O alta comoara antica, demolata de jihadisti. De ce distrug teroristii din Statul Islamic istoria Irakului
Militantii gruparii Stat Islamic au inceput sa demoleze orasul antic Hatra, din nordul Irakului.
Oficiali irakieni din orasul Mosul au declarat ca militantii gruparii Stat Islamic au inceput sa demoleze orasul antic Hatra, din nordul Irakului, intr-o campanie menita sa inlature simbolurile care ar promova idolatria, relateaza Associated Press.
Un oficial din divizia arheologica a Ministerului Turismului si Antichitatilor a declarat pentru AP ca mai multi locuitori din apropiere de Hatra au auzit doua explozii mari sambata dimineata, apoi au vazut buldozere care au inceput sa demoleze situl arheologic.
Saeed Mamuzini, un oficial kurd din Mosul, a declarat pentru AP ca militantii au inceput sa ia artefacte din Hatra inca de joi, iar sambata au inceput sa distruga orasul vechi de 2.000 de ani, care este inclus in patrimoniul UNESCO.
Gruparea extremista sunnita a declansat o campanie pentru inlaturarea vestigiilor despre care afirma ca promoveaza idolatria si incalca interpretarea sa fundamentalista asupra legii islamice.
Intr-o inregistrare video difuzata saptamana trecuta, militantii gruparii distrugeau artefacte din muzeul de la Mosul, iar in ianuarie organizatia a incendiat sute de carti de la biblioteca si universitatea din acelasi oras, inclusiv manuscrise rare. Majoritatea artefactelor distruse la muzeul din Mosul erau din Hatra.
Vineri, gruparea Stat Islamic a luat artefacte din Nimrud, un oras vechi de 3.000 de ani din Irak, pe care l-au distrus apoi cu buldozerele.
Anul trecut, militantii au distrus Moscheea Profetului Younis si Moscheea Profetului Jirjis, doua mausolee antice din Mosul. Statul Islamic a impus o versiune dura si violenta a legii islamice in teritoriile pe care le controleaza si terorizeaza minoritatile religioase. Gruparea a difuzat inregistrari video care arata decapitarea unor ostatici, inclusiv jurnalisti si lucratori umanitari occidentali.
UNESCO: Distrugerea unor orase antice din Irak de catre SI este o crima de razboi
Distrugerea orasului antic Nimrud, din nordul Irakului, de catre gruparea Stat Islamic este un act de "epurare culturala" care constituie o crima de razboi, iar unele dintre statuile sitului arheologic au fost luate cu camioane, probabil pentru a fi vandute ilegal, a declarat directoarea UNESCO.
Intr-un interviu acordat vineri agentiei Associated Press, directoarea generala a agentiei culturale a ONU, Irina Bokova, si-a exprimat furia fata de atacul de joi, care a avut loc la o saptamana dupa o inregistrare video in care puteau fi vazuti militanti ai gruparii Stat Islamic distrugand cu baroasele artefacte de la un muzeu din Mosul.
"Noi numim asta epurare culturala pentru ca, din pacate, consideram ca accelerarea acestei distrugeri a patrimoniului este un act deliberat de razboi", a precizat Bokova. Ea a adaugat ca atacul se incadreaza intr-o "viziune ingrozitoare" de persecutare a minoritatilor din regiune, apreciind ca atacurile asupra culturii sunt considerate acum o problema de securitate.
Purtatorul de cuvant al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat atacurile si a afirmat ca distrugerea deliberata a vestigiilor "constituie o crima de razboi si reprezinta un atac asupra intregii umanitati".
Bokova a precizat ca oficialii ONU trebuie sa se bazeze pe imagini din satelit pentru a evalua pagubele, pentru ca oamenii nu se pot apropia de sit din cauza securitatii precare. Ea a adaugat ca oficialii au vazut imagini cu statui mari din oras, "puse in camioane" probabil pentru a fi vandute ilegal. Bokova a mai afirmat ca, inaintea atacului, UNESCO se pregatea sa includa Nimrud in lista patrimoniului mondial.