O carte in care un criminal in serie ucide miliardari evazionisti este bestseller in Grecia

Ultima actualizare: 08-10-2012 12:50
Grecia

"Intelegerea" este titlul uneia dintre cele mai citite carti din Grecia. Pe coperta sa, autorul a fost nevoit sa scrie "Atentie, acest roman nu trebuie imitat!", din cauza scenelor care par atat de reale incat pot instiga.

In volumul semnat de jurnalistul si comentatorul Petros Markaris, unul dintre cei mai apreciati editorialisti de la Atena, apar descrise metode si tehnici de evitare a taxelor de catre elitele grecesti precum si detalii despre victimele sistemului corupt.

Romanul este despre un criminal in serie care isi urmareste "prada" prin suburbiile bogate ale Atenei. El isi alege victimele dupa anumite criterii: sa fie greci bogati care nu si-au platit taxele. Intotdeauna cadavrele sunt lasate printre ruinele vechiului oras, dupa ce persoanele respective au fost otravite cu cucuta - referire probabila la executia lui Socrate.

Crimele din noua carte a lui Markaris, I Pairaiosi, sau Intelegerea, rezoneaza puternic cu pozitia multor cititori furiosi pe elitele tarii, care nu isi platesc taxele, a caror iresponsabilitate a ajutat cumva ingenuncherea Greciei, scrie Business Insider

Ucigasul se auto-intituleaza "Colectorul National de Taxe" si nu cere bani pentru el, ci pentru bugetul tarii. Atat de mare a ajuns sa fie simpatia publicului pentru acest criminal incat autorul a crezut ca este prudent sa noteze pe coperta: “Atentie: Acest roman nu trebuie imitat!

Nascut in Istanbul, cu un parinte grec si unul armean, Petros Markaris s-a stabilit in Atena cand avea 30 de ani si inca vede problemele inerente ale Greciei cu ochii unui strain. “Acesta este un sistem care a fost construit pentru a trai clipa, de la inceputul secolului, si s-a accelerat in ultimii 30 de ani”, a spus el intr-un interviu.

Sistemul grec este catalogat de catre analisti, drept unul clientelar. Implica elita greceasca – proprietarii de nave, medicii, avocatii si jurnalistii de top – ce finanteaza principalele doua partide si primesc slujbe importante in administratie pentru fiii si fiicele lor in schimbul "investitiei", precum si o scutire continua in materie de taxe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO