Teroristii din Boko Haram au jurat credinta Statului Islamic. Pronosticul ingrijorator al analistilor

08-03-2015 12:37


boko haram

Teroristii nigerieni din Boko Haram si-au anuntat supunerea fata de gruparea extremista Statul Islamic, potrivit unei inregistrari audio publicate sambata pe internet.
 

In inregistrare, un barbat care sustine ca este liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, se adreseaza liderului SI, Abu Bakr Al-Baghdadi, dar face si un apel catre toti musulmanii din lume sa-si declare loialitatea, relateaza NBC News.

Mesajul a fost postat pe contul de Twitter al gruparii nigeriene si a fost confirmat de o firma globala de securitate si un consultant NBC News. Inregistrarea confirma ceea ce multi analisti au spus ca se va intampla, arata sursa citata: o fuziune intre Boko Haram si Statul Islamic. Nigerienii urmaresc activitatea SI si actioneaza in acelasi stil, publicand mesaje online pentru a face propaganda.

Statul Islamic nu a emis inca un raspuns, insa specialistii spun ca este foarte posibil ca islamistii sa accepte aparenta propunere a Boko Haram. Mesajul grupului african vine in acelasi format ca cele publicate de alte grupuri care au cerut sa lupte sub steagul Statului Islamic, iar in acele cazuri, acestia au acceptat.

Grupul Boko Haram a inceput in 2009 o campanie militara pentru a institui codul islamic in nordul Nigeriei, iar conflictul s-a raspandit de atunci in statele vecine.

Militanti ai organizatiei islamiste Boko Haram, afiliata retelei teroriste Stat Islamic, au executat cel putin 94 de persoane, inclusiv 20 de copii, in Nigeria, potrivit agentiei DPA.

Cele 94 de persoane - 74 de barbati si 20 de baieti - au fost executate pentru ca nu au vrut sa devina membre ale organizatiei teroriste. Crimele au fost comise in satul Njaba, situat in nord-estul Nigeriei.

Teroristi din cadrul Boko Haram au omorat peste 13.000 de persoane, in ultimii sase ani, in Nigeria.
 

Sursa: NBC

VIDEO PROTVPLUS.RO