvernul lui Bashar al-Assad.

The Washington Post citeaza oficiali americani care afirma ca scopul asistentei materiale este sa ajute la consolidarea coeziunii grupurilor armatei siriene de opozitie.

ora 07:00  "Exista toate motivele sa credem ca (gazul toxic) a fost folosit nu de catre armata siriana, ci de catre fortele opozitiei, pentru a provoca o interventie a puternicilor lor sustinatori straini, care s-ar plasa de aceeasi parte cu fundamentalistii", scrie presedintele rus intr-un articol publicat de cotidianul american, difuzat miercuri seara.

Presedintele rus avertizeaza impotriva utilizarii fortei care, in afara legitimitatii apararii sau unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, "este inacceptabila (...) si va constitui un act de agresiune", dupa ce Washingtonul a amanat un ptoiect de a efectua actiuni militare impotriva Damascului pentru a examina o initiativa rusa de plasare sub controlinternational iar ulterior o distrugere a arsenalului chimic sirian.

Actiuni impotriva Siriei ar putea sa declanseze un "nou val de terorism, (sa submineze) eforturile multilaterale privind rezolvarea problemei nucleare iraniene si conflictul israeliano-palestinian si sa destabilizeze si mai mult Orientul Mijlociu si Africa de Nord", mai scrie conducatorul rus.
Putin indeamna Statele Unite sa "profite de ocazia (oferita de) vointa" Siriei de a destructura arsenalul chimic sirian, asa cum este propusa de Moscova

"Statele Unite, Rusia si toti membrii comunitatii internationale trebuie sa profite de ocazia (oferita de) vointa Guvernului sirian de a-si plasa arsenalul chimic sub control international pentru ca ulterior sa fie distrus", afirma Putin, care saluta o relatie de "incredere in crestere" intre el si presedintele american Barack Obama.

"Primesc favorabil interesul presedintelui (american) de a continua dialogul cu Rusia asupra Siriei", adauga el.

Secretarul de Stat american John Kerry urmeaza sa se intalneasca joi la Geneva cu seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov timp de doua zile, pentru discutii considerate cruciale despre acest plan rusesc de destructurare a armelor chimice siriene.
Presedintele Barack Obama a anuntat marti ca vrea sa dea o sansa diplomatiei si a amanat proiectul unor atacuri punitive impotriva Siriei.

Cronologia evenimentelor, 11 septembrie

ora 07:40 Secretarul de Stat american John Kerry l-a indemnat marti pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa "profite cu adevarat de opoztrunitatea de a incerca sa faca pace" in tara, relateaza AFP.

Exprimandu-se imediat dupa anuntul potrivit caruia Siria este pregatita sa semneze Conventia Internationala de Interzicere a Armelor Chimice (OIAC), Kerry si-a exprimat speranta ca regimul de la Damasc isi va tine cuvantul si ca "va ajuta (Statele Unite), in zilele urmatoare, sa lucreze impreuna cu Rusia pentru a gasi mijlocul de a plasa armele chimice (siriene) sub control international".
 

ora 07:30 Administratia americana a dat asigurari marti ca nu a fost antrenata accidental pe o cale care poate ca ii va permite sa nu efectueze actiuni militare in Siria, afirmand ca studiaza de mai multe luni propunerea rusa de plasare a armamentului chimic sirian sub control international, relateaza AFP.

Oficiali americani au parut ca au fost luati din scurt, luni dimineata, cand secretarul de Stat John Kerry a evocat, intr-o conferinta de presa la Londra, ideea potrivit careia atacurile militare ar putea fi evitate in Siria daca regimul isi plaseaza arsenalul chimic sub control international, dupa care purtatorul sau de cuvant a catalogat aceasta propunere ca pur "retorica".

Ideea evocata de seful diplomatiei americane nu a trecut neobservata, provocand numeroase comentarii si atragand numeroase sustineri, lucru care i-a determinat pe rusi sa declare ca formuleaza o propunere in acest sens cu sustinerea sirienilor.

Unii comentatori se intreaba daca este vorba despre o gafa a lui Kerry sau despre o manevra deliberata a administratiei Obama menita sa evite un vot potential dificil in Congres vizand obtinerea autorizarii unor atacuri militare impotriva Siriei.
 

ora 07:00 Barack Obama a declarat marti, la Casa Alba, ca doreste sa ofere o sansa diplomatiei in Siria, in contextul in care Damascul a dat asigurari ca este pregatit sa renunte la arsenalul chimic, relateaza AFP. Dupa 48 de ore de eforturi diplomatice intense, care au indepartat perspectiva atacurilor asupra tarii devastate de razboiul civil, presedintele american a apreciat ca propunerea rusa de plasare a armelor chimice siriene sub control international ar constitui un semn "incurajator". Citeste mai multe aici!
 

Cronologia evenimentelor, 10 septembrie:

ora 21:19 Ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, a afirmat, marti seara, ca Damascul este pregatit sa plaseze armele chimice sub control international.

"Suntem pregatiti sa anuntam unde se afla armele chimice, sa incetam productia armelor chimice si sa prezentam aceste depozite reprezentantilor Rusiei, ai altor tari si ai Natiunilor Unite.

Suntem favorabili initiativei ruse de plasare sub control international a armelor chimice", a spus oficialul sirian.

Marea Britanie, Franta si Statele Unite vor prezenta in Consiliul de Securitate al ONU, o rezolutie pe tema situatiei din Siria, dupa propunerea rusa privind arsenalul chimic sirian.

ora 19:15 SUA, Franta si Marea Britanie au acceptat sa analizeze propunerea Rusiei, ca Siria sa cedeze controlul asupra armamentului chimic, potrivit unui oficial de la Casa Alba, relateaza Mediafax.

Decizia a fost luata in urma unei discutii intre Barack Obama, Francois Hollande si David Cameron.

"Eforturile vor începe marţi la Naţiunile Unite", a precizat oficialul american.

ora 16:16 Presedintele Barack Obama s-a aratat dispus sa renunte la lovitura militara planificata impotriva Siriei, in cazul in care Bashar al-Assad va preda controlul asupra arsenalului de arme chimice, potrivit Fox News.

"Cred ca trebuie sa epuizam toate posibilitatile diplomatice, insa este important sa mentinem presiunea. Problema nu se pune doar de incredere, trebuie sa si verificam", a spus Obama, privind posibilitatea ca Siria sa isi cedeze armamentul chimic.

 ora 14:00 "Am avut o sedinta de negocieri fructuoase cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov (...), si, deja in cursul serii, ne-am exprimat acordul cu privire la initiativa rusa", a declarat Mouallem, potrivit agentiilor ruse.

Rusia lucreaza impreuna cu regimul de la Damasc la elaborarea unui "plan concret" vizand plasarea arsenalului chimic al Siriei sub control international, a declarat marti seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, relateaza AFP.

"Partea rusa lucreaza in prezent la elaborarea unui plan realizabil, precis, concret in vederea caruia sunt in curs contacte, in acest moment, cu partea siriana", a declarat Lavrov intr-o conferinta de presa cu omologul sau libian Mohamed Abdelaziz.

"Intentionam sa propunem acest plan cat mai curand posibil si suntem pregatiti sa lucram la el impreuna cu secretarul general al ONU, membrii Consiliului de Securitate al ONU, Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice", a adaugat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a anuntat luni ca le-a propus sirienilor sa-si plaseze arsenalul chimic sub control international, pentru a evita eventualele atacuri americane impotriva regimului de la Damasc, acuzat de catre americani ca este responsabil de presupusul atac chimic din 21 august, in apropierea capitalei siriene.

Lavrov si-a exprimat marti multumirea fata de "reactiile in mare masura pozitive" ale altor state "fata de propunerea" rusa.

"Propunerea de a plasa arsenalul sirian sub control international nu este o initiativa in totalitatea rusa", a adaugat el. "Ea rezulta din contactele pe care le-am avut cu colegii nostri americani, declaratiile de ieri ale lui John Kerry (seful diplomatiei americane), care a oferit posibilitatea de a evita aceste atacuri, daca problema poate fi solutionata", a subliniat Lavrov.

Statele Unite privesc cu suspiciune aceste evolutii, iar Obama este convins ca doar amenintarea unui atac a convins regimul sirian sa accepte sa discute propunerea.

La numai cateva ore dupa ce seful diplomatiei americane spunea ca Bashar al-Assad poate evita un atac american, daca renunta la armele chimice, Rusia a anuntat ca va incerca sa-si convinga aliatul sa o faca. "Daca predarea controlului asupra armelor chimice comunitatii internationale va evita interventiile militare, vom incepe imediat sa colaboram cu guvernul de la Damasc pentru a duce la bun sfarsit acest plan", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

La Washington, propunerea a fost primita cu prudenta, dar si cu un dram de speranta.

Siria are peste 1000 de tone de armament chimic, potrivit estimarilor serviciilor secrete franceze, iar neutralizarea acestuia in mijlocul unui razboi civil n-ar fi deloc usoara. Oricum, Obama a anuntat ca vrea in continuare acordul Congresului pentru o eventuala interventie, ca sa mentina presiunea asupra regimului sirian.

Intre timp, Bashar al-Assad a amenintat din nou ca Siria nu va sta cu mainile in san, daca este atacata. Propriile rude il descriu pe Assad drept un lider slab, dominat de aparatul de stat mostenit de la tatal sau.

Pe de alta parte, un belgian, care a fost tinut ostatic in Siria aproape cinci luni, a declarat ca a auzit vorbind doi lideri ai rebelilor despre atacul cu arme chimice pe care el l-ar fi comis. Colegul sau de suferinta, un jurnalist italian, nu i-a sustinut insa afirmatiile.

Cronologia evenimentelor, 9 septembrie:

Miscarea siita libaneza Hezbollah, principalul aliat al regimului de la Damasc, a respins cu forta amenintarile cu atacuri militare impotriva Siriei, acuzandu-i pe autorii acestor amenintari, in special pe Statele Unite, ca se livreaza unui "terorism".

Intr-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni a blocului sau parlamentar, Hezbollah, o miscare angajata militar in conflictul din Siria alaturi de armata siriana, a avertizat ca, daca Occidentul va trece la actiune, "acest lucru va ameninta pacea in regiune si in lume".

Aceasta este prima reactie a Hezbollahului la amenintarile cu o interventie militara in Siria, partidul siit fiind unul dintre cei mai apropiati aliati, alaturi de Iran, ai regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Eventualitatea unor atacuri, vrute de catre Statele Unite si Franta ca pedeapsa pentru regimul de la Damasc, acuzat de o presupusa folosire a armelor chimice impotriva civililor, prinde contur odata cu un prim vot favorabil al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului american.

Hezbollahul afirma ca obiectivul acestor amenintari este de a "sustine din nou Israelul si de a consolida dominatia colonialista occidentala asupra regiunii".

"Implicarea administratiei americane in agresiunea directa impotriva Siriei ii intareste Hezbollahului convingerea ca aceasta criza care afecteaza tara mai mult de doi ani face parte dintr-un complot strategic, al carui obiectiv este sa plaseze regiunea sub control din strainatate", adauga acest partid siit in comunicat.

UPDATE:

ora 22:13 Secretarul american de stat Hillary Clinton a spus, luni seara, ca renuntarea la armamentul chimic ar fi o etapa importanta pentru Siria.

"Dacă regimul de la Damasc plasează imediat stocurile de arme chimice sub control internaţional, aşa cum secretarul de Stat John Kerry a discutat cu Rusia, aceasta ar fi o etapă importantă. Dar nu poate fi un nou pretext pentru amânare sau obstrucţionare", a spus Clinton.

Totodata, consilierul prezidential Ben Rhodes a spus ca Statele Unite sunt pregătite să discute cu Rusia pentru a determina dacă propunerea de plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional este credibilă.

ora 21:25 Liderul sirian a vorbit, luni, in cadrul unui interviu, despre razboiul civil din tara sa si despre perceptia de dictator care planeaza asupra sa.

"Eu trebuie sa fiu speranta sirienilor, nu a americanilor. Cand un doctor taie piciorul pacientului pentru a preveni cangrena, nu-l numesti macelar", a spus al-Assad.

ora 19:53 Regimul Bashar al-Assad a salutat propunerea Rusiei privind plasarea sub control internaţional a arsenalului chimic sirian, potrivit Mediafax.

"Ministrul Lavrov a propus o iniţiativă legată de armele chimice. Siria salută iniţiativa rusă, fondată pe preocupările liderilor ruşi referitoare la vieţile cetăţenilor noştri şi la securitatea ţării", a declarat ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem.

ora 18:00 Rusia indeamna regimul Bashar al-Assad sa plaseze sub control international armamentul chimic si sa il distruga, in contextul acuzatiilor privind comiterea unui atac chimic pe 21 august, la periferia Damascului, relateaza AFP.

Cronologia evenimentelor, joi, 5 septembrie 2013:

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat joi ca vrea sa fie sesizata Curtea Penala Internationala (CPI) in legatura cu atacul cu gaze chimice in Siria, relateaza AFP. "Am exercitat din nou presiuni in cursul discutiilor, pentru ca membrii Consiliului de Securitate al ONU sa dea un madat CPI in vederea deschiderii unei anchete asupra atacului chimic din Siria", a declarat el la summitul G20, la Sankt Petersburg, in Rusia.

"Am lansat deja o asemenea initiativa in ianuarie (...). Situatia s-a agravat pana intr-acolo incat este necesara o noua incercare", a declarat seful diplomatiei germane. "Bineinteles ca folosirea armelor chimice este un fapt intru totul inacceptabil", a subliniat el.

"Vom discuta despre acest lucru si cu omologii mei europeni la Vilnius", in Lituania, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de externe din statele membre UE, vineri si sambata, a conchis el.

Europenii incearca sa profite de summitul G20, aflat sub o tensiune puternica, pentru a incerca sa isi apropie pozitiile pe tema crizei din Siria. Pana in prezent, Franta este izolata in Europa in vointa sa de a interveni militar alaturi de Statele Unite.

Orice actiune a Consiliului de Securitate este necesar sa tina cont de reticentele chinezilor si rusilor, care continua sa sutina regimul lui Bashar al-Assad.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 4 septembrie 2013

Barack Obama ajunge miercuri in Suedia, prima oprire in cadrul unei vizita de trei zile in Europa. Presedintele se va folosi de aceasta ocazie pentru a gasi sprijin printre aliati pentru o eventuala interventie armata in Siria.

Obama paraseste Washingtonul plin de optimism. Marti, a reusit sa obtina sprijinul unor membri importanti ai Congresului. Legislativul american se reuneste saptamana viitoare pentru a decide daca da unda verde unei actiuni militare limitate in Siria.

Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Vom fi mai eficienti, mai puternici daca decidem impreuna sa actionam. Siria nu este Irak sau Afganistan."

Cu promisiunea ca nu va trimite trupe la sol, presedintele a reusit sa obtina sprijinul cheie al principalului sau adversar politic, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner, invitat pentru discutii la Casa Alba.

John Boehner, presedintele Camerei Reprezentantilor: "Voi sustine solicitarea presedintelui vizand o actiune militara. Cred ca si colegii mei ar trebui sa faca acelasi lucru."

Aceasta victorie nu ii garanteaza insa castigarea "razboiului" in Congres. Un sondaj realizat de CNN arata ca legislativul este impartit in aceasta problema spinoasa, la fel cum este si opinia publica din Statele Unite. Secretarul de stat John Kerry si secretarul apararii Chuck Hagel au sustinut cauza presedintelui in fata membrilor Comisiei pentru afaceri externe din Senat.

John Kerry, secretarul american de stat: "Nu este momentul sa fim spectatori la masacru, nici tara si nici constiinta noastra nu isi permite costul tacerii."

Audierea a fost intrerupta de un protest paficist: "Nu vrem un nou razboi!"

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon a atras atentie asupra riscurilor unei actiuni militare: "Trebuie sa ne gandim la consecintele pe care orice masura punitiva o va avea asupra efoturilor de a preveni varsari de sange pe viitor si gasirea unei solutii politice la acest conflict."

In paralel cu efoturile politice de la Washington, armata americana si-a intarit prezenta in Marea Rosie. Nici fortele siriene nu au stat degeaba. Armata si-a continuat pregatirea in eventualitatea unui atac american si a inregistrat o noua victorie impotriva rebelilor, preluand controlul unui oras cheie din nord-estul tarii.

ora 22:00 Comisia pentru relatii externe a Senatului american a aprobat o rezolutie prin care autorizeaza o interventie a armatei SUA ca urmare a folosirii armelor chimice in Siria.Masura va fi dezbatuta in plenul Senatului saptamana viitoare.

ora 20:00 Regimul sirian nu va ceda in fata amenintarilor atacurilor occidentale, chiar daca ar degenera in "al treilea razboi mondial" si conteaza pe ajutorul aliatilor sai, ca Rusia si Iranul, impotriva axei Paris-Washington, a declarat miercuri Faycal Moqdad, adjunctul ministrului sirian de externe, intr-un interviu in exclusivitate pentru AFP.

El a declarat, se asemenea, ca Damascul a adoptat "toate masurile" pentru a face fata unui eventual atac, in contextul in care Parisul si Washingtonul incearca sa creeze o coalitie cu scopul de a efectua actiuni militare impotriva regimului sirian ca represalii fata de un presupus atac chimic.
"Guvernul sirian nu isi va schimba pozitia, chiar daca are loc un al treilea razboi mondial. Niciun sirian nu poate sacrifica independenta tarii sale", a spus Moqdad.
 

Cronologia evenimentelor, marti, 3 septembrie 2013:

ora 18:41 Presedintele republican al Camerei Reprezentantilor John Boehner a anuntat marti ca va sustine proiectul de rezolutie al lui Barack Obama vizand lansarea unor actiuni militare impotriva Siriei, relateaza AFP.

ora 14:04 Rusia a detectat, marti, lansarea a doua rachete in Marea Mediterana, potrivit RT.

Rusia a detectat lansarea a doua rachete in Marea Mediterana

La putina vreme dupa aparitia acestei informatii, Israelul si-a asumat responsabilitatea pentru incident, explicand ca lansarea facea parte dintr-un exercitiu militar.

Radarele din Siria nu au detectat lansarea rachetelor, potrivit ambasadei Rusiei la Damasc.

Fortele navale americane din zona nu au lansat nicio racheta.

ora 08.15 Italia a avertizat, luni, ca Uniunea Europeana nu are o abordare adecvata pentru problema refugiatilor si ca situatia s-ar putea inrautati in cazul unei interventii internationale in Siria, relateaza AFP. "Ma astept ca problema refugiatilor sa fie agravata de criza siriana", a declarat premierul italian Enrico Letta, dupa ce s-a intalnit cu omologul sau sloven Alenka Bratusek la Bled (nord).

ora 08.00 Numarul refugiatilor sirieni depaseste de acum doua milioane, a anuntat, marti, intr-un comunicat inaltul comisariat ONU pentru refugiati (UNHCR), care aminteste ca in urma cu un an numarul lor era de 230.671 de persoane, relateaza AFP.

In urma cu un an, numarul acestor refugiati in tarile vecine Siriei era de 230.671, iar 1,8 milioane de noi refugiati au ajuns in ultimele 12 luni, subliniaza UNHCR.

"Siria a devenit marea tragedie a acestui secol, o calamitate nedemna cu suferinte si deplasari de populatie fara echivalent in istoria recenta", subliniaza in acest comunicat inaltul comisar ONU pentru refugiati Antonio Gutteres.

ora 07.00 Membri cheie ai administratiei lui Barack Obama vor participa marti la o audiere in Senatul american pentru a apara o interventie militara in Siria, in cadrul intensei campanii de lobby lansata de presedinte la adresa Congresului, relateaza AFP.

Secretarul de Stat John Kerry si secretarul Apararii Chuck Hagel vor depune marturie in fata comisiei de Afaceri externe marti la ora locala 14:30 (21:30, ora Romaniei) in cadrul unei audieri deschise publicului. Conform unui colaborator al Senatului aflat sub anonimat, generalul Martin Dempsey, cel mai inalt grad american, va participa de asemenea la audiere.

ora 06.00 Combatantii Hezbollah-ului siit libanez, aliat al regimului de la Damasc, au ocupat pozitii tinute secrete in Liban, in anticiparea unei lovituri eventuale a Statelor Unite impotriva Siriei, au raportat luni martori citati de AFP.

Cotidianul Akhbar, apropiat al regimului sirian si Hezbollah, a afirmat la randul sau luni ca "rezistenta islamica (Hezbollah) a chemat toate cadrele si membri sai sa se alature pozitiilor lor". Localnici, intrebati de AFP, din regiunea Tyr, au declarat ca exista o atmosfera de mobilizare generala in sudul Libanului, chiar daca nimeni nu a vorbit explicit.

Cronologia evenimentelor, luni, 2 septembrie 2013

Presedintele sirian Bashar al-Assad a avertizat, luni, fata de riscul unui "razboi regional" in caz de actiune militara occidentala, in timp ce Washington si Paris sustin necesitatea unui atac asupra regimului sirian acuzat ca a utilizat arme chimice.

Ora 23:00 "Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere iar focul se apropie astazi (...) Toata lumea va pierde controlul situatiei si butoiul cu pulbere va exploda. Haosul si extremismul se vor raspandi. Riscul unui razboi regional exista", a declarat presedintele sirian pentru jurnalul Le Figaro.

In timp ce Parisul este in prima linie alaturi de Washington pentru a conduce o riposta, presedintele Assad a avertizat fata de o "politica ostila poporului sirian".

"Poporul francez nu este inamicul nostru, insa (...) in masura in care politica statului francez este ostila poporului sirian, acest stat va fi inamicul nostru". - a spus Bashar al-Assad.

"Vor exista repercusiuni, negative bineinteles, asupra intereselor Frantei", a amenintat acesta.

Presedintele Francois Hollande s-a declarat saptamana trecuta "determinat" sa atace regimul de la Damasc, acuzat ca a utilizat arme chimice la 21 august, un atac care s-a soldat cu "cel putin 281 de morti" conform Parisului.

In Statele Unite, Barack Obama, care s-a declarat pregatit sambata sa atace regimul sirian insa a solicitat un vot al Congresului, a multiplicat apelurile telefonice catre membri ai Camerei Reprezentantilor si Senatului pentru a incerca sa convinga alesii, care trebuie sa se pronunte dupa 9 septembrie.

Ora 13:20 Reprezentantul Siriei la ONU, Bashar Ja'afari, a cerut, luni, ca Natiunile Unite sa previna orice atac asupra Damascului, dupa ce Barack Obama s-a declarat pentru o lovitura militara.

"Secretarul geneal al ONU ar trebui sa actioneze pentru prevenirea oricarei agresiuni la adresa Siriei si pentru gasirea unei solutii politice pentru rezolvarea crizei.

Statele Unite ar trebui sa-si joace rolul de girant al pacii si, alaturi de Rusia, sa pregateasc conferinta internationala a carei tema este situatia din Siria, ci nu sa foloseasca forta impotriva oricarui stat care se opune politicilor sale", a spus Ja'afari.

Ora 12:52 Portavionul USS Nimitz si alte nave din grupul sau de atac se indreapta catre Marea Rosie, pentru a oferi suport in cazul unui lovituri militare impotriva Siriei, potrivit Reuters.

Grupul de atac contine portavionul nuclear USS Nimitz, patru distrugatoare si un crucisator.

"Este vorba de optiuni, sa se afle in zona in cazul in care va fi nevoie de ele", a afirmat un oficial american.

Ora 11:05 Informatiile prezentate de Statele Unite si aliatii lor privind folosirea armelor chimice de catre regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad la periferia Damascului "nu conving deloc" Rusia, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

"Ni s-au aratat cateva imagini in care nu exista nimic concret: nici harti geografice, nici nume, exista multe incoerente, multe indoieli", a declarat Lavrov in cadrul unei alocutiuni in fata prestigiosului institut de relatii internationale de la Moscova (MGIMO).

"Ceea ce ne-au aratat in trecut si mai recent partenerii nostri americani, precum si cei britanici si francezi, nu ne convinge deloc", a adaugat el. "Si cand cerem mai multe detalii, ei spun ca totul este secret si ca nu ne pot arata", a adaugat Lavrov.

Administratia americana a dat publicitatii, saptamana trecuta, un raport al serviciilor de informatii care enumera un fascicul de elemente ce demonstreaza, potrivit Washingtonului, implicarea oficialilor sirieni in atacul cu arma chimica ce a fost comis la 21 august in apropiere de Damasc.

Duminica, secretarul de Stat american John Kerry a asigurat ca Statele Unite au primit si analizat esantioane care dovedesc folosirea gazului sarin in acest atac, pe care l-a atribuit inca o data regimului de la Damasc.

Ora 8:46 Sirienii din capitala Damasc rad de presedintele Barack Obama, dupa ce acesta a dat inapoi si a cerut aprobarea Congresului pentru o lovitura militara asupra Siriei, potrivit Mediafax.

"Obama este un las, el nu a atacat deoarece stie ca presedintele nostru Bashar este atotputernic", a spus o femeie.

"Ei (iranienii) intentioneaza intr-adevar sa atace Israelul. Iar Obama s-a retras deoarece stie ca in caz de riposta, Israelul va fi ras de pe harta", a spus o alta persoana.

Ora 7:40 Un responsabil iranian aflat in vizita la Damasc, a prevenit duminica Washingtonul ca interesele americane vor fi "amenintate" daca vor lansa un atac asupra regimului sirian, aliat al Teheranului, relateaza AFP.

"Sper ca Statele Unite nu vor realiza o astfel de actine precipitata si irationala, data fiind situatia sensibila din regiune", a afirmat Allaeddine Borujerdi, presedinte al Comisiei de Afaceri externe a parlamentului iranian aflat in vizita de sambata in capitala siriana.

"Problemele securitatii din regiune sunt intim legate, americanii nu pot ameninta statele din zona si sa se astepte ca interesele lor sa nu fie amenintate", a adaugat el in cursul unei conferinte de presa la ambasada iraniana de la Damasc.

"Daca Statele Unite vor comite o prostie, raspunsul nostru va fi decisiv", a prevenit el, fara a face alte precizari, conform traducerii in araba a interpretului sau.

"Noi in Iran vom face fata cu forta oricarei agresiuni si ne vom apara interesele nationale", a adaugat Borujerdi, intrebat de jurnalisti in legatura cu reactia Teheranului in cazul unui atac asupra tintelor siriene.

Acesta facea referire la axa strategica care leaga tara sa de regimul sirian si Hezbollahul libanez, care lupta alaturi de armata siriana contra rebelilor. Mai multi responsabili iranieni politici si militari au lansat avertizari la adresa Washingtonului in cazul unor lovituri impotriva regimului sirian, acuzat ca a ucis civili cu arme chimice.

Conducatorul suprem iranian, Ali Khamenei a declarat ca o interventie militara impotriva Siriei "ar fi un dezastru pentru regiune".

Presedintele american Barack Obama a cerut sambata seara Congresului autorizatia de a ataca regimul sirian si a amanat perspectiva unei interventii care parea iminenta.

Ora 7:00 Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, adeptul unei interventii de mare amploare in Siria, a apreciat ca o actiune militara limitata ar agrava dificultatile cu care se confrunta tara, relateaza AFP.

"Vreau sa amintesc aici ca masurile temporare nu sunt suficiente, nu vor fi suficiente niciodata in Siria", a declarat Erdogan in cadrul unui miting la Istanbul.

"Atacarea unor obiective locale nu numai ca nu ne apropie de o solutie, ci face conditiile si mai dificile in Siria", a continuat el, subliniind ca presedintele sirian Bashar al-Assad ar trebui "sa paraseasca imediat functiile si sa plece intr-o tara ca va consimti sa il primeasca".

Premierul turc a afirmat deja vineri ca tara sa nu se poate multumi cu o actiune limitata, apreciind ca obiectivul unei interventii internationale "trebuie sa constranga regimul sa abandoneze" puterea.

Secretarul de Stat american John Kerry a oferit asigurari duminica asupra faptului ca Statele Unite au primit si analizat esantioane care dovedesc utilizarea gazului sarin in atacul chimic de la 21 august atribuit de catre Washington regimului al-Assad.

"Esantioane de par si sange s-au dovedit pozitive pentru urme de gaz sarin", a declarat pentru NBC News secretarul de Stat.

El a evocat "o evolutie foarte importanta despre care am aflat in ultimele 24 de ore, gratie unor esantioane (provenind) de la primele (persoane) salvate in estul Damascului, furnizate Statelor Unite si care au fost testate".

PROTV News a transmis LIVE de la Casa Alba declaratia de presa a presedintelui SUA, Barack Obama, despre situatia din Siria. Liderul american a anuntat ca Statele Unite ar trebui sa intervina militar impotriva regimului lui Bashar al-Assad. Cu toate acestea, a mai spus Barack Obama, inainte de acest pas important va fi cerut un punct de vedere din partea Congresului SUA.

Casa Alba a dat publicitatii, vineri, un raport al serviciilor de informatii americane care conchide ca regimul sirian al lui Bashar al-Assad este responsabil de atacul cu arme chimice din 21 august, dintr-o suburbie a Damascului.

Obama a mentionat ca el, in calitate de sef al statului, are autoritatea de a da ordin de atac asupra Siriei, ca raspuns pentru atacul chimic din 21 august, insa este de parere ca este important pentru tara ca aceasta decizie sa apartina poporului.

Aproximativ 100 de membri ai comunitatii siriene au protestat la Bucuresti fata de o eventuala interventie armata in Siria. Sustinand ca oricine va ataca Siria este de partea teroristilor, protestatarii au semnat o petitie pe care o vor depune la Cotroceni. Ei cer Romaniei sa nu le atace tara.

Premierul Victor Ponta si-a exprimat vineri opinia ca Romania ar trebui sa fie de partea aliatilor, insa o decizie finala va trebui luata in CSAT si apoi supusa votului Parlamentului.

Protestul a inceput la Arcul de Triumf si s-a incheiat dupa un mars pana la piata Charles de Gaulle. Nu au fost inregistrate incidente.

Cronologia evenimentelor, 1 septembrie 2013

ora 12:33 Sirienii de pe teritoriul Statelor Unite vor fi monitorizati mai atent de FBI, in contextul in care o eventuala lovitura militara impotriva Damascului ar putea duce la atacuri teroriste pe pamant american.

ora 12:11 Presedintele Statelor Unite Barack Obama l-a sunat sambata pe omologul sau francez, inainte sa isi anunte decizia in dosarul sirian, au anuntat Casa Alba si o sursa din anturajul lui François Hollande, relateaza AFP.

Obama a declarat sambata ca a luat decizia de principiu sa efectueze atacuri impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, pentru ca a comis un atac cu arme chimice, dar si ca va cere Congresului sa dea unda verde unei asemenea operatiuni, amanand pe termen scurt perspectiva unei interventii americane, fata de care Hollande si-a exprimat sustinerea.

Potrivit Casei Albe, "cei doi lideri au ajuns la un acord asupra faptului ca membrii comunitatii internationale ar trebui sa transmita un mesaj hotarat regimului al-Assad si celor care se vor gandi sa utilizeze arme chimice, pentru a le spune ca aceste crime sunt inacceptabile si ca cei care incalca regulile internationale vor trebui sa dea socoteala".

Aceeasi sursa a adaugat ca Obama "a multumit Frantei pentru angajamentul sau in numele principiilor", in dosarul sirian.

La randul sau, o sursa din anturajul presedintelui francez a anuntat ca, in cursul convorbirii, Obama si Hollande si-au reafirmat "hotararea" de a actiona impotriva regimului de la Damasc.

"In cursul acestei convorbiri, Barack Obama l-a informat pe presedintele Hollande in legatura cu decizia sa de a sesiza Congresul american, reafirmandu-si hotararea de a actiona" imporiva regimului lui Bashar al-Assad, in urma atacului chimic de la 21 august, potrivit aceleiasi surse.

Aceeasi hotarare este impartasita de catre seful statului francez, care a convocat imediat dupa aceea un Consiliu restrans de Aparare, a adaugat sursa. Franta a fost propulsata in pozitia de principal aliat al Statelor Unite in dosarul sirian, dupa retragerea Marii Britanii, unde Parlamentul a votat saptamana aceasta impotriva unei interventii armate.

Un oficial american a subliniat sambata, anterior, sub protectia anonimatului, ca optiunea lui Obama de a solicita aprobarea Congresului i-ar permite totodata presedintelui sa incerce sa extinda o coalitie internationala impotriva regimului lui Bashar al-Assad si ca va depune eforturi in acest sens in timpul summitului G20 prevazut joi si vineri la Sankt Petersburg, in Rusia.

ora 11:40 Casa Alba a cerut sambata in mod oficial Congresului autorizarea de a efectua atacuri militare in Siria, cu scopul de a permite presedintelui Barack Obama sa "opreasca" si sa "previna" atacuri cu arme chimice, relateaza AFP.

In proiectul de rezolutie, trimis congresmenilor la cateva ore dupa declaratia presedintelui cu privire la criza din Siria, se arata ca sustinerea Congresului "va transmite un semnal clar despre atitudinea hotarata a Americii" in aceasta problema.

"Presedintele este autorizat sa utilizeze fortele armate ale Statelor Unite cum considera el necesar si potrivit in legatura cu folosirea armelor chimice sau altor arme de distrugere in masa in conflictul din Siria", se arata in document, in care sunt precizate doua scopuri: - "impiedicarea sau descurajarea folosirii sau proliferarea (inclusiv transferul catre grupari teroriste sau alti actori statali sau nonstatali), in interiorul, catre sau din Siria a oricarei arme de distrugere in masa, inclusiv chimica sau biologica"; - "protejarea Statelor Unite, aliatilor si partenerilor sai impotriva amenintarii pe care o constituie aceste arme".

Obiectivul este de a "descuraja, opri, impiedica si preveni posibilitatea unor viitoare folosiri ale unor arme chimice sau altor arme de distrugere in masa", se precizeaza in text.

Documentul urmeaza sa fie examinat de fiecare dintre cele doua Camere ale Congresului, care urmeaza sa isi reia activitatea intr-o sedinta plenara pe 9 septembrie.

ora 7:21 Dezbaterea din Congres privind o eventuala interventie militara americana in Siria, solicitata de Barack Obama, va incepe luni, 9 septembrie, au anuntat sambata responsabili americani ai Camerei Reprezentantilor, citati de AFP.

"Conform Constitutiei, responsabilitatea de a declara razboi revine Congresului. Suntem multumiti ca presedintele a cerut autorizatia pentru o interventie militara in Siria, ca raspuns la problemele grave si substantiale pe care aceasta le ridica", au declarat John Boehner, presedintele Camerei, si ceilalti lideri republicani intr-un comuicat.

"Consultandu-ne cu presedintele, ne asteptam ca incepand cu 9 septembrie Camera sa examineze aceasta masura". Congresul, aflat in prezent in vacanta de vara, se va intoarce la Washingotn luni, 9 septembrie, iar liderii Camerei nu au sustinut revenirea parlamentarilor mai devreme.

Alesii se intorc de obicei din circumscriptiile lor luni dupa-amiaza. "Aceasta ii va acorda presedintelui timp sa isi prezinte planul in fata Congresului si americanilor", au scris liderii.

Cele doua Camere ale Congresului, Camera Reprezentatilor si Senatul, sunt egale in Statele Unite si trebuie astfel sa voteze un text in aceiasi termeni pentru a deveni lege. Democratii dispun de majoritatea in Senat si republicanii cotroleaza Camera din ianuarie 2011.

ora 7:10 Liderul unei delegatii parlamentare iraniene, Allaeddine Borujerdi, aflat in vizita la Damasc, a afirmat sambata ca Iranul "a informat oficial Statele Unite" in 2012 ca gruparile rebele siriene au in posesia lor arme chimice, a raportat agentia oficiala Irna, citata de AFP.

"Anul trecut , am informat oficial Statele Unite ca, conform infomatiilor noastre, gruparile teroriste (din Siria, n.r.) detin arme chimice, insa din pacate Statele Unite nu au tinut cont de acest avertisment", a declarat Borujerdi, presedinte al Comisiei de Afaceri Externe a parlamentului, care s-a deplasat sambata dimineata la Damasc la conducerea unei delegatii parlamentare.

Statele Unite au rupt relatiile diplomatice cu Iranul in 1980, dupa luarea de ostatici diplomati la ambasada Statelor Unite de la Teheran iar relatiile dintre cele doua tari sunt in continuare foarte tensionate din cauza programului nuclear iranian.

Borujerdi, care a facut aceasta declaratie dupa ce s-a intalnit cu presedintele parlamentului sirian, urmeaza sa se intalneasca si cu seful statului, Bashar al-Assad. "In calitate de reprezentant al Republicii islamice Iran, declaram ostilitatea fata de orice atac sau razboi impotriva Siriei", a adaugat el, ca reactie la posibilitatea unei actiuni militare americane impotriva Siriei.

Borujerdi a adaugat ca Iranul condamna "utilizarea armelor chimice de catre grupurile teroriste impotriva populatiei siriene". Iranul, principalul aliat regional al Damascului, a multiplicat in ultimele zile avertizarile fata de orice actiune militara impotriva Siriei evocata de Statele Unite, Franta si Turcia.

Teheran a afirmat ca grupurile islamice rebele au utilizat arme chimice pentru a provoca o actiune militara occidentala impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad.

Cronologia evenimentelor, 31 august 2013:

ora 20.50 Sinteza declaratiilor presedintelui Barack Obama:

- "Am decis ca SUA sa intervina militar in Siria."

- "Vom ataca atunci cand vom decide."

- "Voi cere suport pentru aceasta interventie in Congres."

ora 19:46 Presedintele Barack Obama va sustine o declaratie de presa, la ora 20:15, in cadrul careia va vorbi despre criza din Siria, a anuntat Casa Alba.

ora 15:11 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut Statelor Unite sa prezinte, in fata ONU, probele privind folosirea armelor chimice de catre regimul de la Damasc, potrivit Mediafax.

"Cu privire la pozitia prietenilor nostri americani, care afirma ca trupe guvernamentale (siriene) au folosit (...) arme chimice si spun ca au probe, ei, bine, sa le arate anchetatorilor ONU si Consiliului de Securitate. Daca nu o fac, inseamna ca nu exista", a spus seful de la Kremlin.

ora 14.00 Cancelarul german Angela Merkel a criticat extrem de dur atitudinea Rusiei si Chinei fata de criza din Siria, reprosandu-le ca slabesc puterea ONU, intr-un interviu publicat sambata, relateaza AFP. "Este regretabil faptul ca Rusia si China refuza de o anumita perioada de timp o pozitie comuna asupra conflictului sirian. Acest lucru slabeste in mod considerabil rolul ONU in prezent", a declarat sefa Executivului german intr-un interviu pentru cotidianul regional german Augsburger Allgemeine.

ora 13.00 François Hollande si Barack Obama au indemnat vineri comunitatea internationala sa transmita un "mesaj puternic" regimului lui Bashar al-Assad, pe care il considera "responsabil" de masacrul chimic de la 21 august, a anuntat Palatul Elysée intr-un comunicat, relateaza AFP.

ora 12:22 Inspectorii ONU au parasit Siria si se aflau, sambata dimineata, in Liban. Inspectorii au sosit la bordul a sase vehicule pe care se afla sigla Natiunilor Unite. De cealalta parte, oficialii sirieni se asteapta la un atac in orice moment.

"Ne asteptam la o agresiune in orice moment si suntem pregatiti sa ripostam tot in orice moment. Ne vom apara poporul si patria cu toate capacitatile", a spus un oficial sirian.

Statele Unite si Franta sunt tarile care, cel mai probabil, vor ataca Siria.

Reactia premierului Victor Ponta la criza din Siria: "Vom actiona in consecinta"

AFP prezinta principalele puncte ale raportului, care are in total patru pagini.

- TREI ZILE INAINTEA ATACULUI: serviciile secrete afirma ca detin informatii care arata ca "echipele siriene responsabile de arme chimice, inclusiv membri pe care noi ii credem asociati Centrului de cercetare si studii stiintifice siriene, pregateau munitie chimica inaintea atacului". O echipa siriana care se ocupa de arme chimice s-a aflat in suburbia Adra intre 18 si 21 august, "in apropierea unei zone folosite de regim pentru a amesteca armele chimice, inclusiv gaz sarin".

In timpul celor trei zile care au precedat atacul, americanii au strans dovezi provenind de la surse umane, interceptari electronice si imagini din satelit care dezvaluie pregatirile. La 21 august, "un element al regimului sirian se pregatea pentru un atac cu arme chimice in regiunea Damasc, in special folosind masti de gaze".

- ZIUA ATACULUI: imagini din satelit arata ca regimul a recurs la tiruri de racheta si artilerie in dimineata zilei de miercuri, 21 august, in mai multe cartiere din Damasc controlate de rebeli, tirurile provenind din cartiere controlate de regim. Dupa 90 de minute, afirma raportul, au aparut pe retelele de socializare primele mentiuni ale unui atac chimic, in jurul orei locale 02.30.

In urmatoarele patru ore, mii de mesaje descriau masacrul. Americanii au identificat, de asemenea, 100 de inregistrari video, filmate in 12 locuri diferite, "majoritatea aratand un numar mare de cadavre cu urme fizice coerente cu - dar nu neaparat provocate de - o expunere la un agent neurotoxic". Ei sustin ca opozitia siriana nu are capacitatea de a falsifica toate aceste inregistrari video.

- COMUNICATII INTERCEPTATE: serviciile de informatii dezvaluie ca au interceptat comunicatii intre un oficial de rang inalt "strans informat in legatura cu ofensiva" si care confirma folosirea armelor chimice de catre regim. Acest oficial s-ar fi declarat ingrijorat ca inspectorii ONU prezenti in capitala ar putea obtine dovezi. In dupa-amiaza atacului, "avem informatii care arata ca personalul ce se ocupa de arme chimice a primit ordin sa inceteze operatiunile".

- BILANTUL: raportul citeaza cifra organizatiei neguvernamentale Médecins sans frontières, necitata explicit, de aproximativ 3.600 de raniti ce prezinta simptome neurotoxice primiti in trei ore in trei spitale din regiunea Damasc. Estimarea preliminara americana este de 1.429 de morti, dintre care 426 de copii, un bilant care va evolua "cu siguranta" pe masura ce alte informatii vor parveni Statelor Unite.

Cronologia evenimentelor, 30 august 2013:

ora 23:15

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri seara, dupa ce oficialii americani au determinat ca Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic din 21 august, ca Guvernul Romaniei se solidarizeaza cu partenerii sai, potrivit Mediafax.

"E de datoria Guvernului Romaniei de a fi in totalitate solidar cu statele care au solicitat si impun respectarea dreptului international. Asta inseamna ca vom ramane prin toate institutiile noastre - deciziile se iau in CSAT, cu informarea Parlamentului - prin toate institutiile in contact cu partenerii europeni si internationali si vom fi in perioada imediat urmatoare in contact si in coordonare. Vom actiona in consecinta", a spus premierul.

ora 22:05 Presedintele Barack Obama a declarat, vineri seara, ca inca nu s-a luat o decizie finala in ceea ce priveste Siria, dar a aratat ca o actiune limitata a SUA ar putea avea loc, pentru a pedepsi regimul al-Assad.

Acesta a adaugat ca lumea nu poate accepta ca femei si copii sa fie gazati.

Barack Obama a criticat neputinta ONU, dupa ce Rusia si-a folosit dreptul de veto si a blocat orice discutie.

De asemenea, liderul de la Casa Alba a mai spus ca lumea nu trebuie sa priveasca indiferenta situatia din Siria, dupa ce Parlamentul britanic a votat impotriva une interventii militare.

ora 20:48 John Kerry a vorbit despre o actiune cu tinta precisa, fara trupe la sol, impotriva Siriei.

Acesta a informat ca, pentru aceasta operatiune, SUA se bazeaza pe aliatii sai, Franta, Liga Araba si Australia.

Mai mult, oficialul american sustine ca o operatiune in Siria ar reprezenta un mesaj indirect trimis Iranului si organizatiei Hezbollah, cele doua fiind de partea Siriei.

Intre timp, expertii ONU si-au finalizat misiunea in Siria si vor face "rapid" un raport privind eventuala folosire a armelor chimice

"Echipa a terminat de strans esantioane si elemente. Ei isi pregatesc acum plecarea si vor parasi Damascul, apoi Siria maine", a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Martin Nesirky.

ora 20:17 Secretarul american de stat John Kerry a declarat, vineri seara, ca Statele Unite nu vor repeta experienta razboiului din Irak si in Siria, in cazul in care se va lua o decizie de interventie militara.

Oficialul american a vorbit si despre atacul chimic din 21 august. Potrivit acestuia, 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, au fost ucise de atacul cu gaze.

John Kerry a adaugat ca Statele Unite nu mai au niciun dubiu privind folosirea gazului neurotoxic, pe 21 august, de catre fortele lui Bashar al-Assad.

ora 19:30 In cursul unei discutii telefonice cu secretarul general al Natiunilor Unite Ban Ki-moon, ministrul Walid Moualllem a declarat ca "Siria refuza ca Secretariatul General al ONU sa publice vreun raport inainte ca misiunea sa-si incheie lucrarile si de a fi cunoscute rezultatele analizelor probelor colectate", a informat postul de televiziune oficial sirian.

Analizele, care vor fi efectuate in laboratoare europene, vor necesita saptamani de munca, a precizat ONU. Seful diplomatiei siriene a cerut ca "misiunea sa ancheteze si in locuri unde militarii sirieni au fost expusi gazelor toxice", despre care Damascul ofera asigurari ca au fost folosite de catre rebeli.

"Guvernul sirian a solicitat Secretariatului General sa ancheteze in aceste locuri", a adaugat ministrul, citat de postul de televiziune de stat.

Expertii ONU au mers la Mouadamiyat Al-Sham, in periferia de vest a Damascului, si in Ghouta de Est, la est de capitala Siriei, locurile unor presupuse atacuri cu arme chimice, pe 21 august, pe care opozitia si tarile occidentale le atribuie regimului sirian.

La randul sau, Damascul i-a acuzat pe rebeli ca au recurs la gaze toxice, pe 24 august, la Jobar, la periferia Damascului, pentru a respinge o ofensiva a armatei.

In timp ce ministrul sirian a intrebat de ce misiunea se retrage, Ban "a oferit asigurari ca inspectorii vor reveni pentru a-si continua" activitatea, a adaugat aceeasi sursa. Expertii ONU vor parasi Damascul sambata dimineata.

ora 19:04 Doar o singura persoana din echipa care a filmat, pe 21 august, atacul chimic din apropierea Damascului a supravietuit, potrivit Mediafax.

"Atacurile chimice, în prima zi a masacrului, au provocat moartea multor activişti media de la (comisia de) coordonare din Zamalka deoarece aceştia au inhalat gaze chimice toxice. Au ieşit să filmeze şi să strângă informaţii despre atacul chimic, dar nici unul dintre ei nu s-a mai întors", a spus supravietuitorul.

Inregistrarile video din ziua de 21 august i-au convins pe americani ca atacul chimic a avut loc, dupa ce au urmarit imagini cu copii cu pupile contractate, convulsii şi dificultăţi de respiraţie, semne clasice ale expunerii la gaz sarin

ora 18:34 Copiii din Siria sunt partea cea mai afectata a populatei, in fiecare zi aparand noi clipuri in care acestia trec prin clipe de groaza.

Acesta este si cazul fetitei de mai jos, care intreaba intr-una daca este in viata.

 

ora 18:27 Hafez al-Assad, fiul lui Bashar al-Assad, ar fi postat pe Facebook un mesaj in care rade de americani si le cere acestora sa atace Siria.

"12 ore am asteptat...48 de ore au zis, asteptam. S-ar putea sa aiba cea mai buna armata din lume, s-ar putea sa aiba cele mai bune avioane si nave din lume, tancuri mai bune decat ale noastre, insa soldati?", a scris copilul.

Mesajul scris de Hafez al-Assad pe Facebook

Efectul tensiunilor din Siria asupra Romaniei: carburantii s-au scumpit, leul s-a depreciat

ora 17:10 Zeci de persoane din nordul Siriei au suferit arsuri grave, dupa ce un avion de lupta a lansat o bomba incendiara asupra unei scoli, potrivit BBC.

Zeci de persoane din nordul Siriei au suferit arsuri grave

ora 16:33 Dupa ce Parlamentul britanic a votat impotriva unei interventii militare in Siria, presedintele Frantei, Francois Hollande, a afirmat ca el inca sustine nevoia unei astfel de initiative, potrivit Huffington Post.

Intrebat daca Franta se va implica in lovitura impotriva Siriei, in absenta Marii Britanii, liderul de la Paris a spus ca fiecare stat este suveran si isi poate lua propriile decizii.

"Da! Fiecare tara este suverana sa participe sau sa nu participe la aceasta operatiune. Acest lucru este valabil si pentru Marea Britanie si pentru Franta", a spus Hollande.

ora 07:10: Parlamentul britanic a respins o interventie militara in Siria

Parlamentul britanic a respins joi seara motiunea premierului David Cameron, care apara principiul unei interventii in Siria ca raspuns la folosirea armelor chimice de care este acuzat Damascul, un vot pe care Guvernul s-a angajat imediat sa il respecte, relateaza AFP.

"Este clar ca Parlamentul britanic nu vrea o interventie militara britanica. Iau nota, iar Guvernul va actiona in consecinta", a declarat Cameron dupa aceasta infrângere, adaugând ca este "atasat respectarii vointei Camerei Comunelor".

Motiunea guvernamentala a fost respinsa de catre deputati 285 de voturi la 272.

Obama va decide privind Siria conform intereselor americane, a anuntat Casa Alba dupa votul britanic

Casa Alba a anuntat joi ca Barack Obama va lua o decizie in dosarul sirian potrivit intereselor Statelor Unite, in urma respingerii de catre Parlamentul britanic a unei motiuni asupra unei interventii impotriva Damascului, relateaza AFP.

"Statele Unite vor continua sa consulte Guvernul britanic, unul dintre aliatii si prietenii nostri cei mai apropiati", dar "deciziile presedintelui Obama vor fi ghidate de ceea ce este in interesul Statelor Unite", a declarat Caitlin Hayden, o purtatoare de cuvânt a Consiliului National american pentru Securitate.

Obama "crede ca interese cruciale ale Statelor Unite sunt in joc si ca este necesar ca tarile care incalca reglementarile internationale privind armele chimice sa dea socoteala", a adaugat ea.

Anterior, Parlamentul britanic a respins motiunea premierului David Cameron care apara principiul unei interventii in Siria ca raspuns la utilizarea de arme chimice de care este acuzat Damascul.

Cronologia evenimentelor, 29 august 2013:

ora 21:45

Expertii rusi contactati de RIA Novosti cred ca Siria nu va fi atacata inaintea summitului G20 de la Sankt-Petersburg si considera ca retorica tarilor occidentale seamana pentru moment mai degraba cu o demonstratie de forta.

Vladimir Sotnikov, expert al Centrului de securitate internationala la Institutul de economie mondiala si relatii internationale din Moscova (IMEMO) si al Institutului de studii orientale al Academiei de stiinte din Rusia, crede ca o solutie pasnica la conflictul sirian este de acum aproape imposibila.

"Aparent, tarile occidentale au decis deja sa atace. Iar acest atac va fi probabil limitat, fara operatiuni terestre. In ceea ce priveste debutul operatiunilor, eu cred ca va fi un pic mai tarziu", a declarat, joi, Vladimir Sotnikov pentru RIA Novosti.

"Cred ca nu va fi niciun atac inainte de summitul G20 si intalnirea Putin-Obama", a adaugat el. Potrivit lui, situatia este dificila si tensionata in ansamblu si, in caz de atac, unele tari ar putea boicota G20.

Petr Stegni, diplomat si membru al Consiliului rus pentru afaceri internationale (RSMD), nu face prognosticuri despre probabilitatea unui atac impotriva Siriei in noaptea de joi spre vineri.

"Cred ca este vorba pentru moment de avertismente, de un razboi al nervilor, de o demonstratie de forta, desi fortele s-au reunit in apropierea eventualului teatru de operatiuni din Siria. Totusi, atacarea Siriei in timp ce expertii ONU, aflati in prezent la Damasc, nu si-au incheiat munca pare foarte indoielnica, in special in sens moral", a declarat Stegni.

El aminteste ca expertii ONU in Siria nu au anuntat inca niciun rezultat si subliniaza ca un atac ar fi "nejustificat din punct de vedere etic" inainte ca situatia sa fie clarificata.

ora 18:25  Romanii aflati in Siria sunt avertizati de Ministerul de Externe sa paraseasca imediat aceasta tara, din cauza pericolului major la care se expun. Oficialii romani atrag atentia asupra riscului de violente extreme si atentate teroriste in locuri publice.

Anul trecut, in toiul razboiului civil, in Siria traiu 15.000 de romani, in majoritate romance, maritate cu sirieni, si copiii lor. Doar o parte din ei s-au repatriat intre timp.
Ministerul aminteste ca nu mai exista nicio cursa aeriana directa catre Romania, iar singurele rute de evacuare sunt cele terestre spre statele vecine: Liban, Iordania si Turcia. Cei care ignora avertismentele si se deplaseaza in zone de risc sporit sunt atentionati ca o fac pe proprie raspundere.

Cetatenii romani prezenti pe teritoriul Siriei sunt sfatuiti sa contacteze Ambasada Romaniei la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-si inregistra prezenta si transmite propriile coordonate, precum si pe cele ale rudelor lor, astfel incat, in eventualitatea unei situatii de urgenta, sa poata beneficia, la cerere, de asistenta statului roman.

Si in cadrul Departamentului Consular din Centrala MAE functioneaza o linie telefonica +40.21.319.21.37 si adresa de email mae.ro">[email protected] la care cetatenii romani afectati de actuala situatie din Siria pot apela 24 ore din 24 pentru asistenta si informatii consulare.

Dealtfel, Natiunile Unite au nevoie de cateva zile ca sa publice raportul asupra atacului cu gaz neurotoxic de la Damasc. In spatele usilor inchise, americanii si aliatii lor pregatesc la cel mai inalt nivel un raspuns armat.

Cel mai probabil, atacuri chirurgicale cu rachete Tomahawk, pe o perioda scurta. Totul se va intampla la numai 1.500 de kilometri de Bucuresti.

Cand de la Bucuresti la Damasc sunt numai doua ore de mers cu avionul, nu-i asa ca razboiul din Siria nu ni se mai pare noua, romanilor, un film de actiune despre o alta lume?!

Patru distrugatoare americane, cu 360 de rachete de croaziera la bord asteapta in Mediterana ordinul lui Barack Obama. Fiecare racheta Tomahawk, de un milion de dolari, are in computer coordonatele tintelor din Siria. Si inca nu stim cu ce vor veni la masa razboiului Anglia, Franta si Turcia. Si nici cand va pune Obama mana pe telefon.

"Nu am luat inca o decizie (nr: cand atacam). Am analizat toate dovezile si nu credem ca opozitia (nr: insurgentii anti-Assad) detine arme nucleare sau chimice de acest gen. Am stabilit ca guvernul sirian este responsabil pentru aceste atacuri", a declarat Barack Obama.

Expertii spun ca Obama va reedita operatiunea Desert Fox din 1998, a lui Bill Clinton impotriva lui Saddam: cateva zile de bombardamente, fara avioane deasupra Siriei, fara ca soldatii sa puna piciorul pe sol. Regimul presedintelui Bashar al Assad nu va fi rasturnat, ci doar subrezit.

Tintele americanilor: aeroporturile si aviatia militara siriana, centrele de comanda, sediile guvernamentale. In niciun caz depozitele cu arme chimice, spun militarii, desi Siria este a treia tara din lume ca dotare cu astfel de arme. Nimeni nu vrea sa riste ca Tomahawk-urile sa pulverizeze gazele neurotoxice si substantele toxice de lupta intr-un nor deasupra civililor.

Dupa Israel, Siria are cele mai multe rachete sol-aer din Orientul Mijlociu, raspandite in 131 de baze. Or fi ele rusesti si unele model vechi, dar riscul de a cadea prada rachetelor siriene este mortal.

Bashar al Assad, acuzat de Occident ca a gazat 3000 de oameni din care 300 au murit in chinuri groaznice, nu e totusi singur pe lume. Rusia si China sunt de partea lui, la nivel declarativ, iar Iranul, Hezbollah si Hamas, cu bani, arme si trupe.

In tabara cealalta, a insurgentilor, numaram mercenarii Al Qaeda, grupari fundamentaliste, si rauri de bani care vin din Qatar si Arabia Saudita.

ora 17:40 Statele Unite mobilizeaza un distrugator suplimentar in apropierea coastelor siriene, ridicand temporar la cinci numarul navelor echipate cu rachete de croaziera in Mediterana de Est, a afirmat joi pentru AFP un oficial american din cadrul Apararii.

"USS Stout este in Mediterana si se indreapta spre est", a declarat acest oficial. Aceasta nava militara ar urma sa ia locul USS Mahan, insa ambele nave vor ramane mobilizate in largul coastelor siriene, impreuna cu alte trei distrugatoare, pentru o perioada de timp nedeterminata, potrivit oficialului american.

ora 17:32 Marea Britanie "ar fi autorizata" sa efectueze "o interventie militara" in Siria, chiar si in cazul unui blocaj in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, "in virtutea dreptului de interventie umanitara", afirma un purtator de cuvant al Downing Street.

"Pozitia guvernului cu privire la legalitatea oricarui tip de actiune indica in mod clar faptul ca, in cazul in care interventia din cadrul Consiliului de Securitate al ONU este blocata, Marea Britanie va fi in continuare autorizata, in virtutea dreptului de interventie umanitara, sa ia masuri exceptionale, inclusiv o interventie militara, pentru a atenua suferintele umane in Siria", anunta un purtator de cuvant al serviciilor premierului britanic, care au facut publice concluziile unor avocati ai guvernului referitor la o posibila interventie.

Principalii ministri britanici, reuniti joi dimineata in jurul lui David Cameron, "au convenit ca este fundamental in interesul national sa se faca respectata Conventia privind armele chimice, semnata de mai mult timp, si sa se arate ca acestea nu pot fi folosite fara pedeapsa", a anuntat purtatorul de cuvant.

"Orice tip de raspuns trebuie sa fie legal, proportionat si specific acestui atac", a anuntat aceeasi sursa. Deputatii britanici urmeaza sa se pronunte joi seara asupra unei motiuni guvernamentale care indeamna la condamnarea folosirii armelor chimice de catre regimul sirian si la aprobarea principiului unei interventii militare.

Cu toatea acestea, motiunea va necesita un al doilea vot in Camera Comunelor, inainte ca o interventie militara sa poata avea loc.

ora 14:54 Aviatia regala britanica va trimite sase avioane de lupta Typhoon in Cipru, in contextul in care Rusia a trimis deja nave de razboi in Mediterana, potrivit The Telegraph.

Avioanele ar urma sa fie stationate la baza Akrotiri si vor actiona ca un scut de protectie pentru respectiva baza, in cazul in care Siria va contraataca.

"Putem sa confirmam ca sase avioane de lupta Typhoon vor pleca astazi catre baza Akrotiri din Cipru", a spus un purtator de cuvant al aviatiei regale britanice.

ora 13.10 Armata siriana se pregateste pentru cel mai rau scenariu in cazul unor lovituri occidentale impotriva tarii, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate pentru AFP. "Lucram, asa cum fac toate armatele din lume, la cel mai rau dintre scenarii. Luam masuri pentru protejarea tarii de lovitura si pregatirea conditiilor unei riposte adecvate", a declarat acest oficial.

ora 13.00 Ministerul roman al Afacerilor Externe a schimbat avertismenul de calatorie pentru Siria la categoria "Pericol major, parasiti imediat zona sau tara!", avand in vedere "deteriorarea majora din ultima perioada" de pe intreg teritoriul acestui stat.

"Avand in vedere ca situatia de pe intreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majora in ultima perioada, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care se mai afla in aceasta tara sa o paraseasca cat mai curand posibil prin mijloacele de transport inca operationale", se mentioneaza in noua alerta de calatorie publicata recent de MAE pe site-ul sau, la rubrica "Sfaturi de calatorie".

ora 12.30 Experti ONU au pornit joi spre unul dintre locurile presupusului atac chimic imputat regimului sirian, intr-o noua zi de ancheta, a constatat un fotograf AFP. Ei s-au urcat la bordul a sase masini ONU. Aceasta este a treia zi a misiunii pe care o efectueaza in zona Damascului.

ora 12.15 Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat ca tara sa va iesi "invingatoare" dintr-o confruntare cu Statele Unite, scrie cotidianul libanez al-Akhbar, relateaza AFP. "De la inceputul crizei, stiti, asteptam momentul in care adevaratul nostru inamic se va dezvalui", le-a spus al-Assad unor oficiali sirieni, potrivit ziarului. "stiu ca moralul vostru este bun, ca sunteti pregatiti sa faceti fata oricarei agresiuni si sa aparati patria", a adaugat el.

"Este o confruntare istorica din care vom iesi invingatori", a mai spus al-Assad.

ora 12.00 Inspectori ONU care ancheteaza in Siria asupra unui atac cu arme chimice, vor ramane in aceasta tara pana sambata dimineata, a declarat secretarul general Ban Ki-moon joi la Viena, relateaza AFP.

ora 11.30 Ambasadorul sirian la ONU Bashar Jaafari a declarat miercuri ca zeci de militari sirieni au inhalat gaze toxice si a cerut ONU sa ancheteze aceste noi incidente "odioase", relateaza AFP. Jaafari i-a cerut secretarului general al ONU Ban Ki-moon sa prelungeasca misiunea echipei de experti ONU, care se afla in prezent in Siria pentru a investiga un presupus atac chimic al fortelor siriene comis in apropiere de Damasc pe 21 august.
 

ora 11.00 Conform Sky News, care citeaza agentia rusa Interfax, Rusia a decis sa trimita crucisatoare navale cu rachete si anti-submarine in zona Mediterana, in apropiere de Siria.

ora 09.00 Presedintii rus Vladimir Putin si iranian Hassan Rohani, au catalogat "inacceptabila" folosirea armelor chimice "de catre oricine" in Siria, intr-o convorbire telefonica, miercuri seara, potrivit unui comunicat postat joi pe site-ul Kremlinului, relateaza AFP.

ora 08.45 Planurile occidentale de interventie in Siria reprezinta "o sfidare" la adresa Cartei ONU, i-a spus Ghenadi Gatilov, un adjunct al ministrului rus de Externe, secretarului general al ONU Ban Ki-moon, relateaza AFP.

ora 08.30 Experti ONU au recoltat miercuri probe de sange, urina si par de la victime ale presupusului atac cu arma chimica langa Damasc, imputat regimului, potrivit unor inregistrari video difuzate de militanti impotriva regimului lui Bashar al-Assad, relateaza AFP.

ora 07.30 Presedintele Barack Obama a anuntat miercuri ca nu a luat inca o decizie privind reactia americana fata de folosirea de arme chimice in Siria, dar a evocat o "lovitura de avertisment" menita sa descurajeze Damascul, relateaza AFP.

ora 07.00 Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca a discutat cu premierul britanic David Cameron, apreciind ca probele unui atac chimic impotriva unor civili in Siria sunt suficiente si ca regimul sirian nu poate "continua in impunitate", relateaza AFP.

ora 06.30 Statele Unite au anuntat miercuri ca il considera pe presedintele sirian Bashar al-Assad responsabilul ultim al atacului cu arma chimica de la 21 august, indiferent cine este persoana care a "apasat pe buton", relateaza AFP.

ora 06.00 Guvernul britanic nu va lansa o actiune militara in Siria inainte de a afla rezultatele expertilor ONU care ancheteaza la locul unui presupus atac cu arme chimice, potrivit unei motiuni care va fi supusa joi Parlamentului, relateaza AFP.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 28 august 2013:

Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit miercuri, dar nu au ajuns la nicio concluzie. Washingtonul nu crede ca aceste discutii vor da rezultate, din cauza opozitiei vehemente a Rusiei si Chinei. Dar "paralizia diplomatica" instaurata de Rusia nu poate servi drept scut pentru conducerea de la Damasc, adauga Casa Alba.

Desi nu a mentionat niciuna dintre dovezile pe care Statele Unite le detine in legatura cu atacul chimic din Siria, presedintele Obama s-a declarat convins ca regimul lui Bashar Al-Assad a orchestrat totul. "Nu am luat inca o decizie. Am analizat toate dovezile si nu credem ca opozitia poseda arme nucleare sau arme chimice de acest gen. Am stabilit ca guvernul sirian este responsabil pentru aceste atacuri", a declarat Barack Obama.

Liderul de la Washington inca evalueaza "optiunile militare". Prudenti, si aliatii britanici au declarat ca nu vor incepe o actiune militara inainte de a afla rezultatele anchetei ONU, iar orice implicare trebuie sa aiba si votul Camerei Comunelor.

"Sa nu intram intr-un conflict lung, nu vrem o repetare a razboiului din Irak. Dar daca transmitem mesajul, intr-un mod clar si decisiv, insa limitat, daca trimitem o sageata cu mesajul "Opriti asta", ar putea avea un impact pozitiv asupra securitatii noastre nationale", a mai precizat Obama. El a confirmat aprecierile analistilor militari, care cred ca un posibil atac aerian din partea Occidentului va fi simbolic si limitat.

Expertii sustin ca tintele ar include cartiere generale din regiunea Damasc, cazarmi si unitati, insa nu le-ar oferi un avantaj rebelilor. Ambasadorul Siriei la ONU a declarat ca tara sa este pregatita pentru orice scenariu. "Suntem o natiune pasnica si vrem stabilitate in zona. De instabilitate ar profita doar Israelul", a spus Bashar Jaafari, ambasadorul Siriei la ONU.

In ultimele zile, in Israel, cererea pentru masti de gaze s-a triplat. 60% din populatie detine acum una. Semn ca situatia e tot mai tensionata, Israelul a autorizat convocarea unui numar limitat de rezervisti si, ca masura de precautie, e pregatit sa lanseze rachete impotriva Siriei.

Perspectiva unui conflict iminent s-a vazut si pe bursa, pretul unui baril de petrol a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

LIVE UPDATE:

ora 21:47 Guvernul britanic a anuntat miercuri ca nu va fi nicio actiune militara in Siria inainte de prezentarea rezultatelor anchetei ONU, relateaza AFP.

ora 20:30 "Siria (...) va surprinde agresorii asa cum a surprins in timpul razboiului (israeliano-arab) din octombrie (1973) si va fi cimitirul agresorilor", a afirmat premierul, citat de televiziunea publica.

Razboiul din Octombrie, sau Razboiul de Yom Kippur, a fost declansat de o ofensiva-surpriza a Egiptului si Siriei impotriva Israelului, provocand pierderi statului evreu inainte ca acesta sa il castige, dupa trei saptamani de lupte incrancenate, soldate cu 2.650 de morti.

Noua avertizare a regimului sirian are loc in timp ce mai multe tari occidentale par pe punctul de a lansa o actiune militara impotriva regimului pentru a-l "pedepsi" pentru ca ar fi lansat un presupus atac chimic la 21 august.

"Amenintarile lor colonialiste nu ne vor teroriza din cauza vointei si hotararii poporului sirian, care nu accepta sa fie umilit", a continuat premierul. El a repetat ca tarile occidentale mint imputand atacul regimului, ca sa aiba pretext pentru un atac.

"Premierul asigura (...) ca tarile occidentale, in frunte cu Statele Unite, inventeaza scenarii mincinoase si pregatesc pretexte fictive pentru a interveni militar in Siria", a anuntat televiziunea publica siriana.

ora 17:45 Ambasadorii celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate s-au reunit, miercuri, la sediul ONU din New York pentru a examina un proiect britanic de rezolutie privind Siria, potrivit diplomatilor, citati de AFP.

Aceste consultari cu usile inchise au loc intre Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si China. Premierul britanic David Cameron a anuntat miercuri ca Londra va prezenta o rezolutie "care condamna atacul chimic" din 21 august din Siria si "autorizeaza masurile necesare pentru protejarea civililor", inclusiv folosirea fortei armate.

"Reuniunea P5 este in curs", a afirmat un diplomat. "Va fi prezentata propunerea britanica".

Potrivit Guvernului britanic, aceasta rezolutie "va autoriza toate masurile necesare in virtutea capitolului VII al Cartei ONU pentru protejarea civililor impotriva armelor chimice" in Siria.

Capitolul VII prevede masuri coercitive in caz de amenintari impotriva pacii si securitatii internationale, care pot merge de la sanctiuni la o operatiune militara. Aceasta rezolutie, daca va fi adoptata, va oferi o mai mare legitimitate unui eventual atac militar impotriva regimului Bashar al-Assad.

Dar Rusia, aliat fidel al regimului sirian, a afirmat deja ca va trebui sa astepte revenirea anchetatorilor ONU, in prezent aflati in Siria, inainte de a discuta o rezolutie.

Moscova s-a folosit de dreptul sau de veto in cazul a trei proiecte de rezolutie occidentale care urmareau sa faca presiune asupra Damascului de la inceputul crizei, siriene, in martie 2011.

ora 16:44 Expertii ONU care se afla in Siria pentru a ancheta un presupus atac cu arme chimice au nevoie de patru zile pentru a-si incheia activitatea la fata locului, a declarat miercuri secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.

"Lasati-i sa isi termine munca in patru zile", a declarat Ban Ki-moon in cadrul unei conferinte de presa la Haga. "Apoi expertii vor trebui sa efectueze analize stiintifice, apoi va trebui sa facem un raport pentru Consiliul de Securitate pentru ca acesta sa ia actiunile pe care le considera necesare".

ora 14.00 Rusia a evacuat incepand de marti 116 rusi si alti cetateni din foste tari membre ale Uniuni Sovietice, cu ajutorul a doua avioane apartinand Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, a anuntat miercuri aceasta institutie, relateaza AFP. Primul avion, de tip Iliusin-76, a transportat marti seara, din Lattakia (vestul Siriei), 89 de persoane, potrivit unui comunicat al ministerului.

"Printre ei se afla 75 de cetateni rusi, in special femei si copii", a declarat o purtatoare de cuvant a ministerului, Irina Rosius, citata in comunicat.

Noua belarusi si cinci ucraineni au fost evacuati, de asemenea, cu acest avion, care a adus in Siria 20 de tone de ajutor umanitar. Un al doilea avion, de tip Iliusin-62, a decolat miercuri dimineata din Lattakia cu 27 de rusi la bord, a anuntat Rosius.

ora 13.15 Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a avertizat ca o solutie militara in Siria va destabiliza aceasta tara si Orientul Mijlociu, a anuntat miercuri intr-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, relateaza AFP.

In timpul unei conversatii telefonice purtate marti cu trimisul special al Ligii Arabe si ONU, Lakhdar Brahimi, "Serghei Lavrov a insistat asupra faptului ca nu exista o alternativa la o solutie politico-diplomatica in Siria, remarcand ca tentativele de solutionare pe cale militara nu vor conduce decat la o destabilizare suplimentara a situatiei din tara si regiune".

ora 13.00 Marea Britanie prezinta miercuri o rezolutie Consiliului de Securitate al ONU de "condamnare a atacului chimic" de la 21 august in Siria si de "autorizare a masurilor necesare pentru protejarea civililor", a anuntat premierul britanic David Cameron, relateaza AFP.

ora 12.50 Cresterea puternica a preturilor petrolului in ultimele doua zile, declansata de o posibila interventie militara in Siria a unei coalitii conduse de SUA, ar putea conduce la majorarea preturilor carburantilor in Romania, probabil cu 2,5%, la aproximativ 6,15 lei/litru.

ora 12.10 Secretarul general al ONU Ban Ki-Moon a indemnat miercuri membrii Consiliului de Securitate sa se uneasca pentru a "actiona pentru pace" in Siria, o tara amenintata cu lovituri occidentale aparent iminente, relateaza AFP.

ora 12.00 O interventie militara americana impotriva Siriei "va fi un dezastru pentru regiune", a avertizat miercuri liderul suprem iranian Ali Khamenei, principalul aliat regional al regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, relateaza AFP.

ora 11.40 Premierul britanic David Cameron si presedintele american Barack Obama, care au discutat marti la telefon despre Siria, "nu au vreo indoiala cu privire la responsabilitatea regimului al-Assad" intr-un "atac chimic", a anuntat miercuri Downing Street, relateaza AFP.

ora 11.15 Pretul petrolului a atins miercuri dimineata cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, in urcare puternica in ultimele zile, din cauza temerilor ca situatia tensionata din Siria s-ar putea extinde si ar putea perturba livrarile de titei din Orientul Mijlociu, potrivit Bloomberg.

ora 11.00 Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la reuniunea nationala a diplomatiei romane, ca nu s-a ferit sa afirme ca Romania trebuie sa recunoasca independenta Kosovo si ca in Siria este un regim "ilegitim si criminal" deoarece autoritatile trebuie sa fie alaturi de aliatii europeni si transatlantici.

ora 10.50 Reprezentantul Siriei la ONU i-a acuzat pe rebeli ca au folosit arma chimica pentru a provoca o interventie militara straina, in contextul in care se contureaza o lovitura occidentala impotriva regimului, relateaza AFP.

ora 10.40 Inspectorii ONU se indreptau miercuri spre unul dintre locurile presupuslui atac chimic imputat regimului sirian, dupa ce si-au suspendat misiunea marti, din motive de securitate, a constat un fotograf AFP.

Fotograful a vazut inspectorii, care stau la Damasc, plecand la bordul a sase masini ONU.

ora 10.30 Bursele europene au deschis miercuri in scadere, aproape de minimul ultimelor sase saptamani, pe fondul temerilor investitorilor legate de o posibila interventie militara a SUA in Siria, transmite Bloomberg.

ora 09.10 Premierul israelian Benjamin Netanyahun a promis o riposta "violenta" in cazul in care Damascul ar ataca teritoriul israelian, in contextul in care Statele Unite si o serie de capitale europene vizeaza o interventie in Siria, relateaza AFP.

"Israelul este pregatit pentru orice eventualitate", a declarat Netanyahu, citat intr-un comunicat, la finalul unor consultari pe tema situatiei din Siria. "Nu suntem parte in razboiul civil din Siria, dar daca detectam vreo tentativa de a ne si se face rau vom reactiona si vom riposta in mod violent", a avertizat el.

Premierul a facut aceste remarci in contextul in care regimul sirian a promis marti ca se va apara in cazul unei lovituri internationale care pare iminenta.

ora 09.00 Presedintele François Hollande se va intalni joi, la Paris, cu presedintele Coalitiei nationale siriene (opozitie) Ahmad al-Assi al-Jarba. "El va fi primit pentru discutii despre situatia din Siria, in contextul in care comunitatea internationala se mobilizeaza pentru a examina riposte la atacul cu arma chimica efectuat de regimul sirian al lui Bashar al-Assad", a precizat o sursa din anturajul presedintelui francez.

Cu putin inainte de anuntarea acestei intalniri, seful statului francez si-a anuntat, intr-un discurs pe teme de politica externa, fara sa ofere alte precizari, decizia de a "spori sustinerea militara a Coalitiei nationale siriene".

Franta s-a declarat marti "pregatita" sa actioneze militar alaturi de aliatii sai, pentru a-l "pedepsi" pe presedintele Bashar al-Assad, acuzat ca a "gazat (persoane) nevinovate" cu arme chimice, o decizie urmand sa fie luata in acest sens "in zilele urmatoare".

ora 08.00 Statele Unite s-au declarat convinse ca regimul sirian a comis atacul chimic de la 21 august, un masacru caruia vor sa ii raspunda, foarte probabil militar, dar fara sa incerce sa il inlature de la putere pe presedintele Bashar al-Assad, relateaza AFP.

Executivul american urmeaza sa dea saptamana aceasta publicitatii o parte a unui raport al serviciilor americane de informatii care probeaza responsabilitatea siriana.

Interventia militara a SUA ar fi limitata la o campanie punctuala de cateva zile, prin tiruri de racheta de croaziera de tip Tomahawk de la bordul a patru distrugatoare aflate in largul coastelor Siriei, au declarat pentru AFP o serie de oficiali americani. Insa "presedintele nu a luat inca o decizie", au insistat Casa Alba si Departamentul de Stat. Ambele au exclus trimiterea de "trupe la sol" si au subliniat asupra faptului ca "posibilitatile examinate nu sunt menite sa rastoarne regimul" al-Assad.

In paralel, Obama si John Kerry au continuat consultari diplomatice in toate directiile cu aliatii europeni, canadian, australian si tari arabe, cu scopul de a "raspunde adecvat" Damascului. Kerry si-a petrecut ultimele cinci zile la telefon, discutand cu aproximativ 30 de ministri de Externe din tari aliate si cu secretarii generali ai ONU, NATO si Ligii Arabe.

El a discutat, de asemenea, cu ministrii de Externe rus si sirian.

Cronologia evenimentelor, 27 august 2013:

UPDATE 22:30 Cadavrele a 20 de copii sirieni, morti in urma atacului chimic de pe 21 august, nu pot fi identificate, dupa ce toate rudele acestora au murit in urma aceluiasi atac.

20 de copii sirieni neidentificati, dupa ce intreaga lor familie a pierit in atacul din 21 august

UPDATE 20:30 Casa Alba a afirmat marti ca responsabilitatea regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad in atacul chimic de la 21 august, langa Damasc, nu ridica "nicio indoiala", relateaza AFP. "Regimul sirian este responsabil de folosirea unor arme chimice pe 21 august, langa Damasc, acest lucru nu ridica nicio indoiala oricui reflecteaza logic", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama.

UPDATE 17:56 Opozitia: O interventie militara occidentala in Siria este "o problema de zile

"Nu exista un moment precis, deoarece este vorba despre o problema militara, dar se vorbeste despre o interventie internationala iminenta impotriva regimului. Este o problema de zile, nu de saptamani", a declarat Ahmad Ramadan, membru al Comitetului politic din cadrul Coalitiei opozitiei cu sediul in Turcia.

HARTA INTERACTVA a conflictului din Siria:

Stirile Pro TV iti prezinta harta interactiva a actualei situatii din Siria

Granita Siriei cu Turcia este in totalitate controlata de rebeli, in timp ce zona de coasta a tarii se afla sub controlul trupelor lui Bashar al-Assad.

Armata guvernamentala a Siriei este formata din 41 de unitati navale, dintre care doua fregate, 38 de nave de coasta si patru dragoare de mine.

In ceea ce priveste capabilitatile aeriene, regimul de la Damasc dispune de 695 de avioane si 176 de elicoptere.

Fortele terestre la dispozitia Siriei sunt formate din 4.150 de tancuri, 7.945 de vehicule blindate, 1.336 de lansatoare de rachete, 9.240 de arme de tip anti-tanc si 2.800 de vehicule logistice.

Cu o populatie de aproape 21 milioane de locuitori, Siria dispune de circa 10 milioane de persoane apte de serviciu militar, avand 304.000 de cadre militare active si 450.500 de cadre militare in rezerva.

Revolta pasnica a sirienilor, reprimata de Bashar al-Assad

Reprimata sangeros, revolta pasnica a sute de mii de sirieni care cereau mai multa libertate s-a transformat intr-un conflict intre o armata legata de regim si grupari rebele.

"Siria se faramiteaza fara sa existe vreo solutie la orizont", spunea pentru AFP Khattar Abu Diab, un profesor de relatii internationale la Universitatea Paris-Sud.

In contextul in care tunisianul Ben Ali si egipteanul Hosni Mubarak au fost indepartati de la putere dupa doar cateva saptamani de manifestatii si in care yemenitul Ali Abdullah Saleh a cedat puterea dupa un an de presiuni, iar libianul Muammar Kadhafi a fost ucis dupa opt luni de conflict, sirianul Bashar al-Assad pare ca se agata de putere mai mult ca niciodata.

Rusia, principalul sustinator al regimului, caruia ii furnizeaza armament, s-a declarat recent sigura ca al-Assad nu va pleca de la putere, in timp ce aliatul iranian a anuntat ca acesta ar putea sa candideze in alegerile prezidentiale din 2014. Impartita intre occidentalii pro-opozitie, pe de o parte, si rusi si chinezi, pe de alta parte, care au blocat in trei randuri rezolutii care amenintau regimul sirian cu sanctiuni, Bashar al Assad a reusit sa reziste pentru o vreme presiunilor internationale.

"Atat timp cat administratia Obama nu va vrea sa intervina in Siria, si nu vrea, al-Assad se va simti linistit", apreciaza Nadim Shehade, un cercetator la Chatham House din Londra. "Americanilor le este mai frica de ceea ce se va intampla dupa al-Assad, decat lui al-Assad insusi", subliniaza el.

Washingtonul a anuntat pentru prima data, la sfarsitul lui februarie, un ajutor non-letal pentru insurgenti, dar fara sa treaca pragul armamentului, cerut sus si tare de rebelii slab echipati in fata puterii de foc a armatei ce nutreste un cult fata de clanul al-Assad. Americanii si europenii se temeau, in fapt, ca arsenalul ar putea sa ajunga pe mana extremistilor, la fel ca si armamentul chimic detinut de regim.

Razboiul de uzura

In Siria s-a instalat un razboi de uzura, in conditiile in care niciuna dintre cele doua tabere nu a reusit sa obtina o victorie definitiva. Insurgentii au preluat, totusi, la 6 martie 2013, controlul asupra orasului Raqa (nord-est), prima capitala de provincie ce iese de sub controlul regimului. Bazandu-se pe aviatie, armata a aparat mai ales Damascul, fieful regimului, dar si teritoriile din vestul si centrul tarii, prin ofensive sangeroase, cum au fost cele impotriva fiefurilor rebele de la Baba Amr, la Homs, pe care i-a zdrobit in martie 2012.

In opinia ONU, Siria a intrat in "spirala unei catastrofe absolute", cu o populatie care nu mai beneficiaza de serviciile cele mai elementare in mai multe regiuni si cu o prabusire a sistemului medical, altadata solid. In teritoriile "eliberate", puterea centrala se faramiteaza, iar "consilii locale" administreaza afacerile curente. Un vid provocat de cresterea nivelului crimelor si, mai ingrijorator, rapiri motivate de o ura interconfesionala exarcerbata, intr-o tara cu o populatie majoritar sunnita dar controlata de clanul alawit al-Assad, descriu o situatie ce provoaca temeri cu privire la impartire sectara a Siriei.

Lumea a descoperit oroarea razboiului prin inregistrari video realizate de amatori, care au aratat lumii intregi capete taiate, corpuri mutilate si executii sumare. Planuri de pace, inclusiv cel al emisarului ONU Kofi Annan, au esuat, iar legaturile au parut intrerupte intre succesorul sau, Lakhdar Brahimi, si Damasc. In fata blocajului, liderul in exil al opozitiei Ahmed Moaz al-Khatib a indraznit sa propuna un dialog, in anumite conditii, cu personalitati din cadrul regimului, povocand reactii dure in tabara sa.

De multe ori, Damascul s-a declarat pregatit pentru un dialog, dar nu a schimbat o iota din retorica adoptata, afirmand neincetat ca poarta un razboi impotriva unor "teroristi" si a unui "complot mondial". In opinia lui Abu Diab, orice dialog reprezenta "pierdere de timp, atat timp cat nu va exista o actiune internationala decisiva sau o schimbare in echilibrul de forte".

Cum a inceput conflictul din Siria - CRONOLOGIE

Conflictul din Siria a inceput in martie 2011, dupa o revolta populara care a fost reprimata sangeros de regimul lui Bashar al Assad.

Apoi, aceasta revolta s-a transformat in insurgenta armata, iar opozantii lui Assad au ajuns "rebeli".

MARTIE 2011

-15-16 martie: Mitinguri la Damasc, la apelul unei pagini de Facebook, pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta si tribunale de exceptie"; acesta este punctul de plecare al contestarii fara precedent.

- 18-27 martie: Manifestatii reprimate la Damasc, Banias (nord-vest) si Deraa (sud), centrul contestarii (100 de morti la 23 martie). Violente si in Latakia (nord-vest).

APRILIE 2011

- 18 aprilie: Damascul denunta o "rebeliune armata a grupurilor salafiste".

- 25-26 aprilie: Contestarea se extinde si se radicalizeaza cu apeluri la inlaturarea regimului. in iunie, armata este mobilizata in apropiere de Irak, de frontiera turca si de Liban.

IULIE 2011

- 15 iulie: Peste un milion de persoane protesteaza fata de regim, in special la Hama (centru) si Deir Ezzor (est). La 31 iulie, 100 de persoane au fost ucise intr-o vasta ofensiva a armatei la Hama.

AUGUST 2011

- 18 august: Barack Obama si aliatii sai occidentali ii cer lui Bashar al-Assad sa plece. Tarile occidentale si arabe au adoptat mai multe serii de sanctiuni impotriva regimului.

NOIEMBRIE 2011

- 16 noiembrie: Un centru al serviciilor secrete din apropiere de Damasc este atacat de Armata siriana libera (ASL), o forta a opozitiei armate a carei infiintare a fost anuntata in iulie de colonelul Riad Assaad, dezertor refugiat in Turcia.

FEBRUARIE 2012

- 4 februarie: Al doilea veto sino-rus fata de un proiect de rezolutie la ONU care condamna represiunea.

- 12 februarie: Liga Araba decide sa furnizeze sustinere politica si materiala opozitiei si sa ceara o forta comuna arabi-ONU. in ianuarie, ea a prezentat un nou plan care prevede un transfer de putere a lui Assad catre vicepresedintele sau.

- 22 februarie: Doi jurnalisti occidentali - un francez si o americanca - sunt ucisi la Homs. Alti doi - un britanic si o frantuzoaica - sunt grav raniti. Un jurnalist francez a fost ucis in ianuarie.

- 24 februarie: Conferinta internationala la Tunis, care recunoaste Consiliul National Sirian (CNS), lansat la inceputul lui octombrie la Istanbul, ca un "reprezentant legitim" si promite sa furnizeze "o sustinere efectiva" opozitiei.

- 26 februarie: Referendum privind noua Constitutie, criticat de opozitie si de Occident. Regimul a anuntat in mod regulat reforme care nu au fost urmate in fapt decat de intensificarea reprimarii.

MARTIE 2012

- 1 martie: Armata preia controlul asupra cartierului simbol Baba Amr, bastion al rebeliunii din Homs (centru), dupa doua zile de lupte si patru saptamani de bombardamente. Declaratie a Consiliului de Securitate care deplange "situatia umanitara ce se agraveaza rapid".

- 7 martie: Responsabila de operatiuni umanitare a ONU, Valerie Amos, viziteaza cartierele din Homs "total devastate".

- 8 martie: Adjunctul ministrului Petrolului se alatura miscarii de contestare, el fiind primul oficial guvernamental care face acest lucru.

- 9 martie: Fortele regimului lanseaza o ofensiva in provincia Idleb (nord-vest) cu o zi inainte de sosirea la Damasc a emisarului ONU si al Ligii Arabe Kofi Annan. Circa zece ofiteri de rang inalt ai armatei, dintre care patru generali, dezerteaza si ajung in Turcia.

- 10 martie: Violentele se soldeaza cu 90 de morti in Siria, in special in provincia Idleb, unde fortele guvernamentale lanseaza un asalt asupra orasului Idleb.

- 11 martie: Fortele guvernamentale continua ofensiva in provincia Idleb, cu un asalt asupra Jisr al-Shughour. La sfarsitul saptamanii erau aproximativ 150 de morti.

- 12 martie: Aproximativ 50 de cadavre de femei si copii, carbonizate, strangulate sau injunghiate au fost descoperite la Homs, un "masacru" atribuit de militanti fortelor guvernamentale si de televiziunea oficiala "bandelor teroriste".

- 13 martie: Damascul anunta alegeri legislative la 7 mai. Washingtonul considera "ridicola" organizarea lor "in mijlocul violentelor".

- 14 martie: Armata preia controlul asupra orasului Idleb (nord-vest), dupa un asalt de patru zile. Moscova il critica pe Assad pentru "intarzierile mari" in demararea reformelor. Amnesty denunta "torturarea sistematica" a detinutilor.

Doi jurnalisti turci au disparut in Siria, iar trei personalitati din cadrul CNS s-au retras. Italia si-a inchis ambasada si si-a repatriat personalul, dupa Spania, Franta, Marea Britanie si Statele Unite. Acelasi lucru l-au facut si Arabia Saudita si Olanda.

Atacul chimic din Siria - momentul asteptat de marile puteri

Marile puteri reprezentate de SUA, Franta sau Germania nu au putut interveni militar in conflictul din Siria deoarece nu aveau o baza legala care sa le sustina decizia. Pe 21 august 2013 insa, in Siria a avut loc un atac chimic, in urma caruia au murit peste 1.000 de oameni - au sustinut rebelii din Damasc. Organizatia Medici fara Frontiere a anuntat ca spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienti cu "simptome neurotoxice" dupa acest atac. Potrivit organizatiei, pacientii au fost adusi la trei spitale din regiunea Damasc pe 21 august, in ziua in care insurgentii sustin ca a avut loc atacul cu arme chimice. Insa organizatia Medici fara Frontiere a comunicat ca nu are capacitatea de a confirma "stiintific" utilizarea armelor chimice.

Armata siriana a dezmintit categoric utilizarea de arme chimice la periferia orasului Damasc. La randul sau, regimul Bashar al-Assad afirma ca fortele insurgente subordonate opozitiei au utilizat arme chimice.

John Kerry, secretarul american de Stat: "Oricine sustine ca un atac de o asemenea amploare ar putea fi nascocit sau fabricat trebuie sa-si verifice constiinta si propria "busola" morala."

Intre timp, premierul britanic David Cameron a discutat cu Vladimir Putin, un fervent sustinator al regimului de la Damasc. Liderul de la Kremlin a repetat ca nu exista dovezi ca regimul a folosit arme chimice impotriva propriei populatii.

Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internationala, a atribuit insurgentilor sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmand ca este un act de manipulare in scop propagandistic. "Opozitia siriana refuza sa ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce in ce mai multe dovezi ca este vorba de un act criminal planuit cu mult inainte, un act provocator. Pe Internet, relatarile despre incident circulau cu cateva ore inainte de asa-numitul atac. Este o actiune premeditata", a reactionat Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.

"In contextul acestui nou val de propaganda antisiriana, credem ca apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU si de utilizare a fortei sunt inaccceptabile", a insistat Ministerul rus de Externe.

Numarul de refugiati sirieni a ajuns la un milion: "Siria a intrat in spirala unei catastrofe absolute"

Pragul de un milion de refugiati sirieni, inregistrati sau ajutati ca atare, a fost atins la inceputul acestei veri. "Cu un milion de persoane care au fugit, milioane de persoane stramutate in interiorul tarii si mii de persoane care traverseaza frontierele in fiecare zi, Siria a intrat in spirala unei catastrofe absolute", a apreciat Antonio Guterres, inaltul Comisar pentru Refugiati, intr-un comunicat difuzat de la Geneva.

Numarul refugiatilor care au fugit din propria tara a crescut "dramatic" de la inceputul anului. Sunt 400.000 de refugiati sirieni in plus de la 1 ianuarie, afirma UNHCR.

"Ei sunt traumatizati, nu mai au nimic si si-au pierdut membri ai familiilor, aproximativ jumatate dintre refugiati sunt copii, majoritatea cu varste mai mici de 11 ani", continua UNHCR. Ei fug catre Liban, Iordania, Turcia, Irak si Egipt. Din ce in ce mai multi sirieni fug catre Africa de nord si Europa.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Parlamentul de la Londra decide joi cum va actiona Marea Britanie dupa atacul chimic din Siria
Parlamentul de la Londra decide joi cum va actiona Marea Britanie dupa atacul chimic din Siria

Conform BBC News, Parlamentul englez a fost convocat joi sa ia o decizie in privinta formularii unui raspuns al Marii Britanii in cazul atacului chimic care a avut loc recent in Siria.

Washington Post: Schema simpla prin care se poate explica situatia critica din Orientul Mijlociu
Washington Post: Schema simpla prin care se poate explica situatia critica din Orientul Mijlociu

Un cunoscut blogger din Egipt care scrie sub pseudonimul "Marele faraon" a realizat o schema in care incearca sa explice rivalitatile si aliantele din tumultosul Orient Mijlociu.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry:
Secretarul de stat al SUA, John Kerry: "Armele chimice au fost folosite in Siria, e de necontestat"

Este o interventie militara in Siria inevitabila? Asta sustin analistii dupa declaratia lui John Kerry, secretarul de Stat al SUA, care a spus raspicat ca exista dovezi "incontestabile" ca in Siria au fost folosite arme chimice.

Regimul Bashar al-Assad atribuie insurgentilor atacul cu arme chimice de la Damasc
Regimul Bashar al-Assad atribuie insurgentilor atacul cu arme chimice de la Damasc

Regimul Bashar al-Assad afirma ca fortele insurgente subordonate opozitiei au utilizat arme chimice la Damasc, informeaza AFP.

"Mama care isi strange in brate copiii morti". Opozitia din Siria publica imagini coplesitoare

Situatia din Siria tinde sa atinga cotele unui genocid, termen tot mai des folosit de presa din strainatate, mai ales in urma atacului chimic de miercuri, in urma caruia circa 1.300 de persoane au murit.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.