Noul presedinte iranian Hassan Rohani s-a declarat joi "pregatit sa (...) faciliteze dialogul" in Siria intre regimul presedintelui Bashar al-Assad si opozitie, relateaza AFP.
"Guvernul meu este pregatit sa ajute la facilitarea dialogului intre guvernul sirian si opozitie", afirma presedintele Rohani intr-un articol publicat joi pe site-ul de Internet al cotidianului american Washington Post.
Presedintele iranian, care a multiplicat in ultimele zile declaratiile conciliatoare la adresa Statelor Unite si a comunitatii internationale, afirma ca vrea sa urmeze o politica de "intalniri constructive".
Liderul iranian, care a cerut sa se intalneasca cu presedintele francez Francois Hollande in cursul Adunarii Generale a ONU saptamana viitoare, apreciaza ca omologii sai trebuie sa "profite de ocazia" recentei sale alegeri la conducerea Iranului.
In opinia lui Rohani, o "abordare constructiva a diplomatiei nu inseamna renuntarea la pretentile fiecaruia".
"Asta inseamna intalniri cu omologii, pe picior de egalitate si in respect reciproc, pentru a raspunde preocuparilor impartasite si a atinge obiective comune", a scris el.
Propunerea presedintelui iranian risca sa fie primita cu prudenta de Statele Unite, care au acuzat de mai multe ori Teheranul ca sustine financiar, cu arme si soldati regimul sirian. Washingtonul si Teheranul nu intretin relatii diplomatice de aproape 35 de ani si se infrunta, intre altele, in dosarul nuclear iranian.
Francois Hollande sustine livrarea de armament catre Armata de liberare a Siriei
Presedintele francez Francois Hollande a asigurat joi la Bamako ca Franta va livra arme Armatei de liberare a Siriei (ASL) insa "intr-un cadrul controlat" si "alaturi de mai multe state", relateaza AFP.
Exprimandu-se in cadrul unei conferinte de presa la Bamako, Hollande a declarat: "rusii livreaza regulat (arme regimului) insa noi o vom face intr-un cadrul mai extins alaturi de mai multe state si intr-un cadru care poate fi controlat deoarece nu putem accepta ca arme sa mearga catre jihadisti" si nu catre "ASL".
"Am spus mereu ca vrem sa controlam furnizarea de arme daca o vom face, pentru ca acestea sa mearga la ASL", a mai declarat presedintele francez.
Cronologia evenimentelor, 19 septembrie:
Presedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat ca tara sa nu este "in razboi civil", ci este atacata de "zeci de mii de jihadisti", majoritatea Al-Qaida, intr-un interviu pentru postul de televiziune american FoxNews difuzat miercuri seata, relateaza AFP.
Assad, al carui interviu a fost realizat marti la Damasc, s-a adresat printre altele indirect omologului sau american Barack Obama cerandu-i sa "asculte bunul simt al poporului (sau)".
In acest interviu extins realizat de doi jurnalisti americani ai FoxNews, presedintele sirian a asigurat ca tara sa nu este "in razboi civil". "Avem un razboi, un nou fel de razboi" cu "zeci de mii de jihadisti" de peste 80 de nationalitati diferite.
"Ceea ce va pot spune este ca 80 la suta - unii zic 90 la suta, nu avem date precise - din acesti teroristi sunt membri ai Al-Qaida si ai ramurilor sale" a declarat seful statului, care a vorbit in engleza.
Conform acestuia, de la declansarea conflictului in urma cu doi ani si jumatate "zeci de mii de sirieni" si 15.000 de soldati guvernamentali au fost ucisi, majoritatea in "atacuri teroriste, asasinate si atentate sinucigase".
Acesta a mai afirmat ca atacul cu arme chimice de la 21 august a fost realizat de rebeli si nu de fortele sale armate.
Un grup de combatanti Al-Qaida a cucerit un oras din nordul Siriei
Un grup de combatanti Al-Qaida a capturat miercuri orasul sirian Azaz, in apropiere de frontiera turca, dupa lupte violente impotriva rebelilor, au declarat militanti pentru AFP. "Statul islamic in Irak si Levant (EIIL) a preluat controlul total asupra Azaz. Acesta detine intrarile in oras", a explicat Abou Ahmad, un militant prezent in Azaz.
Un alt militant, care locuieste la Azaz, a confirmat aceasta informatie. "EIIL controleaza complet (orasul). Acestia opresc oamenii in casele lor si controleaza toate punctele de control", a declarat el pe internet pentru AFP, aflat sub anonimat.
Confruntarile continua in jurul Azaz.
Abou Ahmad a declarat ca dupa ce au cucerit orasul, luptatorii EIIL se indreapta catre punctul de trecere cu Turcia de la Bab al-Salameh, care este controlat de mai multe luni de rebeli.
Semn al complexitatii conflictului in Siria, in anumite regiuni s-au intensificat luptele intre EIIL si rebelii non-jihadisti in ultimele saptamani, in timp ce in alte zone acestia lupta impreuna impotriva trupelor regimului.
Rusia va oferi Natiunilor Unite probe ca atacul chimic din Siria ar fi fost comis de insurgenti
Rusia va oferi Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite probe care ar demonstra ca atacul chimic din 21 august este o "provocare" a rebelilor sirieni, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP. "Avem suficiente probe ca opozitia recurge frecvent la provocari pentru a atrage o interventie militara in Siria. Le vom prezenta Consiliului de Securitate ONU", a declarat Lavrov.
"Este vorba de probe care demonstreaza caracterul provocator al atacului chimic din 21 august", a subliniat Lavrov.
"De asemenea, avem informatii conform carora au existat mai multe incidente similare celui de la Al-Ghouta", din 21 august, a precizat seful diplomatiei ruse.
Pentagonul mentine mijloacele militare in Mediterana pentru un eventual atac contra Siriei
Mijloacele militare americane in estul Marii Mediterane raman mobilizate pentru o eventuala interventie in Siria in cazul esecului diplomatiei, avertizeaza secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, citat de AFP. "Este evident ca amenintarea cu o interventie militara americana a condus la acest proces diplomatic. Trebuie sa mentinem optiunea militara", a avertizat Hagel, precizand ca mijloacele militare americane vor ramane in largul coastelor siriene.
"Suntem pregatiti sa avem orice optiune pe care presedintele Barack Obama ar dori sa o utilizeze", a adaugat Hagel.
Statele Unite au patru distrugatoare in Marea Mediterana, navele militare fiind echipate cu rachete Tomahawk.
Chuck Hagel si seful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, au anuntat ca Administratia Obama analizeaza posibilitatea de a acorda Pentagonului misiunea inarmarii insurgentilor sirieni, ceea ce ar conduce la cresterea volului de armament trimis in Siria. in momentul de fata, aceasta misiunea revine CIA.
Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international si de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale care ar urma sa fie distruse, sub supravegherea Natiunilor Unite, pana la jumatatea anului 2014.
Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 100.000 de morti.
Cronologia evenimentelor, 16 septembrie:
ora 14:36 Secretarul american de stat John Kerry a declarat, luni, ca SUA si Rusia sunt perfect capabile sa elimine arsenalul chimic al Siriei.
Oficialul a precizat ca daca Bashar al-Assad nu se va supune intelegii de plasare a armelor chimice sub control international, atunci SUA va interveni in forta.
"Amenintarea de atac in forta este reala, nu putem accepta cuvinte goale in ceea ce priveste chestiuni internationale", a spus Kerry.
ora 12:27: Pentagonul insista ca nu va trimite soldati americani in Siria si ca punerea sub control international a arsenalului chimic sirian cade in sarcina Damascului, potrivit The Hill.
"Presedintele Bashar al-Assad datoreaza macar atat comunitatii internationale", a explicat un oficial al Pentagonului.
Cronologia evenimentelor, 15 septembrie:
ora 14:51 Regimul Bashar al-Assad a salutat acordul privind plasarea armelor chimice sub control international, considerand ca acest lucru reprezinta o victorie a Siriei.
"Salutam acest acord. Pe de o parte, ii ajuta pe sirieni sa iasa din criza, pe de alta, a permis evitarea unui razboi impotriva Siriei desfiintand argumentele celor care voiau sa il declanseze", a spus ministrul sirian al Reconcilierii, Ali Haidar.
Acesta a tinut sa multumeasca Rusiei pentru solutia gasita si pentru evitarea unei lovituri militare impotriva Siriei.
"Este o victorie a Siriei obtinuta gratie prietenilor nostri rusi", a mai spus ministrul.
Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international si de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale care ar urma sa fie distruse, sub supravegherea Natiunilor Unite, pana la jumatatea anului 2014.
Cronologia evenimentelor, 14 septembrie:
ora 15:33"Exista probabil 45 de locatii asociate programului sirian de arme chimice", precizeaza oficialul american, sub protectia anonimatului.
"Rusia si Statele Unite estimeaza cantitatea de arme chimice la aproximativ 1.000 de tone", adauga oficialul citat. Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international si de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale care ar urma sa fie distruse, sub supravegherea Natiunilor Unite, pana la jumatatea anului 2014.
ora 13.20:Statele Unite si Rusia sunt de acord cu adoptarea unei rezolutii ONU care sa prevada recurgerea la forta daca Siria nu va respecta planul de predare a armelor chimice, afirma secretarul de Stat american, John Kerry, citat de AFP.
"Statele Unite si Rusia sunt de acord cu o rezolutie a Natiunilor Unite care va face referire la Capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forta", a declarat John Kerry dupa intrevederea pe care a avut-o la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
"Nu va exista spatiu de manevra, ci doar pentru aplicarea in totalitate a planului de catre regimul Bashar al-Assad", a spus Kerry.
"Intalnirea cu secretarul de Stat american, John Kerry, a fost excelenta", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
ora 13.00 Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale.
Statele Unite si alte tari occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul sustinand ca incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morti.
Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat ca intentioneaza sa plaseze sub control international arsenalul chimic sirian. Siria a anuntat intentia de a semna Conventia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internationala, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control international si distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuala interventie militara occidentala.
ora 08.00 Oficiali americani de rang inalt au anuntat vineri seara ca Siria are la dispozitie doua-trei saptamani pentru a se conforma solicitarilor internationale. "Solicitarea Statelor Unite de plasare in termen de doua sau trei saptamani a arsenalului chimic sirian sub control international pur si simplu nu este profesionista", a reactionat Aleksei Puskov, presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului rus.
"In Siria, exista cel putin 42 de locatii unde sunt depozitate aceste arme, iar unele se afla in zone de lupta", afirma oficialul rus.
Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat joi ca intentioneaza sa plaseze sub control international arsenalul chimic sirian, conform unui interviu acordat unui post de televiziune rus. Siria anuntase de marti ca este pregatita sa prezinte arsenalul chimic comunitatii internationale si sa inceteze fabricarea acestui tip de armament, fara insa a vorbi de distrugerea armamentului neconventional.
Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internationala, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control international si distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuala interventie militara occidentala.
Marea Britanie, Franta si Statele Unite intentioneaza sa prezinte in Consiliul de Securitate al ONU o rezolutie pe tema situatiei din Siria, in contextul planului rus privind arsenalul chimic sirian. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.
Cronologia evenimentelor, 13 septembrie
ora 21:11 Jurnalistii de la Wall Street Journal sustin ca Bashar al-Assad ar incerca sa ascunda stocurile de arme chimice, pentru a ingreuna depistarea lor.
Serviciile de spionaj americane si israeliene cunosc, in mare, localizarea depozitelor de armament chimic sirian, insa dispersarea acestora risca sa complice demersul de plasare sub control international.
Potrivit surselor citate, Unitatea 450 - apartinand Centrului sirian pentru cercetari militare - a inceput sa mute stocurile de armament chimic de cateva luni, dar manevrele au fost intensificate de circa o saptamana.
ora 19:11 Un distrugator rus, care se afla in Marea Neagra, a traversat stramtoarea Bosfor si se indreapta spre Marea Mediterana, potrivit Mediafax.
Distrugatorul-lansator de rachete de tip Smetlivii a trecut prin stramtoarea care traverseaza metropola turca Istanbul, fiind insotit de o nava a Pazei de Coasta a Turciei.
Rusia avea deja trei nave de razboi in Marea Mediterana, in apropiere de Siria.
Conform unei surse din armata rusa, prezenta navelor moscovite in regiune ar permite Rusiei sa reactioneze la orice evolutie a tensiunilor din Siria.
Cronologia evenimentelor, 12 septembrie
ora 15:52 Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat ca intentioneaza sa plaseze sub control international arsenalul chimic sirian, conform unui interviu acordat unui post de televiziune rus, informeaza AFP.
ora 11:10 Navele de razboi americane din Mediterana sunt pregatite pentru un "atac puternic" impotriva regimului sirian daca presedintele Barack Obama da ordin in acest sens, a declarat miercuri un oficial civil din cadrul US Navy, relateaza AFP. Citeste mai multe aici!
ora 07:30 Statele Unite au inceput sa livreze arme si echipamente tehnice rebelilor sirieni, scrie ziarul The Washington Post (WP) in editia de miercuri, relateaza AFP.
Citand surse americane si siriene, cotidianul american scrie ca CIA a inceput sa livreze incarcaturi cu "ajutor material letal" in ultimele 15 zile.
Ziarul adauga, pe site, ca Departamentul de Stat a trimis vehicule si alte materiale, inclusiv echipamente de comunicatii sofisticate si kituri medicale de lupta.
CIA, contactata de AFP, a declarat ca nu are de facut vreun comentariu cu privire la informatiile publicate de Washington Post.
Incarcaturile de armament care, potrivit cotidianului, se limiteaza la arme usoare si munitie, sosesc intr-un moment crucial in confruntarea sangeroasa dintre rebeli si Guvernul lui Bashar al-Assad.
The Washington Post citeaza oficiali americani care afirma ca scopul asistentei materiale este sa ajute la consolidarea coeziunii grupurilor armatei siriene de opozitie.
ora 07:00 "Exista toate motivele sa credem ca (gazul toxic) a fost folosit nu de catre armata siriana, ci de catre fortele opozitiei, pentru a provoca o interventie a puternicilor lor sustinatori straini, care s-ar plasa de aceeasi parte cu fundamentalistii", scrie presedintele rus intr-un articol publicat de cotidianul american, difuzat miercuri seara.
Presedintele rus avertizeaza impotriva utilizarii fortei care, in afara legitimitatii apararii sau unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, "este inacceptabila (...) si va constitui un act de agresiune", dupa ce Washingtonul a amanat un ptoiect de a efectua actiuni militare impotriva Damascului pentru a examina o initiativa rusa de plasare sub controlinternational iar ulterior o distrugere a arsenalului chimic sirian.
Actiuni impotriva Siriei ar putea sa declanseze un "nou val de terorism, (sa submineze) eforturile multilaterale privind rezolvarea problemei nucleare iraniene si conflictul israeliano-palestinian si sa destabilizeze si mai mult Orientul Mijlociu si Africa de Nord", mai scrie conducatorul rus.
Putin indeamna Statele Unite sa "profite de ocazia (oferita de) vointa" Siriei de a destructura arsenalul chimic sirian, asa cum este propusa de Moscova
"Statele Unite, Rusia si toti membrii comunitatii internationale trebuie sa profite de ocazia (oferita de) vointa Guvernului sirian de a-si plasa arsenalul chimic sub control international pentru ca ulterior sa fie distrus", afirma Putin, care saluta o relatie de "incredere in crestere" intre el si presedintele american Barack Obama.
"Primesc favorabil interesul presedintelui (american) de a continua dialogul cu Rusia asupra Siriei", adauga el.
Secretarul de Stat american John Kerry urmeaza sa se intalneasca joi la Geneva cu seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov timp de doua zile, pentru discutii considerate cruciale despre acest plan rusesc de destructurare a armelor chimice siriene.
Presedintele Barack Obama a anuntat marti ca vrea sa dea o sansa diplomatiei si a amanat proiectul unor atacuri punitive impotriva Siriei.
Cronologia evenimentelor, 11 septembrie
ora 07:40 Secretarul de Stat american John Kerry l-a indemnat marti pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa "profite cu adevarat de opoztrunitatea de a incerca sa faca pace" in tara, relateaza AFP.
Exprimandu-se imediat dupa anuntul potrivit caruia Siria este pregatita sa semneze Conventia Internationala de Interzicere a Armelor Chimice (OIAC), Kerry si-a exprimat speranta ca regimul de la Damasc isi va tine cuvantul si ca "va ajuta (Statele Unite), in zilele urmatoare, sa lucreze impreuna cu Rusia pentru a gasi mijlocul de a plasa armele chimice (siriene) sub control international".
ora 07:30 Administratia americana a dat asigurari marti ca nu a fost antrenata accidental pe o cale care poate ca ii va permite sa nu efectueze actiuni militare in Siria, afirmand ca studiaza de mai multe luni propunerea rusa de plasare a armamentului chimic sirian sub control international, relateaza AFP.
Oficiali americani au parut ca au fost luati din scurt, luni dimineata, cand secretarul de Stat John Kerry a evocat, intr-o conferinta de presa la Londra, ideea potrivit careia atacurile militare ar putea fi evitate in Siria daca regimul isi plaseaza arsenalul chimic sub control international, dupa care purtatorul sau de cuvant a catalogat aceasta propunere ca pur "retorica".
Ideea evocata de seful diplomatiei americane nu a trecut neobservata, provocand numeroase comentarii si atragand numeroase sustineri, lucru care i-a determinat pe rusi sa declare ca formuleaza o propunere in acest sens cu sustinerea sirienilor.
Unii comentatori se intreaba daca este vorba despre o gafa a lui Kerry sau despre o manevra deliberata a administratiei Obama menita sa evite un vot potential dificil in Congres vizand obtinerea autorizarii unor atacuri militare impotriva Siriei.
ora 07:00 Barack Obama a declarat marti, la Casa Alba, ca doreste sa ofere o sansa diplomatiei in Siria, in contextul in care Damascul a dat asigurari ca este pregatit sa renunte la arsenalul chimic, relateaza AFP. Dupa 48 de ore de eforturi diplomatice intense, care au indepartat perspectiva atacurilor asupra tarii devastate de razboiul civil, presedintele american a apreciat ca propunerea rusa de plasare a armelor chimice siriene sub control international ar constitui un semn "incurajator". Citeste mai multe aici!
Cronologia evenimentelor, 10 septembrie:
ora 21:19 Ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, a afirmat, marti seara, ca Damascul este pregatit sa plaseze armele chimice sub control international.
"Suntem pregatiti sa anuntam unde se afla armele chimice, sa incetam productia armelor chimice si sa prezentam aceste depozite reprezentantilor Rusiei, ai altor tari si ai Natiunilor Unite.
Suntem favorabili initiativei ruse de plasare sub control international a armelor chimice", a spus oficialul sirian.
Marea Britanie, Franta si Statele Unite vor prezenta in Consiliul de Securitate al ONU, o rezolutie pe tema situatiei din Siria, dupa propunerea rusa privind arsenalul chimic sirian.
ora 19:15 SUA, Franta si Marea Britanie au acceptat sa analizeze propunerea Rusiei, ca Siria sa cedeze controlul asupra armamentului chimic, potrivit unui oficial de la Casa Alba, relateaza Mediafax.
Decizia a fost luata in urma unei discutii intre Barack Obama, Francois Hollande si David Cameron.
"Eforturile vor începe marţi la Naţiunile Unite", a precizat oficialul american.
ora 16:16 Presedintele Barack Obama s-a aratat dispus sa renunte la lovitura militara planificata impotriva Siriei, in cazul in care Bashar al-Assad va preda controlul asupra arsenalului de arme chimice, potrivit Fox News.
"Cred ca trebuie sa epuizam toate posibilitatile diplomatice, insa este important sa mentinem presiunea. Problema nu se pune doar de incredere, trebuie sa si verificam", a spus Obama, privind posibilitatea ca Siria sa isi cedeze armamentul chimic.
ora 14:00 "Am avut o sedinta de negocieri fructuoase cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov (...), si, deja in cursul serii, ne-am exprimat acordul cu privire la initiativa rusa", a declarat Mouallem, potrivit agentiilor ruse.
Rusia lucreaza impreuna cu regimul de la Damasc la elaborarea unui "plan concret" vizand plasarea arsenalului chimic al Siriei sub control international, a declarat marti seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, relateaza AFP.
"Partea rusa lucreaza in prezent la elaborarea unui plan realizabil, precis, concret in vederea caruia sunt in curs contacte, in acest moment, cu partea siriana", a declarat Lavrov intr-o conferinta de presa cu omologul sau libian Mohamed Abdelaziz.
"Intentionam sa propunem acest plan cat mai curand posibil si suntem pregatiti sa lucram la el impreuna cu secretarul general al ONU, membrii Consiliului de Securitate al ONU, Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice", a adaugat Lavrov.
Ministrul rus de Externe a anuntat luni ca le-a propus sirienilor sa-si plaseze arsenalul chimic sub control international, pentru a evita eventualele atacuri americane impotriva regimului de la Damasc, acuzat de catre americani ca este responsabil de presupusul atac chimic din 21 august, in apropierea capitalei siriene.
Lavrov si-a exprimat marti multumirea fata de "reactiile in mare masura pozitive" ale altor state "fata de propunerea" rusa.
"Propunerea de a plasa arsenalul sirian sub control international nu este o initiativa in totalitatea rusa", a adaugat el. "Ea rezulta din contactele pe care le-am avut cu colegii nostri americani, declaratiile de ieri ale lui John Kerry (seful diplomatiei americane), care a oferit posibilitatea de a evita aceste atacuri, daca problema poate fi solutionata", a subliniat Lavrov.
Statele Unite privesc cu suspiciune aceste evolutii, iar Obama este convins ca doar amenintarea unui atac a convins regimul sirian sa accepte sa discute propunerea.
La numai cateva ore dupa ce seful diplomatiei americane spunea ca Bashar al-Assad poate evita un atac american, daca renunta la armele chimice, Rusia a anuntat ca va incerca sa-si convinga aliatul sa o faca. "Daca predarea controlului asupra armelor chimice comunitatii internationale va evita interventiile militare, vom incepe imediat sa colaboram cu guvernul de la Damasc pentru a duce la bun sfarsit acest plan", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.
La Washington, propunerea a fost primita cu prudenta, dar si cu un dram de speranta.
Siria are peste 1000 de tone de armament chimic, potrivit estimarilor serviciilor secrete franceze, iar neutralizarea acestuia in mijlocul unui razboi civil n-ar fi deloc usoara. Oricum, Obama a anuntat ca vrea in continuare acordul Congresului pentru o eventuala interventie, ca sa mentina presiunea asupra regimului sirian.
Intre timp, Bashar al-Assad a amenintat din nou ca Siria nu va sta cu mainile in san, daca este atacata. Propriile rude il descriu pe Assad drept un lider slab, dominat de aparatul de stat mostenit de la tatal sau.
Pe de alta parte, un belgian, care a fost tinut ostatic in Siria aproape cinci luni, a declarat ca a auzit vorbind doi lideri ai rebelilor despre atacul cu arme chimice pe care el l-ar fi comis. Colegul sau de suferinta, un jurnalist italian, nu i-a sustinut insa afirmatiile.
Cronologia evenimentelor, 9 septembrie:
Miscarea siita libaneza Hezbollah, principalul aliat al regimului de la Damasc, a respins cu forta amenintarile cu atacuri militare impotriva Siriei, acuzandu-i pe autorii acestor amenintari, in special pe Statele Unite, ca se livreaza unui "terorism".
Intr-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni a blocului sau parlamentar, Hezbollah, o miscare angajata militar in conflictul din Siria alaturi de armata siriana, a avertizat ca, daca Occidentul va trece la actiune, "acest lucru va ameninta pacea in regiune si in lume".
Aceasta este prima reactie a Hezbollahului la amenintarile cu o interventie militara in Siria, partidul siit fiind unul dintre cei mai apropiati aliati, alaturi de Iran, ai regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.
Eventualitatea unor atacuri, vrute de catre Statele Unite si Franta ca pedeapsa pentru regimul de la Damasc, acuzat de o presupusa folosire a armelor chimice impotriva civililor, prinde contur odata cu un prim vot favorabil al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului american.
Hezbollahul afirma ca obiectivul acestor amenintari este de a "sustine din nou Israelul si de a consolida dominatia colonialista occidentala asupra regiunii".
"Implicarea administratiei americane in agresiunea directa impotriva Siriei ii intareste Hezbollahului convingerea ca aceasta criza care afecteaza tara mai mult de doi ani face parte dintr-un complot strategic, al carui obiectiv este sa plaseze regiunea sub control din strainatate", adauga acest partid siit in comunicat.
UPDATE:
ora 22:13 Secretarul american de stat Hillary Clinton a spus, luni seara, ca renuntarea la armamentul chimic ar fi o etapa importanta pentru Siria.
"Dacă regimul de la Damasc plasează imediat stocurile de arme chimice sub control internaţional, aşa cum secretarul de Stat John Kerry a discutat cu Rusia, aceasta ar fi o etapă importantă. Dar nu poate fi un nou pretext pentru amânare sau obstrucţionare", a spus Clinton.
Totodata, consilierul prezidential Ben Rhodes a spus ca Statele Unite sunt pregătite să discute cu Rusia pentru a determina dacă propunerea de plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional este credibilă.
ora 21:25 Liderul sirian a vorbit, luni, in cadrul unui interviu, despre razboiul civil din tara sa si despre perceptia de dictator care planeaza asupra sa.
"Eu trebuie sa fiu speranta sirienilor, nu a americanilor. Cand un doctor taie piciorul pacientului pentru a preveni cangrena, nu-l numesti macelar", a spus al-Assad.
Conform BBC News, Parlamentul englez a fost convocat joi sa ia o decizie in privinta formularii unui raspuns al Marii Britanii in cazul atacului chimic care a avut loc recent in Siria.
Un cunoscut blogger din Egipt care scrie sub pseudonimul "Marele faraon" a realizat o schema in care incearca sa explice rivalitatile si aliantele din tumultosul Orient Mijlociu.
Este o interventie militara in Siria inevitabila? Asta sustin analistii dupa declaratia lui John Kerry, secretarul de Stat al SUA, care a spus raspicat ca exista dovezi "incontestabile" ca in Siria au fost folosite arme chimice.
Situatia din Siria tinde sa atinga cotele unui genocid, termen tot mai des folosit de presa din strainatate, mai ales in urma atacului chimic de miercuri, in urma caruia circa 1.300 de persoane au murit.
Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și Campaniilor Electorale a publicat pe site sumele cheltuite și încasate de candidați în prima săptămână de campanie.
"Am răspuns corect la toate întrebările", s-a lăudat preşedintele american- Donald Trump în fața reporterilor la bordul Air Force One,după un test cognitiv parte a examenului său medical anual.